Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 12 de novembre de 2019

Divendres 8 de novembre: "Quan trona a marina, guarda't de roba fina"

Camps inundats al Pla de sa Nau, el passat divendres 8 de novembre. Tot i que ja fa més de quinze dies que hi va haver la llevantada, encara es pot veure algun camp negat en aquesta zona del municipi. 

La fred va pujar un graó més durant el passat divendres 8 de novembre.
L'entrada d'una nova glopada d'aire fred en altura, amb isotermes de -30 a -31 ºC a 5.500 metres, va provocar un marcat gradient tèrmic vertical, per contrast amb l'aigua superficial del mar que es trobava a 18,0 ºC  (un grau per sobre de la mitjana).
Aquest fort contrast de temperatura, entre d'altres factors, va facilitar que poguessin crèixer núvols de tempesta al damunt del mar al llarg de la matinada. De fet, des de Palamós es van escoltar alguns trons llunyans i també s'observà una bona llampegada mirant cap al sud.
La saviesa popular, des de fa molts anys, ha relacionat l'aparició d'aquestes tronades que es formen a prop del litoral català amb l'arribada d'una baixada de temperatura.
En aquest sentit, podem recordar algunes dites que ens evoquen aquest fet: "Quan trona a marina, guarda't de roba fina", "Quan llampega a la marina, no et fiïs de roba fina" i "Quan llampega a la marina, posa foc a la foguina", entre d'altres.

D'altra banda, l'arribada d'aquest embossament d'aire fred també fou enregistrat pel radiosondatge de Barcelona de les 13:00h. A uns 1.500 metres d'altura s'hi va detectar una temperatura de tan sols 2,6 ºC. Aquest fet, unit a la presència d'alguns cúmuls força fotogènics, va provocar que la temperatura màxima mantingués la seva tendència a la baixa. Per exemple, a Monells van tenir una màxima 1,8 ºC més freda (dijous 16,7 ºC i divendres 14,9 ºC).
A la nostra vila també s'observà un ambient més fred, amb una temperatura màxima 1,5 ºC més baixa (dijous 16,0 ºC i divendres 14,5 ºC).
Pel que fa a la temperatura mínima, aquesta va tenir lloc a darrera hora del dia, en comptes d'aparèixer a primera hora del matí o de matinada, a més a més, també va ser una mica més baixa que l'enregistrada el dia abans. Això va deixar una temperatura de principis d'hivern a l'interior de la comarca baix-empordanesa.
La temperatura mínima més freda va marcar 3,4 ºC a Monells, 4,3 ºC a La Bisbal d'Empordà i 4,5 ºC a La Tallada d'Empordà.
A Palamós la fred també es va fer notar, amb 7,1 ºC de mínima a La Fosca i al Passeig del Mar, i 7,8 ºC al nucli antic.

Finalment, tan sols falta afegir la caiguda d'alguna roina inapreciable al voltant de les set de la tarda i l'observació d'alguns llamps a la llunyania, al voltant de les sis de la tarda, mirant cap a l'horitzó nord.

Cúmuls apareguts el passat divendres 8 de novembre al migdia.

Cúmuls apareguts el passat divendres 8 de novembre al migdia. Font: càmera web de Palamós

Més dades meteorològiques del passat divendres  8 de novembre del 2019 a Palamós., temperatura màxima 14,5 ºC (15,1 ºC al passeig del Mar i 14,4 ºC a La Fosca), mínima 7,8 ºC (7,1 ºC al passeig del Mar i 7,1 ºC a La Fosca).
Estat del cel: al matí van aparèixer de 3/8 a 4/8 Cu, Sc i St, a més de 0/8 a 2/8 Ci i As., a la tarda s'observaren de 2/8 a 5/8 Ci i As, a més de 1/8 a 3/8 Sc i St.
Vent: fins les 11:00h hi va haver vent del O, ONO i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors hi va haver vent en calma o vent del S i SE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h bufà vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma., a partir de les 18:00h va bufar vent de direcció variable, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h s'aprecià vent del O, ONO i OSO, a 2 km/h de mitjana o vàrem tenir vent en calma.
Ratxa màxima de vent 23 km/h ONO.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 07:00h al davant del cap de Begur, de 1,17 metres a les 12:00h, de 0,94 metres a les 18:00h i de 2,46 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 3,75 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1010 hPa, mínima 1004 hPa. Humitat relativa màxima 89 %, mínima 60 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de llamps del passat divendres 8 de novembre.  

Imatge composada dels radars meteorològics del passat divendres 8 de novembre a les 19:12h. 

Si fem l'habitual repàs més o menys exhaustiu a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat divendres 8 de novembre al Baix Empordà, podem constatar una certa baixada a tot arreu, respecte el dijous.
Per exemple, a Torroella de Montgrí van tenir una màxima 1,9 ºC més baixa, a Castell d'Aro va descendir 1,8 ºC i a La Bisbal d'Empordà va baixar 1,6 ºC.
A Palamós descendí 1,5 ºC.
En aquest sentit, podem veure que els 15,6 ºC enregistrats a Calonge van ser la màxima més elevada del dia, en canvi, els 13,7 ºC de Palafrugell-Pi Verd es quedaren com a màxima més curta.

Finalment, la temperatura mínima va experimentar un descens més o menys pronunciat a tots els indrets que analitzem, en relació al dia abans.
Així doncs, s'observa que a La Bisbal d'Empordà van percebre una mínima 1,7 ºC inferior, a Monells va baixar 1,4 ºC i a Torroella de Montgrí baixà 1,0 ºC.
A Palamós la mínima descendí 1,3 ºC.
Els 3,4 ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 7,8 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 8 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,5 ºC (5,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,3 ºC (4,3 ºC)., La Tallada d'Empordà 15,2 ºC (4,5 ºC)., Monells 14,9 ºC (3,4 ºC)., Torroella de Montgrí 14,9 ºC (5,4 ºC).

Camps inundats al Pla de sa Nau, el passat divendres 8 de novembre. Tot i que ja fa més de quinze dies que hi va haver la llevantada, encara es pot veure algun camp negat en aquesta zona del municipi. 

Cúmuls apareguts el passat divendres 8 de novembre al migdia.

Cúmuls apareguts el passat divendres 8 de novembre al migdia. Font: Port Esportiu Marina Palamós

Cúmuls apareguts el passat divendres 8 de novembre al migdia. Font: http://palamos.cam