Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 23 de desembre del 2021

Cumulus congestus del passat diumenge 5 de desembre



El passat diumenge 5 de desembre s'observà el creixement de grans nuvolades a primeres hores de la tarda sobre el nostre terme municipal.
Els cúmuls poc desenvolupats que començaren a treure el nas a partir del migdia, al cap de poques hores o minuts es convertiren en potents núvols convectius que agafaren per sorpresa més d'un observador. Tot i la magestuositat dels Cumulus congestus que creixien sobre els nostres caps, tan sols s'observà algun virga o alguna roina molt fina. No obstant això, l'espectacle nuvolós va deixar-nos boniques imatges, fins i tot amb alguna enclusa.
Cal destacar que aquestes nuvolades viatjaren de terra cap a mar. A poques milles de la costa els Cumulus congestus es convertiren en Cumulonimbus durant la posta de sol, i es té constància de l'observació d'alguna petita mànega al davant de la badia de Palamós.
Aquesta inestabilitat atmosfèrica venia propiciada per la presència d'un potent solc d'aire fred a les capes mitjanes de la troposfera, amb l'isoterma de -31,7 ºC a 500 hPa, segons el radiosondatge de Barcelona de les 12:00h.