Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 15 de novembre del 2019

Un naufragi de l'any 1895 a la badia de Palamós


La fotografia que podeu veure ens mostra un dels nombrosos naufragis que han tingut lloc al llarg de la història a la badia de Palamós.
Es tracta del naufragi del vaixell danés Dronningen-Cecilie. Entre el 14-17 de gener de l'any 1895 aquest gran vaixell de vela va anar a estavellar-se contra la sorra de la platja Gran, degut a un intens temporal de migjorn.
Tradicionalment, els temporals de migjorn han sigut els més perillosos i devastadors que han afectat el nostre port, ja que la badia palamosina es troba encarada cap al sud.
Cal mencionar que els efectes dels temporals de migjorn van quedar molt més controlats gràcies a la construcció del moll Nou, entre els anys 1902 i 1910.
Abans de la construcció d'aquesta infraestructura els estralls causat pels temporals de migjorn eren molt freqüents. No obstant això, molts anys després de la construcció del moll Nou encara hi han hagut forces problemes causats per aquests temporals, com per exemple l'embarrancament del Valdés o del Bensu.
Aquesta fotografia pertany al fons de Lluís Collell i la seva família cedí el seu ús al Museu de la Pesca.

Mapa sinòptic del 14 de gener del 1895. Podem apreciar una clara situació de temporal fort de migjorn. Aquell temporal va ser especialment intens, ja que les isòbares apareixen molt apretades i amb un clar recorregut marítim de sud a nord. La causa d'aquest fort temporal marítim va ser una configuració sinòptica marcada per una enretirada de l'anticicló de les Açores cap a l'oest, la presència d'una profunda borrasca a la zona de Gran Sol i l'establiment d'un anticicló al Mediterrani central i oriental.