Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 3 d’agost del 2023

Dimecres 21 de juny: persisteix l'episodi africà

Posta de sol amb presència de polsim del Sàhara i altocúmuls, el passat dimecres 21 de juny. 

El passat dimecres 21 de juny, altra vegada es va observar la presència de polsim del Sàhara a l'atmosfera. Tal com podeu observar a les fotos de la posta de sol, el cel presentava el color terrós típic d'aquestes situacions i, a més a més, també hi havien alguns intervals de núvols mitgencs que s'interposaven al davant de l'astre rei. 
Aquesta coincidència va facilitar l'aparició d'algunes projeccions o raigs crepusculars.
La persistència de vent intens de component sud-oest en altura, va permetre que es mantingués l'arribada de polsim del Sàhara. 

Aquestes situacions s'anomenen episodis africans o intrusions saharianes i es donen quan les masses d'aire que arriben a la nostra zona geogràfica procedeixen d'Àfrica.
Cal saber que la pols sahariana està composta de partícules majoritàriament d'origen mineral, com la calcita, l'òxid fèrric, quars i minerals d'argila. També és portadora d'espores, bacteris i pol·len que estan inclosos a la massa de pols.
Les tempestes de sorra al Sàhara provoquen que s'elevin a l'atmosfera grans quantitats de pols i sorra que, un cop estan en suspensió, aconsegueixen viatjar a grans distàncies més enllà del desert, fins a Europa o Amèrica.

Tot i que una gran part d'aquestes partícules de pols mesura per sobre de les 10 micres (µm), els alts nivells de partícules registrats durant aquests fenòmens fan que les mesures de PM10 (Partícules inferiors a 10 micres) estiguin també afectades i empitjori molt la qualitat de l'aire, fent recomanable no realitzar exercicis físics a l'exterior.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 21 de juny a Palamós: Temperatura màxima 25,6 ºC., temperatura mínima 22,3 ºC. Humitat del 77 al 91 %. Pressió màxima 1013 hPa, mínima 1010 hPa. Vent fluixet amb cops moderats de component NE i NNE, ratxa màxima 42 km/h.
Predomini de l'ambient assolellat, però amb molta calitja i intervals de núvols mitgencs, més destacats al matí que no pas a la tarda, de 1/8 a 6/8 Ac i As.

Posta de sol amb presència de polsim del Sàhara i altocúmuls, el passat dimecres 21 de juny.