Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 6 de desembre del 2021

El novembre més fred des de l'any 2010


Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el passat mes de novembre s'ha de qualificar de fred a bona part de Catalunya i molt fred a cotes altes de la Val d'Aran. 
Ha estat un mes plujós a gran part del litoral i prelitoral, i molt plujós a les Terres de l'Ebre. En canvi, ha estat sec al Prepirineu, Pirineu i punts del litoral i prelitoral Central.

Fort temporal del 23 al 25 amb 200 mm a les Terres de l'Ebre i nevada al Pirineu 

La pluja va afectar sobretot el litoral i prelitoral, fruit d'una Depressió Aïllada a Nivells Alts (DANA) formada al Cantàbric que es va situar a l'oest de la península Ibèrica. Entre els dies 23 i 25 es va anar desplaçant molt lentament cap a l'est, creuant Catalunya la nit del 24 al 25. 
Les tempestes més importants van caure a les Terres de l'Ebre i al Camp de Tarragona, acumulant més de 100 mm i alguns màxims superiors als 200 mm. A la resta van sovintejar els registres al voltant dels 50 mm, mentre que al Pirineu occidental la precipitació va ser més minsa, amb acumulacions inferiors als 10 mm a l'Aran, com sol passar en aquestes situacions mediterrànies. 
La nevada va ser general a tot el Pirineu, poc abundant al vessant nord, però amb gruixos propers als 50 cm de neu nova a cotes altes del Prepirineu i del vessant sud del Pirineu. El dia 24 es van acumular més de 20 cm a les parts altes del massís dels Ports. 
Les tempestes del dia 23 van provocar ventades fortes d'origen convectiu a diversos sectors de la meitat sud del litoral, amb danys a localitats com l'Ametlla de Mar o Constantí. També es va observar un possible tornado al Delta de l'Ebre i un altre a l'aeroport de Barcelona al Prat de Llobregat. 
El treball de camp als indrets afectats potser permetrà determinar els fenòmens que van provocar els diversos danys. D'altra banda, la matinada del dia 25 va entrar una tempesta provinent del mar pel delta del Llobregat que va provocar una important calamarsada a diversos sectors del Barcelonès i Baix Llobregat. 

Novembre fred a Catalunya 

El mes s'ha de qualificar de fred a bona part de Catalunya i molt fred a cotes altes de la Val d'Aran. Aquestes anomalies són conseqüència de les pertorbacions fredes que van afectar Catalunya i del posicionament de l'anticicló Atlàntic desplaçat al nord de la seva posició habitual, provocant un flux del nord-est al Principat, i destaca l'episodi de fred del dia 28, amb glaçades a la meitat nord que van afectar fins a punts de la mateixa costa empordanesa, i que algunes estacions d'alta muntanya amb més de deu anys de dades van registrar la temperatura màxima més baixa d'un novembre. 

Un mes molt plujós a les Terres de l'Ebre 

Ha estat un mes plujós a gran part del litoral i prelitoral, i molt plujós a les Terres de l'Ebre, punts del nord-est, del litoral i prelitoral Sud, i al sud de l'Anoia. En canvi, ha estat sec al Prepirineu, Pirineu i punts del litoral i prelitoral Central. La distribució de la precipitació respon a la DANA que va afectar Catalunya entre els dies 23 i 25. 
Ha estat l'episodi de pluja més important de l'any a Catalunya, per l'extensió i l'abundància de la precipitació, que haurà ajudat a atenuar la intensa sequera que afecta la meitat nord del litoral i prelitoral, però també bona part de l'interior i Ponent. Al conjunt de Catalunya no teníem un dia tan plujós com el dia 23 des del 21 d'abril del 2020. Per trobar-ne un de clarament més plujós cal remuntar-se fins al 21 de gener del 2020, durant el temporal anomenat Glòria.
Per veure l'informe complet accediu al següent enllaç: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/416208/novembre-mes-fred-des-de-l-any-2010