Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 12 de febrer del 2019

Dissabte 9 de febrer: ambient fred i humit arran de mar

Mapa de la temperatura superficial del mar, el passat dissabte 9 de febrer. Veiem que les aigües de la badia de Palamós es troben al voltant dels 12-13 ºC. 

El passat dissabte 9 de febrer vàrem tenir un altre tast del comportament que tindrà la temperatura en els propers mesos, especialment quan bufa vent de component sud o sud-oest.
Tal com sol succeir a finals de l'hivern climatològic (queden menys de tres setmanes per ser 1 de març) i durant bona part de la primavera, la temperatura màxima i la sensació de confort varia molt depenent de si et trobes arran de mar o a pocs quilòmetres terra endins.
En el nucli antic de Palamós la màxima "tan sols" va assenyalar 13,6 ºC, amb vent fred i humit de mar que deixava una sensació poc agradable i feia la guitza a la gent que passejava pel Passeig del Mar., contràriament, a l'interior de la comarca s'assoliren molts registres que sobrepassaren lleugerament la barrera dels 17 ºC, amb un ambient molt més agradable al migdia.
La temperatura màxima més alta del dissabte foren els 17,5 ºC de Bellcaire d'Empordà, els 17,4 ºC de Les Olives, els 17,3 ºC de Castell d'Aro o els 17,0 ºC de Calonge.

Aquesta diferència de temperatures entre la línia costanera i els indrets més o menys allunyats del mar, provoca i provocarà que la bonança primaveral es vegi estroncada. De fet, el culpable de tenir un ambient més fred i humit a prop del mar, i per tant més desagradable, és el vent de garbí o llebeig que sol bufar de forma recurrent a la badia de Palamós, tal com va succeir el passat dissabte.
Mentre terra endins els rajos solars escalfen l'aire més proper al sòl i el mercuri puja de forma decidida, a Palamós tenim una temperatura molt més frenada per culpa d'un vent que té un recurregut per sobre les aigües fredes de la badia palamosina. Per contra, aquest mateix vent sol arribar més càlid a poca distància de la costa pel fregament amb el sòl (efecte fals foehn), provocant un gran contrast.
Cal tenir en compte que actualment la temperatura superficial de l'aigua del mar a la nostra zona només marca entre 12 i 13 ºC, un valor típic d'aquesta època de l'any.

Posta de sol del passat dissabte 9 de febrer amb abundants núvols alts. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni) 

Més dades meteorològiques del passat dissabte 9 de febrer del 2019 a Palamós., temperatura màxima 13,6 ºC (15,8 ºC al passeig del Mar i 14,3 ºC a La Fosca), mínima 7,1 ºC (7,0 ºC a La Fosca i 6,3 ºC al passeig del Mar).
Estat del cel., a primeres hores del matí s'observaren de 6/8 a 7/8 Ci, Cs i As., al matí-migdia hi van haver de 4/8 a 5/8 Ci, Cs i As., a la tarda van quedar de 5/8 a 6/8 Ci, Cs i deixants dels avions, a més de 0/8 a 1/8 Sc, boirina.
Vent: fins les 17:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció SSO, S i SO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h hi va haver vent del SSO, S i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 23:00h s'aprecià vent del SSO, SSE, S i SO, a 15 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 34 km/h SSO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h, de 0,47 metres a les 18:00h i de 0,82 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,03 metres a les 05:00h i a les 09:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1022 hPa, mínima 1018 hPa. Humitat relativa màxima 92 %, mínima 79 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i núvols prims, el passat dissabte 9 de febrer al migdia. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dissabte 9 de febrer al Baix Empordà, es veu que els registres van tenir comportaments diferents segons el lloc, respecte el divendres.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va descendir 1,3 ºC respecte el dia anterior, a Monells no va canviar i a Castell d'Aro va pujar 0,9 ºC.
A Palamós pujà 0,1 ºC.
En aquest sentit, els 17,5 ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 13,6 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem comprobar l'existència d'un lleuger descens a gairebé tot arreu.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va descendir 1,2 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà va baixar 0,9 ºC i a Monells baixà 0,8 ºC. A Castell d'Aro hi va haver una excepció, amb una mínima 0,2 ºC més alta.
A Palamós descendí 1,2 ºC.
Els 1,6 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 7,1 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 9 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 17,3 ºC (3,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,2 ºC (2,6 ºC)., Monells 17,0 ºC (1,6 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,1 ºC (1,7 ºC)., Torroella de Montgrí 14,7 ºC (3,1 ºC).