Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 31 de gener del 2021

Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)


El passat cap de setrmana vaig poder fotografiar un exemplar mascle de cotxa fumada (Phoenicurus ochruros) a sobre Cala Margarida.
La cotxa fumada, cua-roja fumada o calderer, és un ocell de l'ordre dels passeriformes que cria a l'Europa Central i meridional. Mesura uns 15 cm i té un bec curt i unes taques alars blanques. 
El mascle presenta un contrast entre el carpó i la cua vermells i la resta del cos fosca, que a l'hivern s'aclareix una mica. La femella és, en general, de color clar. 
Menja principalment insectes, aràcnids i baies. 

Les poblacions septentrionals d'aquest ocell hivernen a l'Àfrica del Nord i al sud d'Europa. A Catalunya a l'estiu viu sobretot a les roques dels cims del Pirineu, però també s'ha anat adaptant a les construccions enrunades o abandonades situades en llocs diversos (fins i tot, a Barcelona ciutat, on ha criat a Montjuïc i el parc de la Creueta del Coll). Se'l pot veure en molts llocs susceptibles de ser emprats com a talaia per cantar i com a emplaçament del seu niu.
En migració o a l'hivern es troba en qualsevol indret rocallós. A Catalunya, a les poblacions sedentàries s'hi afegeixen els migrants transpirinencs i es pot trobar a tot el territori. La màxima abundància es desplaça del Pirineu a les comarques costaneres. 
Construeix un niu amb herbes, molsa i arrels, on la femella covarà 4 o 6 ous durant l'abril-juliol. Ho farà durant 12-13 dies, al terme dels quals naixeran els pollets, que deixaran el niu als 18-19 dies, després d'ésser alimentats per ambdós pares. A voltes fan dues cries.