Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 22 de novembre del 2019

Dissabte 16 de novembre: ambient fred i tempestes a la llunyania

Temps assolellat, un cúmul decoratiu i una columna de fum que puja recta degut a la falta de vent, el passat dissabte 16 de novembre al matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge i Sant Antoni)

Tot i que s'observà un lleu repunt del mercuri en hores diürnes, el passat dissabte 16 de novembre ens va obsequiar amb un dia notablement fred per l'època de l'any.
Segons el radiosondtage de Barcelona de les 12:00h, a uns 850 hPa es detectà la isoterma de 0,1 ºC, un valor més propi de ple hivern que no pas de mitjans de novembre. Això va provocar que el temps assolellat que vàrem tenir no fos suficient per fer pujar el mercuri de forma decidida.
L'aire fred imperant va guanyar la partida als rajos solars i la temperatura màxima es va mantenir invariable d'un dia per l'altre a la nostra vila. A l'estació de Palamós (nucli antic) tornaren enregistrar 12,4 ºC de màxima, un valor típicament hivernal.
Així mateix, on més va pujar el termòmetre respecte el dia anterior va ser a La Tallada d'Empordà. En aquesta població tingueren una màxima 2,0 ºC més elevada (divendres 11,1 ºC i dissabte 13,1 ºC).

Pel que fa a la temperatura mínima, el cel asserenat, el vent en calma i l'aire fred que va entrar, ens portaren les primeres gelades de la tardor. A l'interior del Baix Empordà, sobretot a les planes i fondalades, el mercuri va caure lleugerament per sota dels zero graus centígrads.
Destaquen els -0,5 ºC de mínima de Monells, els -0,5 ºC de La Tallada d'Empordà i els -0,1 ºC de La Bisbal d'Empordà.
A la nostra vila, tot i que no hi va gelar, la fred també ens recordava l'hivern amb 3,4 ºC de mínima a Palamós-Passeig del Mar, 3,8 ºC a Palamós-La Fosca i 4,3 ºC a Palamós (nucli antic).

D'altra banda, malgrat que la situació meteorològica es va mantenir molt estable a la nostra comarca, al llarg del matí i del migdia es podien observar núvols de tempesta mar endins, mirant cap a l'horitzó sud i sud-oest.
La presència d'una massa d'aire fred, amb la isoterma de -28,8 ºC a 500 hPa (dada del radiosondatge de Barcelona de les 12:00h) i l'existència d'una zona de convergència de vents en superfície, van fer crèixer potents Cumulonimbus entre la Costa Central i l'illa de Mallorca.
El tren convectiu, molt ben definit, es desplaçà cap al sud-est empès pel vent intens de mestral que bufava en altura, a uns 3.000-5.500 metres. 
Recordem que un tren convectiu és un conjunt de tempestes que s'alineen al voltant d'una línia d'inestabilitat. La seva principal característica és que la generació i el desplaçament de les esmentades tempestes té lloc sobre una direcció determinada de la superfície terrestre o marina.
Això fa que en els llocs situats per sota d'aquest eix hi descarreguin tempestes successives durant diverses hores.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dissabte 16 de novembre a les 10:15h. Veiem els Cumulonimbus que van formar-se al damunt del mar.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 16 de novembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 12,4 ºC (13,1 ºC al passeig del Mar i 12,2 ºC a La Fosca), mínima 4,3 ºC (3,4 ºC al passeig del Mar i 3,8 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al matí s'observaren de 0/8 a 3/8 Ci, a més de 0/8 a 2/8 Cu i Sc, Cumulonimbus mar endins, a la llunyania., a la tarda van aparèixer de 1/8 a 2/8 Ci i de 1/8 a 2/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors bufà vent del ENE, NE i E, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h s'aprecià vent de direcció ENE, NE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h va bufar vent del NE, ENE i E, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h bufà vent del SSE, S i SE, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 19:30h s'aprecià vent del N, NNO i NNE, a 2-5 km/h de mitjana o vàrem tenir vent en calma.
Ratxa màxima de vent 21 km/h ENE.
Estat de la mar amb marejol., mar endins (sense dades).
Pressió atmosfèrica màxima 1011 hPa, mínima 1005 hPa. Humitat relativa màxima 89 %, mínima 62 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de llamps del passat dissabte 16 de novembre a les deu del matí. S'observen descàrregues elèctriques al damunt del mar.  

Imatge del radar meteorològic del passat dissabte 16 de novembre a les deu del matí. S'observa una línia de tempestes o tren convectiu al damunt del mar. 

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 16 de novembre al Baix Empordà, es veu que els registres van pujar amb poca decisió a totes les estacions meteorològiques que mirem habitualment, respecte el dia abans.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va ascendir 2,0 ºC respecte el divendres, a Monells pujà 1,3 ºC i a Castell d'Aro només ascendí 0,2 ºC.
A Palamós hi va haver una excepció, ja que la màxima no va variar.
En aquest sentit, els 14,2 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 11,8 ºC de Palafrugell-Pi Verd foren la màxima més baixa.

Així mateix, si comparem la temperatura mínima del dissabte amb la del divendres, podem veure que va baixar de manera poc destacada a tot arreu.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va descendir 1,4 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà baixà 1,2 ºC i a Monells va devallar 1,0 ºC.
A Palamós descendí 0,9 ºC.
Els -0,5 ºC que hi van haver a Monells i a La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 4,3 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 16 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 13,2 ºC (1,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 13,1 ºC (-0,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 13,0 ºC (-0,1 ºC)., Torroella de Montgrí 12,9 ºC (1,0 ºC)., Monells 12,8 ºC (-0,5 ºC).