Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 14 d’abril del 2022

Dimarts 12 d'abril: mar de fons, boirines i alguna roina

Mar de fons de llevant a la platja de Torre Valentina i boirina enterbolint la visió del paisatge que envolta la badia de Palamós el passat dimarts 12 d'abril.

Tal com es preveia, el passat dimarts 12 d'abril ens va visitar una lleugera inestabilitat atmosfèrica que ens donà alguna roina o pugim esporàdic.
La vila palamosina es va veure afectada de resquitlló per la part davantera d'un solc d'aired fred que entrà pel nord-oest de la península Ibèrica, i per una pertorbació que hi havia situada al Mediterrani occidental.
Entre la pertorbació i l'anticicló que hi havia centrat al Mediterrani central, es va donar una configuració sinòptica amb un llarg recorregut de les isòbares pel damunt del mar. Aquest fet va generar un flux de llevant que incidí directament sobre el nostre litoral, aixecant una marcada mar de fons d'aquest sector. En el nostre sector costaner es va observar de maror a forta maror, amb onades d'entre 1,5-2 metres d'alçada. Mar endins, a 19 milles del cap de Begur, la boia de Puertos del Estado va detectar un onatge sig. de 2,23 m a les 08:00h, de 2,34 m a les 12:00h i de 2,46 m a les 18:00h. L'alçada màxima de l'onatge va enregistrar 4,59 m a les 16:00h.
El temporal de mar, tot i no ser gaire intens i no causar gaires problemes, va posar en perill la integritat d'un xiringuito que hi ha a la platja de Torre Valentina, i alguna onada també va pujar al passeig de Sant Antoni de Calonge en els indrets més exposats a l'onatge.

Un altre dels aspectes destacats de la jornada va ser el mantell de núvols baixos que cobrí el cel durant tota la jornada. Els núvols baixos saturats d'aigua, van donar el fenomen de la boira pixanera durant la tarda i també va formar-se algun núvol un xic més desenvolupat que deixà algun plugim esporàdic. De fet, les minces precipitacions només donaren 0,2 mm a Palamós-La Fosca i inapreciable al Passeig del Mar i al barri Vell de Palamós. Cal destacar que la precipitació era tan fina que el radar meteorològic no la detectava.
Aquest mateixos núvols baixos, ajudats per una elevada humitat relativa, amb un mínim del 84 i un màxim del 94 %, van provocar l'aparició de boirina i boira a les Gavarres.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 12 d'abril: Temperatura màxima 14,4 ºC, mínima 11,5 ºC. Estat del cel ennuvolat, boirina, 8/8 Ns, Sc i St, roina.
Vent del NE, ENE i NNE tot el jorn, a uns 10-15 km/h de mitjana, ratxa màxima 27 km/h. Pressió màxima 1015 hPa, mínima 1011 hPa.
 
Boirina a les Gavarres que mig tapava el Puig Cargol, amb una vinya en primer pla, el passat dimarts 12 d'abril des de Calonge.

Les onades s'acostaren perillosament fins a tocar un xiringuito situat a la platja de Torre Valentina, a Sant Antoni de Calonge.

Més fotos del passat dimarts 12 d'abril a la tarda des de Calonge i Sant Antoni