Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 18 d’abril del 2022

Dissabte 16 d'abril: primera lluna plena de la primavera i temperatura preestiuenca

La lluna plena enterbolida per alguns altocúmuls el passat dissabte 16 d'abril a primeres hores de la nit. 

El passat dissabte 16 d'abril es va poder observar la primera lluna plena de la primavera astronòmica (quarta lluna plena de l'any), acompanyada per la presència d'alguns altocúmuls.
Tot i que la lluna plena es va veure amb el mateix color de sempre, últimament cada cop que el nostre satèl·lit natural fa el ple se li otorga un nom determinat, i en aquest cas l'han anomenat "lluna rosa". 
Els nadius americans van ser els qui van posar aquest nom a la quarta lluna plena de l'any. El motiu no és precisament el seu color, sinó que aquesta fase lunar coincideix amb la florida del Flox Musgoso, una espècie de planta que sí que és rosa. 
La lluna rosa també és coneguda com a "lluna de Pasqua". En aquest cas, la raó és que les dates de Quaresma i Setmana Santa es decideixen en funció del calendari lunar. Així, el dia de la primera lluna plena de la primavera indica que al següent diumenge se celebra la Pasqua. 

Aquest fenomen astronòmic va coincidir amb una punta de calor preestiuenca.
La temperatura ja havia anat clarament a l'alça durant els dies anteriors a la nostra comarca, ajudada pel vent reescalfat de componen nord.
El temps assolellat, la presència de vent reescalfat de component nord, nord-oest i oest, i l'arriba d'una llengua d'aire càlid tropical marítim a les capes baixes de la troposfera, amb una anomalia positiva de 7 a 8 ºC a 1.500 hPa (iso de 12ºC a 850 hPa), desencadenaren un ascens imparable del mercuri. Sobretot això va tenir lloc cap a l'interior del Baix Empordà, amb 28,6 ºC de màxima a La Tallada d'Empordà, 28,0 ºC a Torroella de Montgrí i 27,7 ºC a La Bisbal d'Empordà. 
A Palamós, el vent de mar que entrà a partir de les 12:00h va regular una mica la temperatura màxima i baixà entre 1 i 2 ºC graus respecte el dia anterior, amb 23,5 ºC al Passeig del Mar, 23,3 ºC a La Fosca i a la zona portuària i 22,3 ºC al Barri Vell. 
Com a curiositat cal destacar que la temperatura mínima va tenir lloc a darreres hores del dia, amb 14,5 ºC, en comptes de donar-se a primera hora del matí. La presència d'aire de tramuntana reescalfat durant la matinada, va fer que a les 06:30h hi haguessin 19 ºC, amb una nit gairebé tropical.

Més dades meteorològiques del passat dissabte 16 d'abril: Estat del cel bàsicament assolellat, amb alguns núvols mitgencs al vespre i calitja., al matí es van veure de 0/8 a 1/8 Ac, i a la tarda de 0/8 a 3/8 Ac.
Vent: fins les 08:00h vent del NO, NNO i N, a 10-15 km/h de mitjana., llavors N, NNO i NO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del E, ENE i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del SSO, SO i S, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 26 km/h NNO (35 km/h al Passeig del Mar). Mar arrissada. Mar endins onatge sig. de 0,7 m a les 08:00h, 1,17 m a les 12:00h i 1,17 m a les 20:00h. Alçada màxima 2,69 m a les 06:00h. Humitat del 47 al 75 %. Pressió màxima 1018 hPa, mínima 1014 hPa.

Cel serè i força gent a la platja Gran el passat dissabte 16 d'abril al migdia. Font: càmera web de Palamós

Cel serè i alguns altocúmuls el passat dissabte 16 d'abril al vespre. Font: càmera web de Palamós

Cel serè i força gent a la platja Gran el passat dissabte 16 d'abril a la tarda. Font: càmera web de Palamós