Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 17 d’agost del 2023

Dilluns 3 de juliol: tempesta de tarda

Tempesta amb cortines de precipitació sobre el sector del Puig d'Arques, al massís de les Gavarres, el passat dilluns 3 de juliol a la tarda. Imatge captada des de Romanyà de la Selva.

El passat dilluns 3 de juliol es va trencar un xic la monotonia meteorològica que ens aporta el binomi de sol i calor típic de l'estiu.
Després d'un matí assolellat, la irradiació solar acumulada, l'aire fred present en altura (-12 ºC a 500 hPa), l'aparició del famós rebuf, amb vent del sud-est i est en superfície a la costa catalana (nord-oest al golf de Lleó), la formació d'una línia de convergència de vent i el forçament orogràfic, van fer crèixer núvols de tempesta a partir del migdia, tot això a l'interior de Girona.
Al contrari d'altres ocasions, on les tempestes arribaven ben desfetes a la costa, el fet que hi hagués una important capa d'humitat relativa (90% a 700 hPa), entre d'altres factors, va fer que les nuvolades s'anessin desplaçant ben vives cap a l'est-sud-est, fins assolir la nostra comarca, degut al vent de l'oest-nord-oest que bufava en altura.

La tempesta de tarda que afectà Palamós, va ser més activa a la meitat est i nord del municipi, amb 5,8 mm a La Fosca. Per desgràcia, la pluja fou més modesta en altres punts, amb 2,8 mm al Passeig del Mar, 2,0 mm al barri Vell de Palamós i 1,8 mm a la zona portuària, segons Meteoclimatic.

D'altra banda, un dels Cumulonimbus que es formaren a l'interior de Girona va arribar encara amb notable activitat a La Bisbal d'Empordà. La capital comarcal va acumular un total de 22,4 mm acompanyats amb pedra, una autèntica benedicció dins el context de sequera (vegeu notícia). 
Per sort, la pedregada que caigué a la població bisbalenca va ser molt menys destacable que la pedregada històrica del 30 d'agost del 2022, la qual causà una víctima mortal i quantiosos danys materials.
Així mateix, les precipitacions d'aquella tarda també deixaren 8,2 mm a Palafrugell, 7,7 mm a Casavells, 6,6 mm a Les Olives, 5,2 mm a Calonge i 4,8 mm a Verges.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 3 de juliol a Palamós: Temperatura màxima 26,3 ºC., temperatura mínima 21,7 ºC. Humitat del 69 al 92 %. Pressió màxima 1017 hPa, mínima 1014 hPa. Vent molt fluixet del NE i E o calma al matí i migdia., vent fluixet del S i SO a la tarda-vespre, ratxa màxima 21 km/h S.
Al matí núvols i clarianes, amb de 2/8 a 4/8 Cu i Sc, a més de 0/8 a 4/8 Ci i Ac., a la tarda augment nuvolós, amb de 4/8 a 8/8 Cb, Cu, Sc i St, llamps i trons, pluja, plugim.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dilluns 3 de juliol a les 17:48h. Veiem una tempesta a sobre nostre.

Mapa de llamps del passat dilluns 3 de juliol. Veiem abundant aparat elèctric a sobre nostre.

Més fotos del passat dilluns 3 de juliol