Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 8 de febrer del 2019

Dimarts 5 de febrer: algun plugim i la temperatura puja

Imatge del radar meteorològic del passat dimarts 5 de febrer a les cinc de la matinada. Veiem febles precipitacions al Baix Empordà.

El passat dimarts 5 de febrer vàrem tenir un dia dividit per la meitat, meteorològicament parlant.
La situació meteorològica de la nostra vila, es va veure afectada per una lleugera inestabilitat a causa del pas d'un sistema frontal molt desgastat i gairebé estacionari.
Ja durant la matinada s'observà la caiguda d'algunes roines o plugims, els quals es tornaren a reproduir de forma esporàdica al llarg del matí i al migdia.
A Palamós en prou feines es van recollir 0,6 mm a La Fosca, 0,4 mm en el nucli antic i 0,4 mm al Passeig del Mar. A la resta del Baix Empordà també hi va ploure molt poc, amb els 0,8 mm que van caure a Torroella de Montgrí, a Sobrestany i a Bellcaire d'Empordà, com a dada més destacada (en els altres indrets va ploure menys).

D'altre banda, la temperatura mínima negativa que hi havia hagut el dilluns, va desaparèixer de forma sobtada. El cel ennuvolat, les febles precipitacions i la renovació de la massa d'aire, provocaren una pujada molt important de la temperatura mínima respecte el dia anterior, i les gelades van tornar a brillar per la seva absència.
Per exemple, veiem que a Castell d'Aro van tenir una mínima 7,5 ºC més alta (dilluns -2,8 ºC i dimarts 4,7 ºC). Curiosament, però, a Palamós la mínima no va canviar.

Pel que fa a la temperatura màxima, el temps assolellat que hi va haver a partir del migdia i l'entrada d'isotermes de 6,6 ºC a 850 hPa, segons el radiosondatge de Barcelona de les 12:00h, va suposar que el termòmetre incrementés l'ascens iniciat durant els dies precedents.
La pujada imparable del mercuri va deixar una temperatura màxima força alta per l'època de l'any, amb 17,7 ºC a La Bisbal d'Empordà, 17,0 ºC a La Tallada d'Empordà, 16,9 ºC a Les Olives, 16,8 ºC a Castell d'Aro o 16,1 ºC a Calonge.

Mapa de superfície amb fronts del passat dimarts 5 de febrer a les 13:00h. Veiem el front que ens va creuar sense masses conseqüències. 

Núvols abundants i columna de fum d'una crema agrícola, el passat dimarts 5 de febrer al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Dades meteorològiques del passat dimarts 5 de febrer del 2019 a Palamós., temperatura màxima 13,5 ºC (15,7 ºC al passeig del Mar i 13,6 ºC a La Fosca), mínima 6,1 ºC (5,1 ºC al passeig del Mar i 5,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pels núvols al matí i amb temps assolellat a la tarda., de matinada cel tapat i plugim o roina., al matí-migdia domini dels núvols, amb de 5/8 a 7/8 Cu i Sc, roina o plugim esporàdic, també virga., a la tarda els núvols van desaparèixer gairebé del tot, amb de 1/8 a 3/8 Sc.
Vent: fins les 10:00h vàrem tenir vent de direcció NO i NNO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del O, SO i SSO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h va bufar vent del S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h bufà vent de direcció SE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h s'aprecià vent del S, SSO i SO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del O, a 2-5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 13 km/h SSO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h, de 0,47 metres a les 18:00h i de 1,52 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,42 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1026 hPa, mínima 1024 hPa. Humitat relativa màxima 87 %, mínima 59 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Imatge del radar meteorològic del passat dimarts 5 de febrer a les 08:00h. Veiem febles precipitacions al Baix Empordà.

Imatge del radar meteorològic del passat dimarts 5 de febrer a les 12:00h. Veiem febles precipitacions al Baix Empordà.

En relació al comportament de la temperatura màxima assolida al Baix Empordà el passat dimarts 5 de febrer, es pot constatar un ascens més o menys accentuat en quasi totes les localitzacions habituals, respecte el dia anterior.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà van tenir una màxima 3,0 ºC més alta, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,9 ºC i a Monells ascendí 2,3 ºC. A Torroella de Montgrí hi va haver una excepció, ja que la màxima no va variar.
A Palamós va pujar 0,3 ºC.
Els 17,7 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta, per contra, els 13,5 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar com va pujar de forma més o menys accentuada a la major part de poblacions, respecte el dia abans.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va ascendir 7,5 ºC respecte el dia anterior, a Monells ascendí 5,8 ºC i a La Bisbal d'Empordà va pujar 5,2 ºC. A Torroella de Montgrí s'hi va detectar una excepció, amb una mínima 0,5 ºC més baixa
A Palamós la mínima no va variar respecte el dilluns.
Els 1,8 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,5 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 5 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,7 ºC (3,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,0 ºC (2,9 ºC)., Castell d'Aro 16,8 ºC (4,7 ºC)., Monells 16,0 ºC (1,8 ºC)., Torroella de Montgrí 13,9 ºC (3,9 ºC). 

Temps assolellat i restes de núvols, el passat dimarts 5 de febrer a la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)