Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 29 de novembre del 2019

Dissabte 23 de novembre: fort ascens de la temperatura mínima i vinyes de tardor

Una vinya de Vall-llobrega vestida amb els típics colors de la tardor el passat dissabte 23 de novembre.

El paisatge de tardor també es pot apreciar ben a prop del litoral baix-empordanès. El temps assolellat que vàrem tenir el passat dissabte 23 de novembre va fer lluir amb escreix l'espectacle cromàtic que presenten les vinyes de Vall-llobrega.
Sens dubte, cal aprofitar aquestes dates per gaudir de l'espectacle efímer que ens mostren els indrets on hi han plantes caducifòlies, sobretot tenint en compte que la majoria d'espècies arbòries i arbustives que poblen el nostre territori són de fulla perenne.
Un dels millors escenaris per observar el canvi de color que experimenta el paisatge el trobem a les vinyes que poblen l'àrea rural més propera a Palamós (Sant Joan de Palamós, Vall-llobrega o Calonge i Sant Antoni). Un altre d'aquests indrets acolorits per la tardor apareix a la vora de torrents i rieres,  gràcies a la presència d'algunes fileres d'arbres de fulla caduca.

Els pàmpols de les vinyes o les fulles dels arbres caducifolis que hi han a prop de la costa, solen mostrar el canvi de color a finals d'octubre, o principis de novembre, unes setmanes més tard que a les àrees de muntanya o de l'interior del país. Això és per culpa del clima suau del litoral, la qual cosa retarda l'arribada de les primeres freds. No obstant això, la fred no és l'única causa d'aquest canvi de color.
El canvi de color de les fulles comença amb la disminució de les hores de llum i també hi influeix el descens de la temperatura ambiental.

L'escurçament del dia i l'aparició de la fred indiquen a les plantes que cal acabar amb la producció de clorofil·la, el pigment que dona el color verd a les fulles.
Quan una planta deixa de produir clorofil·la comencen a aparèixer altres pigments que abans estaven amagats. Per exemple, els carotens són els responsables dels colors ataronjats, la xantofil·la dels colors groguencs, i els antocians dels vermells o porpres.

Primer pla d'un cep vestit amb el colors de la tardor el passat dissabte 23 de novembre. 

D'altra banda, el passat dissabte també ens va mostrar un fort ascens de la temperatura mínima respecte el dia anterior.
Els núvols van continuar fent el ronso durant la matinada i el vent de garbí o llebeig encara va seguir bufant fins a mig matí., a més a més, la massa d'aire a uns 850 hPa era clarament menys freda que l'observada el dia anterior, degut als vents de component sud.
Tot això va provocar que el mercuri no pogués baixar gaire en hores nocturnes i la fred va ser poc destacable. Per exemple, a La Tallada d'Empordà van tenir una mínima 8,2 ºC més alta (divendres 1,8 ºC i dissabte 10,0 ºC).
A Palamós també vàrem experimentar una nit poc freda per l'època de l'any, amb una mínima 4,6 ºC més elevada (divendres 8,1 ºC i dissabte 12,7 ºC).
Pel que fa a la temperatura màxima, aquesta també va pujar en relació al jorn precedent, degut al temps assolellat i a l'existència d'una massa d'aire amb la isoterma de 6,7 ºC a 850 hPa (el dia abans hi havia la isoterma de 4,4 ºC), segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 12:00h.
Per exemple, a Monells van tenir una màxima 1,5 ºC superior (divendres 15,6 ºC i dissabte 17,4 ºC). A Palamós la màxima fou 0,7 ºC més alta (divendres 16,1 ºC i dissabte 16,8 ºC) .
La pujada de la temperatura diürna va deixar una bonança prou destacable, amb 18,1 ºC de màxima a Castell d'Aro, 18,0 ºC a Sant Feliu de Guíxols, 17,9 ºC a Torroella de Montgrí i 17,5 ºC a La Bisbal d'Empordà.

Les olives ja estan a punt per la collita.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 23 de novembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 16,8 ºC (17,0 ºC al passeig del Mar i 17,0 ºC a La Fosca), mínima 12,7 ºC (11,8 ºC al passeig del Mar i 12,6 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., de matinada cel tapat, plugim (1,8 mm a La Fosca i 1,0 mm al nucli antic)., al matí s'observaren de 0/8 a 2/8 Cu i Sc, a més de 0/8 a 3/8 Ci i As., a la tarda van veure's de 1/8 a 3/8 Cu i Sc, a més de 2/8 a 3/8 Ci, As i Ac.
Vent: fins les 08:00h hi va haver vent del S, SSO i SO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de llavors bufà vent del SO, O i NO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 09:30h s'aprecià vent de direcció S, SSO, SSE i SO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h va bufar vent del S, SSO, SSE i SO, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h bufà vent del N, NNO i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h s'aprecià vent del NO i O, a 2 km/h de mitjana o vàrem tenir vent en calma.
Ratxa màxima de vent 47 km/h SSO.
Estat de la mar amb maror o forta maror, mar de fons de migjorn., mar endins hi havia maregassa (onatge significant de 3,98 metres a les 06:00h, de 2,46 metres a les 12:00h, de 2,7 metres a les 18:00h i de 3,87 metres a les 23:00h)., alçada màxima 6,64 metres a les 20:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1000 hPa, mínima 987 hPa. Humitat relativa màxima 95 %, mínima 62 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Magnífic exemplar de plàtan vestit amb els colors de tardor del passat dissabte 23 de novembre. Aquest arbre el podem veure en un marge de la riera de Bell-lloc, al davant del Mas Pagès, al costat d'altres exemplars notables.

Les olives ja estan a punt per la collita.

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 23 de novembre al Baix Empordà, es veu que els registres van pujar amb poca decisió a totes les estacions meteorològiques que mirem habitualment, respecte el dia abans.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ascendir 1,5 ºC respecte el divendres, a Monells també pujà 1,5 ºC i a Castell d'Aro ascendí 1,1 ºC.
A Palamós hi va haver una màxima 0,7 ºC més alta.
En aquest sentit, els 18,1 ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 16,4 ºC de Palafrugell-Pi Verd foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem veure que va pujar de manera destacada a tot arreu.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va ascendir 8,2 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí pujà 7,2 ºC i a Monells va pujar 6,6 ºC.
A Palamós ascendí 4,6 ºC.
Els 9,1 ºC que hi van haver a Castell d'Aro van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 12,7 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 23 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 18,1 ºC (9,1 ºC)., Torroella de Montgrí 17,9 ºC (9,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,5 ºC (9,8 ºC)., Monells 17,4 ºC (9,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,0 ºC (10,0 ºC). 

Més fotos del passat dissabte 23 de novembre