Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 23 de gener del 2021

Dissabte 16 de gener: el terra torna a tremolar


El terra va tornar a tremolar durant el passat dissabte 16 de gener
En pocs mesos de diferència Palamós va percebre un altre terratrèmol, després del que ja hi va haver el passat 2 de setembre del 2020. Vegeu el següent post "Un terratrèmol de magnitud 3,6 es fa notar a Palamós"

En aquesta ocasió, a les 12:40h es va produir un sisme de magnitud 3.0, segons l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, o una magnitud de 3.3, segons l'Instituto Geográfico Nacional.
A diferència de l'anterior que va tenir lloc sota el mar, l'epicentre d'aquest es va donar a Llagostera (Gironès), a una profunditat de 7 km. Des de la nostra vila es va poder percebre com una mena de tro seguit d'una tremolor que durà pocs segons. Segons Protecció Civil, no hi van haver danys coneguts.
El terratrèmol va ser percebut des de les comarques del Gironès, el Baix Empordà i la Selva. A part de Palamós,  també es va notar a Santa Cristina d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Calonge, Begur o Palafrugell, entre d'altres poblacions, segons diversos testimonis apareguts a les xarxes socials.
Curiosament, acompanyant el terratrèmol principal de magnitud 3.0 que molta gent va percebre, també n'hi van haver tres més de diferent magnitud en poques hores de diferència. 
Comptant la típica rèplica de magnitud 1.8 que es va produir a les 14:28h, també es va detectar un terratrèmol de magnitud 2.4 a les 04:09h de la matinada del mateix dissabte, en aquest cas a sota el mar, al davant de la costa de Palamós (al canyó de la Fonera). Per si no n'hi hagués prou, el dia abans, a les 21:40h, es va detectar un altre petit terratrèmol al davant de la costa de Sant Feliu de Guíxols, en aquest cas amb magnitud 1.9, segons dades de l'IGN. Com podeu comprobar, sembla ser que l'escorça terrestre presenta certa activitat a la nostra àrea geogràfica. Esperem que tot quedi en una petita anècdota i que la cosa no vagi a més...
 
D'altra banda, si parlem dels fenòmens estrictament meteorològics, aquella jornada va estar dominada pel sol, però l'ambient encara fou força fred, amb una màxima de només 12,7 ºC i una mínima de 3,1 ºC, a més a més, cap a l'interior de la comarca es van produir algunes gelades.
Així mateix, també cal destacar el vent de mestral i tramuntana que continuà bufant de matinada, a uns 20 km/h de mitjana, ratxa màxima 50 km/h. No obstant això la tramuntana amestralada va desaparèixer al matí, per deixar pas a vent de garbí fluixet a les hores centrals de la jornada. En aquest sentit, la columna de fum que podeu a les fotos ens indica clarament que bufava garbí, ja que el vent desplaçava el fum de sud cap a nord. La situació de vent de tramuntana i mestral encara es va mantenir en altura, la qual cosa va permetre que tornessin a veure's altocúmuls lenticulars cap al nord. 
Finalment, tan sols falta agregar que els núvols altocúmuls van augmentar molt abans de la posta de sol. Aquest fet ens deixà un cel rogenc molt bonic, com en les millors ocasions.

Altocúmuls lenticulars mirant cap a l'horitzó nord, el passat dissabte 16 de gener al migdia. Imatge captada des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan.

Temps assolellat i columna de fum d'una crema agrícola, el passat dissabte 16 de gener al migdia. 

Posta de sol des de Cala s'Alguer, el passat dissabte 16 de gener. Autor de la foto: Antonio Pérez

Més dades meteorològiques del passat dissabte 16 de gener del 2021 a Palamós., temperatura màxima 12,7 ºC (13,7 ºC al Passeig del Mar), mínima 3,1 ºC (2,4 ºC al Passeig del Mar). 
Estat del cel: al matí s'observaren de 1/8 a 3/8 Ci, Cc i Ac, algun lenticular cap al nord., a la tarda van aparèixer de 3/8 a 5/8 Ac, alguns lenticulars cap al nord. 
Vent: fins a les 04:30h hi va haver vent del NNO, NO i N, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de llavors bufà vent de direcció NNE, NO i N, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 07:00h s'aprecià vent en calma., a partir de les 12:00h va aparèixer vent del SSO, SO i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h bufà vent del SO i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o hi hagué vent en calma. Ratxa màxima de vent 50 km/h NNO al Passeig del Mar. 
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge significant de 3,98 metres a les 07:00h al davant del cap de Begur, de 2,58 metres a les 12:00h i de 2,23 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 7,11 metres a les 00:00h. 
Pressió atmosfèrica màxima 1025 hPa, mínima 1021 hPa. Humitat relativa màxima 88 %, mínima 65 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Sismograma del terratrèmol, segons el sismògraf de Palau-saverdera (Alt Empordà).

Simulació d'intensitats percebudes, segons l'ICGC.

Informació del terratrèmol del passat dissabte 16 de gener, segons l'IGN.

Informació de l'IGN on s'aprecia que hi van haver diversos terratrèmols en poques hores a la nostra zona.

Si analitzem amb atenció la temperatura màxima que va esdevenir el passat dissabte 16 de gener al Baix Empordà, es veu que els 15,8 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 12,7 ºC de Palamós foren la màxima més baixa. 

Així mateix, els -1,8 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, en canvi, els 3,4 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat dissabte 16 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima: 

Torroella de Montgrí 14,8 ºC (-0,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,8 ºC (-1,6 ºC)., La Tallada d'Empordà 14,6 ºC (-0,6 ºC)., Monells 14,3 ºC (-1,8 ºC)., Castell d'Aro 14,2 ºC (0,5 ºC).   
     
Fum d'una crema agrícola al Paratge Eixample i un ramat d'ovelles al pla de Sant Joan el passat dissabte 16 de gener al migdia.

Altocúmuls lenticulars vistos des del Puig del Molí de Vent mirant cap al nord, el passat dissabte 16 de gener al migdia.