Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 2 d’abril del 2022

El mes de març s'acomiada amb més pluja

Cumulonimbus calvus en creixement vist des del Puig del Molí de Vent de Sant Joan el passat dijous 31 de març al migdia.

Per segon dia consecutiu, la inestabilitat atmosfèrica primaveral va portar-nos una nova jornada amb precipitacions durant el passat dijous 31 de març.
El Baix Empordà va poder veure el creixement de grans nuvolades que ràpidament es transformaren en els típics núvols de tempesta, altrament coneguts com a Cumulonimbus.
Des de Palamós, es va observar clarament com el cel de grop descarregava amb força cap a l'interior de la comarca a partir del migdia. No obstant això, durant el matí la vila palamosina ja es va veure agraciada amb la caiguda de les primeres precipitacions. 
Després de la pluja matinal, el plat fort es va donar a la tarda, coincidint amb l'arribada de les restes d'alguna tempesta. 
En total, el dijous van caure 14,2 mm a La Fosca (27,0 mm en dos dies), 13,8 mm al Barri Vell de Palamós (20,2 mm en tres dies) i 13,0 mm al Passeig del Mar (21,0 mm en dos dies).

Un cop més, ens vàrem situar dins del radi d'acció de la baixa pressió i d'un solc d'aire fred en altura, amb l'isoterma de -24 ºC a 500 hPa., a més a més, també ens va creuar una línia d'inestabilitat.
Així doncs, tal com es preveia, la pluja caiguda aquesta darrera setmana ha fet que el mes de març hagi acumulat un total de 76,2 mm a La Fosca, 72,2 mm al Passeig del Mar i 63,6 mm al Barri Vell de Palamós. Tenint en compte que la mitjana és de 56,5 mm, es pot afirmar que haurà sigut un mes força plujós.

Altres dades del passat dijous 31 de març: Temperatura màxima 13,2 ºC, mínima 8,3 ºC. Vent fluixet amb predomini del garbí a les hores centrals, ratxa màxima 24 km/h. Humitat del 77 al 93 %. Pressió màxima 1000 hPa, mínima 998 hPa. 


Mapa de llamps del passat dijous 31 de març. Veiem aparat elèctric a l'interior de la comarca.

Imatge de les nuvolades captades per la càmera web de Palamós.

Imatge composada dels radars meteorològics a les 15:48h

Mapa de superfície amb fronts. Veiem la situació descrita anteriorment. 

Més fotos del passat dijous 31 de març