Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 7 d’abril del 2022

Dimarts 5 d'abril: núvols alts, halo solar i posta de sol encisadora

Posta de sol del passat dimarts 5 d'abril amb abundants núvols alts.

El passat dimarts 5 d'abril vàrem gaudir d'un autèntic festival de núvols alts.
Els cirrus, cirrostrats i fins i tot els cirrocúmuls, van aparèixer amb major o menor profusió al llarg de tota la jornada. 
Tal com succeeix tot sovint, aquest tel de núvols prims ens assenyalava un canvi de temps que es va donar ahir dimecres. Això va donar un augment dels núvols gruixuts, però només va deixar un cel amenaçador, amb alguna roina esporàdica a la nostra zona.
A part d'anunciar un canvi de temps irrisori, els bonics núvols alts formats per cristallets de gel van propiciar l'aparició d'algun fenomen òptic, com per exemple el curiós halo solar incomplet que va aparèixer a estones,  especialment al migdia-primeres hores de la tarda. 
Un altre dels fenòmens òptics o fotometeors observats, va ser l'aparició d'alguna iridiscència a la tarda, coincidint amb l'arribada de cirrocúmuls.
D'altra banda, el temps assolellat i l'enretirada progressiva de l'aire àrtic que va visitar-nos els dies anteriors, no va ser suficient per fer pujar el mercuri amb força. Tal com succeix habitualment en aquesta època de l'any, l'aigua freda del mar s'encarrega de mantenir un ambient fred o fresc a prop del litoral quan apareix vent de component marítim, com per exemple el famós garbí o el gregal. En aquest sentit, actualment l'aigua superficial del mar enregistra una temperatura d'entre 12 i 13 ºC.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 5 d'abril: Temperatura mínima 7,4 ºC. Vent fluixet de tramuntana amestralada fins les 12:00h., llavors vent fluixet de gregal i provences, ratxa màxima 32 km/h NNO. Marejol. Mar endins hi havia un onatge significant d'1,88 m a les 08:00h, d'1,76 m a les 12:00h i de 0,82 m a les 22:00h. Alçada màxima 3,5 m a les 08:00h. Humitat del 33 al 70 %. Pressió màxima 1017 hPa, mínima 1012 hPa. 

Halo solar parcial observat el passat dimarts 5 d'abril al migdia.

Més fotos del passat dimarts 5 d'abril