Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 6 de febrer del 2019

Diumenge 3 de febrer: la tramuntanada ens deixa bona visibilitat

La tramuntanada del passat diumenge 3 de febrer va deixar una excel·lent visibilitat del paisatge. Imatge captada des del Montagut  (265 msnm).

La tramuntana es va tornar a presentar durant el passat diumenge 3 de febrer, la qual cosa va deixar una excel·lent visibilitat del paisatge i una mar plena de blancalls, tal com mostren les imatges que vaig poder captar des del Montagut (265 msnm).
Aquesta muntanya de les Gavarres, encara que té una alçada molt modesta, és un bon mirador de Palamós i del municipi veí de Vall-llobrega, així com altres indrets més allunyats (Palafrugell, Mont-ras, Begur, etc.).
Tot i que a la nostra vila la tramuntana "només" va tenir una ratxa màxima de 76 km/h, la qual cosa no és res inusual (tenint en compte que en anteriors ocasions s'han assolit o superat lleugerament els 100 km/h) a la comarca veïna de l'Alt Empordà la ventada fou extraordinària.
Tal com succeeix normalment, la ratxa màxima de vent va esdevenir a Portbou, en aquest cas amb 184 km/h a les 12:59 hores.
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, feia 10 anys que cap estació de la XEMA no mesurava una ratxa de vent tan forta a Portbou (Alt Empordà). L'última vegada va ser el 24 de gener del 2009, durant la ventada més extensa i intensa de les últimes dècades a Catalunya, quan la mateixa estació va mesurar 200,2 km/h.
No obstant això, cal tenir present que l'estació meteorològica de Portbou es troba situada en un indret elevat del municipi (196 m d'altitud) i completament exposat a la tramuntana, de manera que mesura sovint les ratxes màximes del país.

Altres ratxes de vent el nord enregistrades a l'Empordà, el passat diumenge 3 de febrer, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Pantà de Darnius-Boadella 124 km/h., Castelló d'Empúries 122 km/h., Roses 102 km/h., Sant Climent Sescebes 109 km/h., Figueres 95 km/h., Vilamacolum 93 km/h.,  Torroella de Montgrí 92 km/h., Llançà 91 km/h., Sant Pere Pescador 90 km/h., Bellcaire d'Empordà 89 km/h., Navata 83 km/h., La Bisbal d'Empordà 75 km/h., Cabanes 75 km/h.

Mapa de pressió en superfície del passat diumenge 3 de febrer. Veiem la situació de tramuntana que hi hagué al golf de Lleó.

Aquesta nova reaparició de la tramuntana al golf de Lleó, es va produir quan la pertorbació que ens havia creuat pel nord durant el dia anterior, es traslladà fins a Itàlia.
Seguidament, l'aproximació de l'anticicló per l'oest de la península Ibèrica, va reforçar el corrent de vent del nord entre els Pirineus i els Alps, afectant de ple l'àrea de l'Empordà (vegeu com les isòbares estaven molt juntes al mapa superior).
Així mateix, malgrat que el vent era força fred, el temps assolellat va permetre que la temperatura màxima fos més alta que l'enregistrada el dissabte.
Per exemple, a Castell d'Aro van tenir una màxima 2,0 ºC més elevada (dissabte 13,0 ºC i diumenge 15,0 ºC). A Palamós l'ascens fou més lleu ( dissabte 10,7 ºC i diumenge 11,6 ºC).
Pel que fa a la temperatura mínima, cal remarcar que en els indrets on hi tocava menys el vent aquesta va ser lleugerament més baixa que la del dia anterior, per contra, en els indrets més ventats va pujar lleugerament. Les gelades, una vegada més, brillaren per la seva absència.

Vista de Palamós, amb el mar ple de blancalls aixecats per la tramuntanada, el passat diumenge 3 de febrer.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 3 de febrer del 2019 a Palamós., temperatura màxima 11,6 ºC (12,4 ºC al passeig del Mar i 11,6 ºC a La Fosca), mínima 6,4 ºC (6,3 ºC al passeig del Mar i 6,2 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol o el resol., a primeres hores del dia restaren alguns núvols baixos o de cert desenvolupament vertical, amb de 3/8 a 5/8 Cu i Sc., al llarg del matí-migdia arribaren bandes de núvols mitgencs, alguns lenticulars, amb de 3/8 a 5/8 Ac i As., a la tarda van quedar de 2/8 a 4/8 Ac i As.
Vent: fins les 17:30h hi va haver vent del NNO, N i NO, a 30-35 km/h de mitjana., a partir de llavors va bufar vent del NNO, N i NO, a 20-25 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h bufà vent del NNO, NO i N, a 25-30 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h s'observà vent de direcció O, OSO i SO, a 10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 76 km/h NNO.
Estat de la mar amb un xic de maror, nombrosos blancalls., mar endins hi havia mar brava (onatge sig. de 5,27 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 5,39 metres a les 12:00h i de 5,39 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 10,08 metres a les 03:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1021 hPa, mínima 1006 hPa. Humitat relativa màxima 47 %, mínima 23 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Dolmen de Montagut (3.000-2.500 aC.)

El mar ple de blancalls aixecats per la tramuntanada i un vaixell mercant navegant enmig de la ventada, el passat diumenge 3 de febrer al migdia.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 3 de febrer al Baix Empordà, es veu que va experimentar una pujada més o menys destacable a tot arreu, respecte el dissabte.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 2,0 ºC respecte el dia abans, a Monells va ascendir 1,8 ºC i a La Bisbal d'Empordà pujà 1,6 ºC.
A Palamós la màxima ascendí 0,9 ºC.
En aquest sentit, els 15,0 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 10,4 ºC de Bellcaire d'Empordà i de Sobrestany van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va tenir comportaments diferents depenent de l'indret analitzat.
A Castell d'Aro la mínima va ascendir 1,4 ºC respecte el dia anterior i a La Tallada d'Empordà ascendí 0,6 ºC, per contra, a Monells va baixar 1,7 ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 0,6 ºC.
A Palamós la mínima fou 0,9 ºC més baixa.
Els 3,0 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 6,4 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 3 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,0 ºC (3,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 12,8 ºC (4,9 ºC)., Monells 12,0 ºC (3,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 11,5 ºC (5,5 ºC)., Torroella de Montgrí 10,8 ºC (6,1 ºC).

Més fotos del passat diumenge 3 de febrer