Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 16 de gener del 2021

Resum meteorològic i imatges del 4 al 8 de gener

Cumulus congestus observats el passat dilluns 4 de gener des de Romanyà de la Selva. 

El període comprès entre el 4 i el 8 de gener del 2021 a Palamós va estar dominat per una situació perllongada de baixa temperatura o onada d'aire fred, especialment pel que fa a la temperatura diürna, més que no pas la nocturna.
L'aire àrtic que va entrar els dies anteriors, va quedar estancat al centre i al sud d'Europa pel bloqueig que exercien els dos potents centres d'alta pressió que hi havia instal·lats al nord i a l'est del continent.
La potent massa d'aire fred establerta en nivells baixos i mitjos de la troposfera, va ocasionar un ambient de rigurós hivern i, malgrat que el sol va lluir durant algunes jornades, la temperatura màxima no va poder remuntar. De fet, les dades meteorològiques ens indiquen que es tractà d'un dels períodes més freds dels darrers anys, sobretot si ho comparem amb l'hivern 2019-2020.
La temperatura màxima cada dia es va quedar per sota de la barrera dels 10 ºC, un fet poc habitual a la nostra vila. Destaca especialment el passat dijous 7 de gener, amb una màxima que en prou feines marcà 6,9 ºC. 
D'altra banda, encara que de dia la fred va ser més que notable (tenint en compte allà on vivim), la temperatura mínima només va baixar per sota dels zero graus centígrads en una única jornada, almenys a dins del nucli urbà. El passat dilluns 4 de gener s'enregistrà una mínima de -0,8 ºC al Passeig del Mar, a la part més propera a es Monestri, i també una mínima de -0,6 ºC a La Fosca, a prop del càmping Internacional. No obstant això, aquestes dades es queden en un no-res si les comparem amb l'ambient gèlid que es va viure a l'interior de la comarca. Aquella jornada (dilluns 4 de gener), s'enregistraren -5,5 ºC a Monells, -5,1 ºC a La Tallada d'Empordà, -4,8 ºC a La Bisbal d'Empordà i -4,6 ºC a Torroella de Montgrí.

Així mateix, la massa d'aire fred que ens dominava també era força seca, amb la qual cosa les precipitacions brillaren per la seva absència i només s'observà precipitació inapreciable. De totes maneres, el fort gradient tèrmic vertical establert entre la temperatura de l'aigua del mar i l'embossament d'aire fred, va fer crèixer alguns núvols convectius al damunt nostre que descarregaren forts ruixats al damunt del mar, segurament acompanyats de calamarsa, calabruix o neu granulada. 
En aquest sentit, cal remarcar que el passat dilluns 4 de gener s'observà un nucli fred de -34 ºC a 500 hPa al damunt nostre i, a més a més, es va generar una àrea de convergència de vent a prop de la comarca baix-empordanesa. Això va facilitar diferents fenòmens convectius a partir de primeres hores de la tarda, amb Cumulonimbus al damunt del mar i alguns Cumulus congestus en terra. 
Es té constància que alguns Cumulus congestus arribaren a descarregar quatre grans de calamarsa al litoral palamosí, cap a la banda del malaguanyat Cap Gros. També s'observaren gruixudes cortines de precipitació al damunt del mar.

Finalment, una altra característica d'aquest període fou la manca de vent destacable, amb moltes estones de calma i sense cap ventada. Només cal destacar que el provences va enregistrar una ratxa màxima de 47 km/h el passat divendres 8 de gener. Aquella jornada també es va veure un progressiu augment de l'onatge, després de molts dies amb poca alteració marítima. Aquesta alteració marítima ens indicava l'arribada de la famosa borrasca Filomena que ens havia de portar un dissabte plujós, amb mala mar i neu a les Gavarres.

Entrant en detalls, la temperatura màxima diària més alta va tenir lloc el dilluns 4 de gener, amb uns freds 9,9 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 6,9 ºC del dijous 7 de gener, un valor típic d'onada d'aire fred, almenys per les nostres contrades. 

Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 0,1 ºC (-0,8 ºC al Passeig del Mar i -0,6 ºC a La Fosca) del passat dilluns 4 de gener, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 3,8 ºC enregistrats el passat dijous 7 de gener. 

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1016 hPa del passat dimecres 6 de gener, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1010 hPa del dilluns 4 de gener. 

Si observem la pressió mínima diària més curta, trobem els 1006 hPa del passat dilluns 4 de gener, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dimecres 6 i el dijous 7 de gener, amb 1011 hPa. 

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 85 % el dilluns 4 de gener, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 65 % el divendres 8 de gener. 

Així mateix, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 44 % el passat divendres 8 de gener, en canvi, la humitat relativa mínima més alta va ser del 85 % el dijous 7 de gener. 

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 47 km/h NNE, el passat divendres 8 de gener. Contràriament, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 18 km/h NO del passat dilluns 4 de gener. 

També s'ha d'esmentar que no es va recollir cap quantitat apreciable de precipitació. El dilluns 4 de gener van caure quatre grans de calamarsa, el dimarts 5 de gener va caure alguna roina a la tarda i el dijous 7 de gener també va caure alguna roina de matinada. 

Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al Barri Vell de Palamós, excepte les dades de vent que són de la Fosca (Meteoclimatic).  

Altres observacions remarcables 

El passat dilluns 4 de gener vàrem tenir un dia assolellat, però fred. A partir de primeres hores de la tarda s'observà el creixement de potents nuvolades, amb Cu congestus i Cb al damunt del mar. A la tarda van caure quatre grans de calamarsa cap a l'est del municipi, a prop del mar. També es veien cortines de precipitació espesses mar endins i algun llamp. El vent va ser molt feble, amb vent en calma o NO, ONO, NNO i N a 2-5 km/h de mitjana, ratxa màxima 18 km/h NO. Arran de costa hi havia marejol. La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 0,7 metres a les 07:00h, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 1,8 metres a les 00:00h i a les 02:00h. 

El passat dimarts 5 de gener van tornar a crèixer potents núvols convectius durant la tarda, amb Cu congestus al damunt nostre i Cb al damunt del mar, cortines de precipitació. Llampegada mar endins i roina inapreciable en terra. Ambient més fred que el dia anterior, màxima de 8,4 ºC. El vent va ser molt feble tot el jorn, amb predomini del N, NNO i NNE, ratxa màxima 19 km/h, moltes estones de calma. Arran de costa hi havia marejol. La boia del cap de Begur va anotar un onatge significant de 1,29 metres a les 08:00h, de 1,17 metres a les 12:00h, de 1,29 metres a les 18:00h i de 1,88 metres a les 23:00h., alçada màxima de l'onatge 3,83 metres a les 21:00h. 

El passat dimecres 6 de gener el dia començà amb predomini dels núvols, amb de 5/8 a 7/8 Cu i Sc. Els núvols baixos no van marxar al llarg de tota la jornada. El vent no va ser gaire destacable, amb E i NE a les hores centrals i N i NO al matí i a la tarda-vespre, ratxa màxima 19 km/h. Arran de costa hi havia marejol. La boia del cap de Begur va anotar un onatge significant de 1,29 metres a les 08:00h, de 1,29 metres a les 12:00h, de 0,7 metres a les 18:00h i de 1,17 m a les 22:00h., alçada màxima de l'onatge 2,89 metres a la 01:00h i a les 02:00h.

El passat dijous 7 de gener va portar-nos un dia bàsicament ennuvolat i molt fred, màxima de 6,9 ºC. De matinada va caure alguna roina inapreciable. El vent va ser una mica més destacable que dies enrera, amb predomini del component nord, a 5-10 km/h de mitjana, ratxa màxima 31 km/h. Arran de costa hi havia marejol o un xic de maror, alguns blancalls. La boia del cap de Begur, a 19 milles de la costa, va anotar un onatge significant de 1,05 metres a les 08:00h, de 1,29 metres a les 12:00h i de 1,88 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 2,97 metres a les 19:00h. 

El passat divendres 8 de gener vàrem tenir un dia força assolellat, però arribaren moltes bandes de núvols prims. La temperatura màxima es recuperà lleugerament, amb 8,4 ºC. Entre les 13:30h i les 20:30h bufà NNE, NE i N, a 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 47 km/h. Arran de costa hi havia maror, blancalls. La boia del cap de Begur va detectar un onatge significant de 2,81 metres a les 08:00h, de 2,58 metres a les 12:00h i de 1,76 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 5,47 metres a les 06:00h.

Imatges del passat dilluns 4 de gener

Un gra de calamarsa caigut a Cap Gros durant la tarda. Autora de la foto: Anna Pujol. 

Cumulus congestus descarregant a sobre del mar. Autora de la foto: Conxita Llavero

Cumulonimbus descarregant una cortina de precipitació al damunt del mar (segurament calabruix, calamarsa o neu granulada). Autor de la foto: Jordi Monge

Cúmuls en creixement al migdia. Font: càmera web de Palamós

Cumulus congestus vistos des de Romanyà de la Selva.  

Imatge del radar meteorològic a les 17:40h. Veiem precipitacions fregant el litoral palamosí. 

Mapa de llamps. Veiem aparat elèctric a sobre del mar.

Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa. Veiem l'embossament d'aire fred, amb -34 ºC a 5500 m.

Mapa de temperatura 850 hPa. Veiem la isoterma de -4 ºC.

Mapa de geopotencial a 500 hPa i de pressió en superfície. Veiem la situació descrita anteriorment.

Imatges del passat dimarts 5 de gener

Creixement de nuvolades a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Cúmuls sobre el mar i marejol. Font: Club Nàutic Port d'Aro.

Imatge del radar meteorològic a les 18:30h. Veiem alguna roina al damunt nostre i un fort ruixat al damunt del mar.

Mapa de llamps. Veiem llampegada al damunt del mar.

Imatges del passat dimecres 6 de gener

Núvols baixos a Llofriu a primeres hores de la tarda.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible a les 11:00h. Veiem núvols baixos abundants a sobre nostre. 

Mapa de temperatura 850 hPa. Veiem la isoterma de -4 ºC.

Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa. Veiem l'embossament d'aire fred, amb -32 ºC a 5500 m.

Imatges del passat dijous 7 de gener

Cel cobert 8/8 As a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam

Cel cobert 8/8 As i marejol o maror a primeres hores de la tarda. Font: Club Nàutic Port d'Aro

Cel cobert 8/8 As a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Palamós

Mapa de temperatura 850 hPa. Veiem la isoterma de -2 ºC.

Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa. Veiem l'embossament d'aire fred, amb -22 ºC a 5500 m.

Imatges del passat divendres 8 de gener

Núvols alts abundants al migdia. Font: http://palamos.cam 

Núvols alts abundants al migdia i marejol. Font: Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols

Mapa de temperatura 850 hPa. Veiem la isoterma de -2 ºC.

Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa. Veiem l'embossament d'aire fred, amb -21 ºC a 5500 m.

Mapa de geopotencial i de pressió en superfície. Veiem la borrasca Filomena entrant pel golf de Cadis.