Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 18 de gener del 2021

Dissabte 9 de gener: la Filomena ens porta pluja, mala mar i neu a les Gavarres

Temporal marítim a la Fosca i cel cobert, el passat dissabte 9 de gener al migdia.

El passat dissabte 9 de gener ens va visitar la borrasca Filomena.
Tot i que fins aleshores la massa d'aire que ens afectava era notablement seca, amb l'arribada de la famosa pertorbació al Mediterrani, també ens va arribar una massa d'aire molt més humida que afavorí les precipitacions. Per sort o per desgràcia (segons com es miri), un cop més no es va produir la quadratura del cercle per veure nevar a la mateixa platja (coincidència de molt aire fred i humitat).
La borrasca també va provocar que aquesta mateixa massa d'aire fos menys freda que l'observada els dies anteriors, amb la qual cosa la cota de neu va pujar una mica respecte els jorns precedents. Així doncs, altra vegada el fenomen blanc va passar de llarg de la plana i de la costa baix-empordanesa. 
No obstant això, en els indrets més enlairats de la nostra comarca la neu va fer acte de presència, acumulant-se un gruix considerable a partir d'uns 400 m, encara que es va veure nevar a partir d'uns 200 m. 
Com podeu veure a les dues imatges que us poso, la neu va emblanquinar la part més alta del massís del Montgrí, al voltant dels 300 m, i també la zona de Fitor, a uns 200-250 m, entre d'altres indrets.
Dins del terme municipal de Palamós la neu va aparèixer de forma anecdòtica a la pista forestal del Puig Cargol (357 m) i al cim del Montagut (266 m).

Encara que no vàrem veure nevar a la costa palamosina, almenys es va rebre una bona quantitat de pluja, un fet que sempre és d'agrair, sobretot tenint en compte la falta de pluges destacades de la tardor passada i que el gener sol ser el segon mes més sec de l'any, desprès del juliol.
En total, la pluja continuada i el plugim del dissabte van acumular 36,4 mm a Palamós (nucli antic), 35,0 mm a Palamós-Passeig del Mar i 30,2 mm a Palamós-La Fosca (aquestes dades augmentaren un xic amb la pluja de la matinada del diumenge). 

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dissabte 9 de gener, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge 45,5 mm., Torroella de Montgrí 38,5 mm., Palafrugell 37,2 mm., Sobrestany 36,3 mm., Verges 35,6 mm., Palafrugell-Pi Verd 34,8 mm., Les Olives 34,4 mm., La Tallada d'Empordà 32,9 mm., La Bisbal d'Empordà 27,8 mm., Monells 27,5 mm., Castell d'Aro 24,6 mm., Sant Feliu de Guíxols 24,1 mm  

A part de la pluja, la neu i la fred, l'altre fenomen destacat d'aquella jornada fou el temporal marítim d'entre gregal i llevant que hi havia, amb onades d'uns 3-4 metres a la costa palamosina que no causaren afectacions importants a la nostra vila, però amb els habituals desperfectes al passeig de Sant Antoni.
Al davant del cap de Begur, a dinou milles de la costa, s'enregistrà un onatge significant de 4,92 metres a les 19:00h i una alçada màxima de 8,2 metres a la mateixa hora. 

La neu va cobrir de blanc extensos sectors de les Gavarres, com és el cas de Fitor. Autor de la foto desconegut 

Enfarinada al massís del Montgrí. Font: torroellaestartitillesmedes (instagram).

Més dades meteorològiques del passat dissabte 9 de gener del 2021 a Palamós., temperatura màxima 8,4 ºC (8,1 ºC a La Fosca i 7,3 ºC al Passeig del Mar), mínima 2,4 ºC (2,2 ºC a La Fosca i 2,3 ºC al Passeig del Mar). 
Cel, amb 8/8 Ns, Cu, Sc i St, pluja o plugim, boira i boirina als relleus de les Gavarres. 
Vent: fins a les 15:30h hi va haver vent del NNO, N i NO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de llavors bufà vent de direcció NNE, NE i ENE, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h s'aprecià vent del NNO, NNE, N i NO, a 15-20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 52 km/h NNE a La Fosca (58 km/h al Passeig del Mar). 
Estat de la mar amb forta maror o maregassa al matí, maregassa a la tarda, ones de 2 a 4 m., mar endins hi havia de forta maror a mar brava (onatge significant de 2,23 metres a les 08:00h al davant del cap de Begur, de 3,16 metres a les 12:00h, de 4,92 metres a les 19:00h i de 4,69 m a les 22:00h)., alçada màxima de l'onatge 8,2 metres a les 19:00h. 
Pressió atmosfèrica màxima 1010 hPa, mínima 1006 hPa. Humitat relativa màxima 94 %, mínima 61 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mapa de geopotencial a 500 hPa i de pressió en superfície. Veiem la borrasca Filomena al Mediterrani. 

Mapa de temperatura a 850 hPa. Veiem el tàlveg d'aire fred que hi havia al damunt nostre.

Mapa de temperatura i geopotencial a 500 hPa del passat dissabte 9 de gener. Veiem el profund embossament d'aire fred que hi havia al damunt de la península Ibèrica. 

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 9 de gener al Baix Empordà, es veu que els 8,4 ºC de Palamós van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 4,4 ºC de Monells i de Les Olives foren la màxima més baixa. 

Així mateix, els 0,9 ºC que hi van haver a Palafrugell-Pi Verd van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 2,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat dissabte 9 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima: 

Torroella de Montgrí 7,6 ºC (1,6 ºC)., Castell d'Aro 7,0 ºC (2,4 ºC)., La Tallada d'Empordà 4,9 ºC (1,5 ºC)., La Bisbal d'Empordà 4,5 ºC (1,6 ºC)., Monells 4,4 ºC (1,4 ºC). 

Més fotos del passat dissabte 9 de gener