Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 10 de gener del 2021

Resum meteorològic i imatges del 28 de desembre a l'1 de gener

Mar de fons de llebeig i ambient assolellat el passat dilluns 28 de desembre al migdia.

El període comprès entre el 28 de desembre del 2020 i l'1 de gener del 2021 va començar amb una forta pujada de la temperatura mínima, respecte els dies anteriors.
El vent intens de component sud-oest que bufà a la badia palamosina, el cel ennuvolat de la matinada i l'entrada de la isoterma de 4 ºC a 850 hPa, van fer que la temperatura nocturna es suavitzés de forma important el dia dels Sants Innocents. 
En aquest sentit, podem constatar que aquell dia a Palamós (nucli antic) vàrem tenir una mínima 9,6 ºC més elevada (diumenge 27 de desembre 1,3 ºC i dilluns 28 de desembre 10,9 ºC), amb la qual cosa desapareixeren de forma fulminant les tímides gelades experimentades el dia anterior fins arran de mar.
Tot i que aquest període començà amb una nit poc freda per l'època de l'any, els dies posteriors van portar-nos una temperatura mínima típicament hivernal, però continuà l'absència de gelades i, a més a més, els registres van ser força semblants tots els dies (al voltant dels 5 ºC).

Pel que fa a la temperatura diürna, aquesta també presentà alguns alts i baixos. Podem veure que el dilluns 28 de desembre encara hi va haver una màxima de 13,8 ºC, però el primer dia de l'any 2021 ens portà un ambient encara més hivernal, amb una màxima de només 11,1 ºC.
Aquesta devallada del mercuri va estar provocada per l'establiment d'una situació de nord al golf de Lleó. La tramuntana freda del primer dia de l'any, tot i no ser molt potent (ratxa màxima de 45 km/h), sí que va portar-nos una massa d'aire molt més fred, amb la isoterma de -1,1 ºC a 850 hPa.

Malgrat la muntanya russa que caracteritzà l'evolució termomètrica d'aquests dies, en general els valors es van quedar força curts, respecte la mitjana climàtica, degut a la massa d'aire fred present en nivells baixos i mitjans de la troposfera que quedà estancat al damunt nostre i a la major part del continent europeu. De fet, la situació meteorològica va estar clarament influenciada per una circulació meridiana establerta entre l'anticicló de les Açores i la baixa europea. 
En aquest sentit, en el mapa de 300 hPa s'observa que el corrent en doll baixava des de Groenlàndia fins a la península Ibèrica, amb la qual cosa el front polar (representació en superfície del contrast tèrmic entre la massa d'aire polar i tropical) que està directament relacionat amb aquest corrent, també baixà de latitud.

D'altra banda, encara que estàvem sota el domini de la baixa pressió que omplia la major part d'Europa, tan sols es van recollir 0,2 mm gràcies al pas de les restes d'un front al llarg del matí del dilluns 28 de desembre., a més a més, gairebé tots els dies ens van anar creuant diverses capes de núvols alts i mitgencs modelats pel vent que donaren alguna posta de sol rogenca, com la que hi va haver el darrer dia de l'any 2020.
Parlant de vent, també cal destacar la ventada de llebeig que es mantingué durant la matinada del dilluns 28 de desembre. La ratxa màxima de vent va assolir uns remarcables 71 km/h SO a La Fosca. 

Entrant en detalls, la temperatura màxima diària més alta va tenir lloc el dilluns 28 de desembre, amb uns modestos 13,8 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 11,1 ºC del divendres 1 de gener, un valor típic de cru hivern per les nostres contrades. 

Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 4,7 ºC del passat dimecres 30 de desembre, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 10,9 ºC enregistrats el passat dilluns 28 de desembre. 

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1013 hPa del passat dimecres 30 i dijous 31 de desembre, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 989 hPa del dilluns 28 de desembre. 

Si observem la pressió mínima diària més curta, trobem els 987 hPa del passat dilluns 28 de desembre, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dijous 31 de desembre, amb 1005 hPa. 

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 88 % el dimecres 30 de desembre, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 53 % el dilluns 28 de desembre. 

Així mateix, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 40 % el passat divendres 1 de gener, en canvi, la humitat relativa mínima més alta va ser del 56 % el dimecres 30 de desembre. 

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 71 km/h OSO, el passat dilluns 28 de desembre. Contràriament, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 19 km/h NO del passat dimecres 30 de desembre.

També es van recollir un total de 0,2 mm a Palamós-Passeig del Mar i ip. a Palamós (nucli antic). Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al Barri Vell de Palamós, excepte les dades de vent que són de la Fosca (Meteoclimatic). 

Altres observacions remarcables 

El passat dilluns 28 de desembre vàrem començar la jornada amb predomini del cobert, de 6/8 a 8/8 Cu, Sc i St, plugim. Després del front que ens va creuar els núvols van marxar ràpidament i el sol brillà a partir del migdia. El vent de llebeig va bufar a uns 20 km/h de mitjana fins a les 04:00h, ratxa màxima 71 km/h, a partir d'aleshores va anar molt a la baixa. Arran de costa hi havia maregassa, ones de 2,5-3 m, mar de fons del SSO. La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 3,87 metres a les 07:00h, de 4,1 metres a les 12:00h, de 3,16 metres a les 18:00h i de 2,93 m a les 23:00h., alçada màxima de l'onatge 6,64 metres a les 03:00h. 

El passat dimarts 29 de desembre ens va creuar un front oclús molt desfet. La nuvolusitat va ser molt variable, amb predomini del sol al centre del dia. Cap a l'horitzó NNE, a primeres hores de la tarda, s'observà un Cb que quedà acolorit a la posta de sol.  El vent va ser molt feble tot el jorn, amb moltes estones de calma. Arran de costa hi havia maror, mar de fons del SSO. La boia del cap de Begur va anotar una onatge significant de 2,81 metres a les 08:00h, de 2,11 metres a les 08:00h, de 1,99 metres a les 12:00h i de 1,64 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 4,53 metres a la 01:00h. 

El passat dimecres 30 de desembre el dia començà ben assolellat, amb només 2/8 o 3/8 Sc. A partir del migdia van arribar nombroses capes de Cc, Ac i As, alguns lenticulars, que aturaren l'acció solar. La jornada altre cop  fou poc ventosa, amb moltes estones de calma. Arran de costa hi havia marejol o un xic de maror, mar de fons del SSO. La boia del cap de Begur va anotar un onatge significant de 1,64 metres a les 08:00h, de 1,88 metres a les 12:00h i de 1,64 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 2,81 metres a les 12:00h.

El passat dijous 31 de desembre va portar-nos una posta de sol molt fotogènica, amb cel rogenc, gràcies a la presència d'abundants núvols alts i mitgencs, alguns lenticulars. La temperatura màxima va marcar 13,3 ºC, el segon registre més elevat d'aquest període. El vent de garbí o llebeig recobrà protagonisme, a uns 15-20 km/h de mitjana entre les 14:30h i les 16:30h, ratxa màxima 42 km/h. Arran de costa hi havia maror. La boia del cap de Begur, a 19 milles de la costa, va anotar un onatge significant de 1,05 metres a les 08:00h, de 1,17 metres a les 12:00h i de 2,34 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 4,3 metres a les 20:00h. 

El passat divendres 1 de gener el cel es va veure força tapat tot el dia. Al matí hi hagueren de 6/8 a 7/8 Sc i Sc., a la tarda s'observaren de 4/8 a 7/8 Ci, As i Ac, a més de 1/8 a 4/8 Sc. Ambient fred. Entre les 13:00h i les 15:00h bufà NE, NNE i N, a 15 km/h de mitjana, ratxa màxima 45 km/h. Arran de costa hi havia marejol. La boia del cap de Begur va detectar un onatge significant de 1,64 metres a les 08:00h, de 1,99 metres a les 12:00h, de 1,76 metres a les 18:00h i de 2,11 m a les 22:00h., alçada màxima de l'onatge 3,64 metres a les 14:00h. 

 Imatges del passat dilluns 28 de desembre

Mar de fons de llebeig i ambient assolellat el passat dilluns 28 de desembre al migdia.

Mar de fons de llebeig i ambient assolellat el passat dilluns 28 de desembre al migdia.

Mar de fons de llebeig i ambient assolellat el passat dilluns 28 de desembre al migdia.

Mar de fons de llebeig i ambient assolellat el passat dilluns 28 de desembre al migdia.

Imatge del radar meteorològic a les 10:00h. Veiem precipitacions poc destacades a sobre nostre.

Imatges del passat dimarts 29 de desembre

Cumulonimbus mirant cap al nord a primeres hores de la tarda. Font: Port Esportiu Marina Palamós 

Cumulonimbus mirant cap al nord durant la posta de sol. Font: Port Esportiu Marina Palamós 

Cumulonimbus mirant cap al nord-oest durant la posta de sol. Font: http://palamos.cam 

Posta de sol amb núvols abundants. Font: càmera web de Palamós

Mapa de superfície amb fronts a les 19:00h. Veiem un front oclús.

Mapa de llamps. Veiem aparat elèctric al voltant del cap de Creus i mar endins. 

Imatges del passat dimecres 30 de desembre

Cirrocúmuls i lenticulars a la tarda.

Cirrocúmuls i lenticulars a la tarda.

Cirrocúmuls i altocúmuls lenticulars a la tarda.

Cirrocúmuls i altocúmuls lenticulars a la tarda.

Cirrocúmuls i altocúmuls lenticulars a la tarda.

Cirrocúmuls i lenticulars a la tarda.

Cirrocúmuls i altocúmuls lenticulars a la tarda.

Cirrocúmuls i altocúmuls lenticulars a la tarda.

Imatges del passat dijous 31 de desembre

Posta de sol amb lenticulars i cel rogenc. Font: càmera web de Palamós

Posta de sol amb lenticulars i cel rogenc. Font: càmera web de Palamós

Maror i núvols alts durant la posta de sol. Font: Club Nàutic Costa Brava.

Núvols alts i mitgencs a la posta de sol. Font: http://palamos.cam

Núvols alts i mitgencs a la posta de sol. Font: http://palamos.cam

Imatges del passat divendres 1 de gener

Altostrats a la posta de sol. Font: càmera web de Palamós

Núvols alts i mitgencs a la posta de sol. Font: http://palamos.cam

Altostrats i marejol durant la posta de sol. Font: Club Nàutic Port d'Aro

Altostrats i poc onatge a la posta de sol. Font: Club Nàutic Costa Brava