Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 14 de desembre del 2021

Resum meteorològic i imatges del 15 al 21 d'agost

Nombrosos banyistes a la platja de la Fosca el passat dissabte 21 d'agost.

La tercera setmana del passat mes d'agost va portar-nos una renovació destacada de la massa d'aire que ens afectava, millorant amb escreix una visibilitat del paisatge molt minvada fins aleshores.
La presència de l'anticicló de les Açores a l'oest d'Europa i la formació d'una àrea de baixa pressió a l'est del continent, va generar un marcat gradient isobàric a la zona del golf de Lleó. Les isòbares apretades van ser un preàmbul de la tramuntana que va aparèixer, especialment el dilluns 16 i el dimarts 17 d'agost. En aquest sentit, destaquen els 56 km/h NNO del dia 17 i els 40 km/h del dia 16 com a ratxes màximes de vent més rellevants.
Com és normal, el vent del nord va fer una bona neteja de l'atmosfera, emportant-se la intrusió de polsim del Sàhara, la qual cosa va permetre observar el paisatge molt millor i l'aire era molt més saludable. Aquesta millora de la visibilitat del paisatge que envolta la badia de Palamós, es veu molt clara si comparem les fotos del diumenge 15 d'agost amb les del dimarts 17.

Un altre efecte de la situació de nord al golf de Lleó va ser l'alteració marítima que s'observà mar endins. Segons la boia del cap de Begur, a 19 milles de la costa hi havia una alçada significant de l'onatge de 2,93 m a les 21:00h del dilluns 16 d'agost, unit a una alçada màxima de 5,34 m a les 06:00h. El dia següent, el dimarts 17, es va detectar un onatge significant de 3,05 m a les 04:00h i una alçada màxima de 5,5 m a les 03:00h.  
Finalment, el vent sec també va fer devallar la humitat relativa fins a un mínim del 47 % el dilluns 16 d'agost. 

Així mateix, la substitució del vent de component sud que modera la  temperatura de la nostra vila, degut a la seva procedència marítima, per vent de component nord un xic reescalfat, va provocar que el mercuri marqués una màxima de 28,7 ºC el dilluns 16 agost, el valor més elevat d'aquesta tercera setmana que deixava enrera la canícula. 
Parlant de temperatura, si aquesta fou la màxima més elevada establerta entre el 15 i el 21 d'agost, la màxima més discreta es va quedar en els 24,1 ºC del dijous 19 d'agost.
Pel que fa a la temperatura mínima, trobem els 22,9 ºC del dilluns 16 d'agost com a registre més càlid i els 18,6 ºC del dijous 19 d'agost com a valor més baix. En total es van anotar 4 nits tropicals.     

Fotos del passat diumenge 15 d'agost, amb mala visibilitat del paisatge per culpa de la calitja







Imatges del passat dilluns 16 d'agost, amb una millora de la visibilitat gràcies al vent de tramuntana i provences. La càmera del Port d'Aro ens mostra blancalls aixecats pel vent. També us poso el mapa de superfície on es veu la situació de nord al golf de Lleó 






Fotos del passat dimarts 17 d'agost. S'aprecia una millora de la visibilitat del paisatge, gràcies a l'enretirada del polsim del Sàhara, així com algun núvol baix decoratiu





Fotos del passat dimecres 18 d'agost, amb el cel blau i bales de palla a Calonge





Fotos del passat dijous 19 d'agost, amb abundants núvols en varis nivells. Aquella tarda caigueren 4 gotes inapreciables. També es veu la posta de sol.





Fotos del passat divendres 20 d'agost, amb alguns estratocúmuls lenticulars





Fotos del passat dissabte 21 d'agost, amb molts banyistes a la platja de la Fosca, alguns núvols baixos i mar arrissada. Cap a la banda de la badia de Palamós hi havia marejol o un xic de maror per culpa del garbí