Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 1 de novembre del 2019

Dimarts 29 d'octubre: sense vent

Els núvols alts van fer que aparegués un altre parheli durant la posta de sol (a la dreta de la imatge). Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni).  

El passat dimarts 29 d'octubre va estar marcat per la manca de vent.
Contràriament al dia anterior, en aquesta ocasió no va aparèixer ni el vent de garbí ni cap altre classe de vent destacable. En aquest sentit, veiem que la ratxa màxima de vent en prou feines va marcar 5 km/h a l'estació meteorològica de Palamós (nucli antic), a Palamós-La Fosca va ser de 11 km/h i a Palamós-La Fosca va assolir 18 km/h.
Els responsables d'aquesta inusual manca de vent van ser l'absència d'isòbares i la poca diferència de temperatura observada entre la superfície del mar i la superfície del sòl (aquest dia només fou de 0,5 ºC). Cal tenir present que l'aigua superficial del mar es troba actualment a uns 18,5 ºC, a més, la temperatura màxima d'aquella jornada va assenyalar 19,0 ºC, amb la qual cosa no va aparèixer el típic vent de mar o marinada que ve a substituir el buit que deixa l'aire càlid quan ascendeix sobre terra ferma.
Cal recordar que la marinada o brisa marina entra acció quan es produeixen moviments verticals de les masses d'aire sobre el sòl, els quals provoquen buits i desequilibris de pressió. Per tal de restablir aquestes inestabilitats, noves masses d'aire es desplacen de mar cap a terra per omplir aquests buits de baixa pressió. Amb l'arribada de la nit sol succeir el contrari, ja que quan  el sòl es refreda apareix el vent terral que va de terra cap a mar, però aquest és menys intens que la marinada.

Mapa de superfície del passat dimarts 29 d'octubre a les deu del matí. Veiem com gairebé no hi havien isòbares a la nostra àrea geogràfica.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 29 d'octubre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 19,0 ºC (21,5 ºC al passeig del Mar i 19,3 ºC a La Fosca), mínima 13,6 ºC (13,0 ºC al passeig del Mar i 13,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí s'observaren de 2/8 a 4/8 St, boirina, a més de 3/8 a 5/8 Ci, Cs i Ac., a la tarda van aparèixer de 0/8 a 3/8 St, boirina, a més de 2/8 a 6/8 Ci i Cs, parheli durant la posta de sol.
Vent: fins les 10:30h vàrem tenir vent en calma o vent del N i NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors hi hagué vent de direcció E, ESE i ENE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h bufà vent de direcció ESE, SE i SSE, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 17:30h hi va haver vent del S i SSO, a 2 km/h de mitjana o s'aprecià vent en calma., a partir de les 20:00h va bufar vent del NO i O, a 2 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma.
Ratxa màxima de vent 5 km/h E (18 km/h a La Fosca).
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1018 hPa, mínima 1014 hPa. Humitat relativa màxima 95 %, mínima 86 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel blanquinós a causa dels núvols alts i presència de boirina enterbolint el paisatge, el passat dimarts 29 d'octubre al migdia. Font: http://palamos.cam 

Si mirem amb més deteniment l'evolució que va tenir la temperatura màxima al Baix Empordà, durant el passat dimarts 29 d'octubre, es veu que va pujar amb més o menys decisió a quasi tot arreu, respecte el dilluns.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà van tenir una màxima 1,9 ºC més alta, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 1,2 ºC i a Monells pujà 1,0 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, amb una màxima 0,4 ºC més baixa.
Els 22,8 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta de la jornada, per contra, els 19,0 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, podem comprobar que va tenir comportaments diferents depenent de l'estació meteorològica que analitzem, respecte el dia abans.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va ascendir 1,9 ºC respecte el dilluns i a La Bisbal d'Empordà ascendí 1,3 ºC, per contra, a La Tallada d'Empordà va baixar 0,2 ºC i a Palamós també baixà 0,2 ºC.
Els 10,0 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 13,6 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 29 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 21,9 ºC (10,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,6 ºC (10,9 ºC)., Monells 21,6 ºC (10,0 ºC)., Castell d'Aro 21,0 ºC (12,6 ºC)., Torroella de Montgrí 20,4 ºC (10,8 ºC).

Cel blanquinós a causa dels núvols alts, el passat dimarts 29 d'octubre al migdia. Font: càmera web de Palamós