Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 12 d’agost del 2023

Una mànega afecta la costa de Cambrils i causa vàries destrosses

 Vídeo de la mànega de Cambrils (Baix Camp) afectant una guingueta de la platja.

Aquest setmana va començar amb un surt important a la costa de Cambrils. Per sorpresa, una mànega de mar va entrar a les instal·lacions del Club Nàutic, causant algunes destrosses.
Després de creuar les instal·lacions esportives, va seguir per la zona de la platja i el passeig marítim, on finalment es va dissipar. 
Els fets van tenir lloc cap a un quart de dues de la matinada d'aquest dilluns passat, set d'agost. 
A diferència d'altres ocasions, la mànega marina no anava associada a cap núvol de tempesta o Cumulonimbus, ja que la xarxa de detecció de llamps no va enregistrar cap descàrrega elèctrica aquella jornada. Aquesta vegada el fenomen tornàdic deuria anar lligat a un Cumulus congestus.

S'ha de tenir en compte que durant la matinada del passat dilluns, va aparèixer una línia de convergència de vents en superfície, la qual feu crèixer núvols convectius al davant de la costa Daurada, ben a prop del  cap de Salou., tot això afavorit per una aigua del mar més càlida del normal, que desencadenaria una activitat convectiva més típica de mars tropicals. 

D'altra banda, el mateix Club Nàutic va publicar a les xarxes socials els efectes d'aquest episodi. L'entitat parlava de danys materials a diverses embarcacions i a alguns espais del club. Sortosament, no es tenia constància que hi hagin hagut danys personals. 
S'enregistraren desperfectes en algunes embarcacions, però també a les instal·lacions, especialment a la zona de l'escola de vela. 
Les destrosses al Club Nàutic no foren les úniques causades per l'efecte de la mànega. També en va ser víctima una de les guinguetes de la platja, que quedà escombrada per la seva força. 
Taules i cadires volaren per la zona i quedaren escampades no només per l'àrea de la terrassa, sinó per la platja. En aquest cas tampoc es tenia constància que la mànega hagués provocat danys personals. En canvi, sí que n'hi van haver de materials, amb afectacions al mobiliari i als tendals de la guingueta. 


Mapa de vent en superfície del passat dilluns 7 d'agost a la 01:00h. En vermell us he marcat la línia de convergència de vents que va formar les nuvolades. S'aprecia el típic rebuf causat per la tramuntana del golf de Lleó. Això creà un buit a la Costa Central i un gir del vent a sud-est carregat d'humitat  a la Costa Daurada, el qual topà amb vent del nord-oest que baixava per la vall de l'Ebre, provocant un ascens de la massa d'aire. 

Imatge del radar meteorològic del passat dilluns 7 d'agost a les 00:50h. Veiem algunes traces de precipitació (segurament inapreciable) al voltant del cap de Salou.