Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 22 de gener del 2021

Resum meteorològic i imatges de l'11 al 15 de gener

Altocúmuls lenticulars observats des del Parc del Convent dels Agustins, el passat dimarts 12 de gener.

El període comprès entre l'11 i el 15 de gener del 2021 ens va portar un progressiu augment de la temperatura i algunes boniques estampes meteorològiques. 

Amb l'arribada de l'anticicló, l'embossament d'aire fred es va anar diluïnt de mica en mica i acabà sent substituït per una massa d'aire molt més temperat procedent del sud-oest de la península Ibèrica.  Si comparem el mapa de temperatura a 1.500 m que hi havia el passat dilluns 11 de gener, amb el que hi havia el passat divendres 15 de gener, es pot comprobar un augment de 6,5 ºC. En aquest sentit, segons el radiosondatge de Barcelona de les 12:00h, el dilluns es va detectar la isoterma de -1,7 ºC a 850 hPa, per contra, el divendres ja hi havia la isoterma de 4,8 ºC a la mateixa alçada. En superfície, això es va traduir en un clar augment de la temperatura màxima, passant dels 9,3 ºC que hi havien el dilluns, als 13,1 ºC que s'enregistraren el divendres. Aquesta pujada del mercuri en hores diürnes també es va notar en hores nocturnes. De fet, cal destacar que el dimarts 12 de gener encara hi va haver una mínima de només 0,7 ºC al Barri Vell de Palamós (-0,3 ºC al Passeig del Mar), però el divendres 15 de gener la mínima es va suavitzar una mica, amb 4,2 ºC al Barri Vell (2,6 ºC al Passeig del Mar).

Ja que he mencionat la temperatura mínima, cal destacar que la baixa temperatura es va unir a la humitat que ens deixaren les pluges dels dies 9 i 10 de gener. Aquest fet va propiciar que els camps que envolten la vila palamosina i les poblacions veïnes quedessin ben gebrats i, a més a més, els bassals deixats per la pluja es van glaçar. El paisatge blanc va ser especialment bonic el passat dimarts 12 de gener, amb el Pla de sa Nau cobert per una capa de gebre considerable, així com els cotxes aparcats a la intempèrie. La presència d'un cel asserenat de matinada, la manca de vent i l'alta pressió, van facilitar aquest bonic fenomen. El panorama de camps gebrats el van veure molt bé de bon matí els pagesos i treballadors del camp que anaren a podar les vinyes de Calonge i Sant Antoni, de Vall-llobrega o de Sant Joan de Palamós mateix, tal com podeu veure a les fotos de més avall. En dies posteriors es produiren més gebrades, però no tan intenses, malgrat que la temperatura mínima fou positiva (cal recordar que no cal arribar als zero graus centígrads perquè es formi gebre sobre les superfícies). Cal tenir en compte que les gebrades solen ser molt beneficioses pel cicle del camp i de la vinya, ja que protegeixen les plantes de la baixa temperatura (eviten la temuda gelada negra) i alhora eliminen insectes perjudicials.

Una altra característica d'aquest període va ser l'observació de bonics altocúmuls lenticulars durant diverses jornades, mirant cap a l'horitzó nord i nord-oest, encara que també n'hi havia algun mar endins. El dia més espectacular per veure aquest núvols curiosos va ser el passat dimarts 12 de gener. Malgrat que en superfície aquell dia només s'enregistraren 19 km/h de ratxa màxima, la ventada que modelava aquests núvols era considerable a l'Alt Empordà, amb mestral intens. Parlant de vent, s'ha de remarcar que en general aquest va ser poc destacable, sobretot els dies 12, 13 i 14 de gener. De totes maneres, el divendres 15 de gener va entrar tramuntana amestralada, enregistrant-se una ratxa màxima de 52 km/h. 

Entrant en detalls, la temperatura màxima diària més alta va tenir lloc el divendres 15 de gener, amb uns freds 13,1 ºC, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 9,3 ºC del dilluns 11 de gener, un valor força baix, tenint en compte que la mitjana de la temperatura màxima del mes de gener és de 12,9 ºC.

Pel que fa a la temperatura mínima més baixa, trobem els 0,7 ºC (-0,3 ºC al Passeig del Mar) del passat dimarts 12 de gener, en canvi, la temperatura mínima més alta foren els 4,2 ºC enregistrats el passat divendres 15 de gener.

En relació a la pressió en superfície, veiem que la pressió màxima diària més elevada van ser els 1026 hPa del passat dimecres 13 de gener, per contra, la pressió màxima diària més baixa foren els 1021 hPa del dilluns 11 i del divendres 15 de gener. 

Si observem la pressió mínima diària més curta, trobem els 1016 hPa del passat dilluns 11 de gener, en canvi, la pressió mínima diària més alta va esdevenir el dimecres 13, amb 1023 hPa.

D'altra banda, la humitat relativa màxima més alta va ser del 89 % el dilluns 11 i el divendres 15 de gener, per contra, la humitat relativa màxima més baixa va ser del 82 % el dimecres 13 de gener. 

Així mateix, la humitat relativa mínima més baixa va ser del 47 % el passat dimarts 12 de gener, en canvi, la humitat relativa mínima més alta va ser del 63 % el dijous 14 de gener.

En un altre ordre de coses, la ratxa màxima de vent més elevada va assolir 52 km/h NNO, el passat divendres 15 de gener. Contràriament, la ratxa màxima de vent més discreta foren els 16 km/h SSO del passat dimecres 13 i del dijous 14 de gener. 

També s'ha d'esmentar que es van recollir 0,0 mm. Dades extretes de l'estació meteorològica ubicada al Barri Vell de Palamós, excepte les dades de vent que són del Passeig del Mar (Meteoclimatic).

Altres observacions remarcables

El passat dilluns 11 de gener vàrem començar el dia amb el cel quasi cobert, 7/8 Cu i Sc. Amb el pas de les hores els núvols van anar desapareixent fins a deixar-nos una tarda asserenada. El vent va bufar del N, NNO i NO, a uns 10-15 km/h de mitjana fins a les 13:30h. A partir d'aleshores va anar baixant molt d'intensitat fins a desaparèixer a la tarda-vespre. La temperatura mínima va tenir lloc a darrera hora del dia. Arran de costa hi havia marejol. La boia del cap de Begur va enregistrar un onatge significant de 3,05 metres a les 07:00h, de 2,58 metres a les 12:00h, de 2,34 metres a les 18:00h i de 2,81 metres a les 22:00h., alçada màxima de l'onatge 5,31 metres a les 07:00h.

El passat dimarts 12 de gener vàrem tenir una matinada molt freda, amb gebre abundant de bon matí i bassals glaçats. Cap al nord i nord-oest es van veure moltes formacions d'altocúmuls lenticulars. El vent va ser molt feble tot el jorn, amb predomini del NO i NNO, a uns 5 km/h de mitjana, al migdia i al vespre, moltes estones de calma. Arran de costa hi havia marejol. La boia del cap de Begur va anotar un onatge significant de 3,28 metres a les 07:00h, de 2,93 metres a les 12:00h i de 1,52 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 5,47 metres a les 07:00h.

El passat dimecres 13 de gener el dia començà amb cel serè, pero amb el pas de les hores van aparèixer bonics atocúmuls lenticulars cap a l'horitzó N i NO. El vent no va ser gaire destacable, amb predomini del vent en calma, ratxa màxima 16 km/h. Arran de costa hi havia marejol. La boia del cap de Begur va anotar un onatge significant de 1,64 metres a les 08:00h, de 1,88 metres a les 12:00h i de 2,11 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 3,98 metres a les 21:00h.

El passat dijous 14 de gener va portar-nos un dia bàsicament asserenat, amb algun fractoestrat al migdia i alguns Ac lenticulars poc destacats cap al N i NO, molt llunyans. El vent va ser testimonial, amb garbí a uns 2-5 km/h de mitjana a les hores centrals, ratxa màxima 16 km/h. Arran de costa hi havia marejol. La boia del cap de Begur, a 19 milles de la costa, va anotar un onatge significant de 2,23 metres a les 08:00h, de 2,23 metres a les 12:00h i de 2,34 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 4,69 metres a les 13:00h.

El passat divendres 15 de gener vàrem començar el dia amb cel ras, però al migdia s'observaren de 2/8 a 4/8 Cu i Sc, a més de deixants dels avions. Al matí hi hagué vent en calma, a les hores centrals va bufar garbí a 2-5 km/h de mitjana i al vespre va entrar mestral i tramuntana amestralada, a 15-20 km/h de mitjana, ratxa màxima 52 km/h. Arran de costa hi havia marejol. La boia del cap de Begur va detectar un onatge significant de 3,4 metres a les 07:00h, de 2,93 metres a les 12:00h, de 3,4 metres a les 18:00h i de 4,8 m a les 23:00h., alçada màxima de l'onatge 8,2 metres a les 23:00h.

Imatges del passat dilluns 11 de gener

Temps assolellat i algun núvol baix residual al migdia. Font: http://palamos.cam

Temps assolellat i marejol a Llafranc (Palafrugell) a primeres hores de la tarda. Font: hotel Llafranc

Cel serè a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Palamós

Temps assolellat i marejol a Platja d'Aro. Font: Club Nàutic Port d'Aro

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible a les nou del matí. Veiem núvols baixos abundants a sobre nostre i la neu de l'interior de Catalunya.

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible a les 13:00h. Veiem el cel serè a sobre nostre i la neu de l'interior de Catalunya.

Imatges del passat dimarts 12 de gener

Una vinya ben gebrada a Vall-llobrega de bon matí. Font: Marta Arenas

Una vinya gebrada a Calonge de bon matí. Font: Ca l'Àvia Agrícola

Una vinya gebrada a Calonge i bassals glaçats de bon matí. Font: Ca l'Àvia Agrícola

Una vinya gebrada a Calonge i bassals glaçats de bon matí. Font: Ca l'Àvia Agrícola

Una vinya gebrada a Calonge de bon matí. Font: Ca l'Àvia Agrícola

Altocúmuls lenticulars vistos al migdia mirant cap al nord-oest. 

Altocúmuls lenticulars vistos al migdia mirant cap al nord-oest. 

Altocúmuls lenticulars vistos al migdia mirant cap al nord-oest. 

Altocúmuls lenticulars vistos al migdia mirant cap al nord. 

Altocúmuls lenticulars vistos al migdia mirant cap al nord. 

Imatges del passat dimecres 13 de gener

Altocúmuls lenticulars vistos al migdia mirant cap al nord. 

Altocúmuls lenticulars vistos al migdia mirant cap al nord. 

Altocúmuls lenticulars vistos al migdia mirant cap al nord. 

Altocúmuls lenticulars vistos al migdia mirant cap al nord. 

Mapa de vent a 950 hPa (600 m) a les 15:00h. Veiem mestralada forta cap a l'Alt Empordà. 

Imatges del passat dijous 14 de gener 

Temps assolellat i algun núvol baix i mitgenc residual al migdia. Font: http://palamos.cam

Cel serè a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Palamós

Temps assolellat i marejol a Llafranc (Palafrugell) a primeres hores de la tarda. Font: hotel Llafranc

Temps assolellat i marejol a Platja d'Aro. Font: Club Nàutic Port d'Aro

Cel serè i marejol a Tamariu (Palafrugell) a primeres hores de la tarda. 

Imatges del passat divendres 15 de gener 

Temps assolellat i alguns núvols baixos decoratius a primeres hores de la tarda. Font: Port Esportiu Marina Palamós

Temps assolellat i alguns núvols alts, amb deixants dels avions a mitja tarda. Font: Port Esportiu Marina Palamós

Mapa de superfície a les 19:00h. Veiem una situació de nord al golf de Lleó.

Mapa de temperatura a 850 hPa a les 12:00h del passat dilluns 11 de gener. Veiem la isoterma de -2 ºC a sobre nostre. Compareu-lo amb el mapa següent.

Mapa de temperatura a 850 hPa a les 12:00h del passat divendres 15 de gener. Veiem la isoterma de 4 ºC a sobre nostre. Compareu-lo amb el mapa anterior.