Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 8 d’agost del 2023

Juliol càlid a Catalunya


· El juliol s’ha de qualificar de càlid a Catalunya, especialment al quadrant nord-est del territori.

· El mes ha estat molt plujós a la part occidental de la depressió Central i la zona litoral entre el Baix Camp i el Tarragonès, i plujós al massís del Port i altiplà Central. 
A la resta del país ha resultat sec, molt sec a gran part del litoral i prelitoral Central i Nord i al litoral del Baix Ebre. 

· 45,1 ºC al Pantà de Darnius - Boadella i a Navata (Alt Empordà) el 18 de juliol, la temperatura més alta que han mesurat mai les estacions de la XEMA. 

Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, la característica principal del mes de juliol ha estat la circulació zonal (vent de l’oest a les capes mitjanes de la troposfera). 
Les pertorbacions atlàntiques associades a aquest tipus de configuració van provocar tempestes a Ponent, Prepirineu i Pirineu, i calor a gran part del país, a conseqüència de la massa d’aire càlida que arrossegaven les pertorbacions a la seva part més oriental amb una temperatura elevada a tota la conca del Mediterrani. 

Precipitació del 3 al 7 de juliol 

Una pertorbació en altura a l’oest de la península Ibèrica, juntament amb una temperatura moderadament alta en superfície, va afavorir la formació de tempestes que van afectar el quadrant nord-est del territori, on puntualment es van superar els 80 mm: 82,2 mm a Tortellà (la Garrotxa). 

Calor del 8 al 12 de juliol 

La temperatura màxima va superar els 40 °C a sectors de les comarques de ponent. 
Al litoral, prelitoral i a bona part de la Catalunya Central el termòmetre no va assolir registres excepcionals, ja que el vent d’origen marítim va limitar la pujada de la temperatura, però l’ambient va ser especialment xafogós. 

· La temperatura màxima va superar el llindar de perill per calor intensa a 43 de les 184 estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), situades a Ponent, al Pirineu i a sectors elevats del prelitoral. 

· La temperatura mínima del dia 11 (0-24 h UTC) va ser la més alta en un mes de juliol a 10 de les 115 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades, situades al Pirineu i Prepirineu. Ara bé, cap d’elles va superar el rècord absolut de temperatura mínima més elevada de la seva sèrie. 

· L’estació de radiosondatge de Barcelona va mesurar dos rècords consecutius de temperatura a 850 hPa (uns 1.500 m d’altitud) de la seva sèrie de 25 anys de dades. 
El dia 11 de juliol al migdia va mesurar 27,8 °C i el dia 12 de juliol de matinada un registre excepcional de 29,4 °C. 
Fins ara, el rècord de la sèrie a aquest nivell de referència era de 27,6 °C i s’havia assolit el 14/08/2021 i el 23/07/2009.

Calor del 17 al 21 de juliol amb valors rècord a l’Alt Empordà 

Una nova irrupció de la massa d’aire africana extremament càlida va originar un nou pic de calor, més potent que la descrita anteriorment, afectant molt especialment el nord-est, primer, i posteriorment Ponent. 

· Les estacions del Pantà de Darnius - Boadella i Navata, a l’Alt Empordà, van enregistrar un valor mai mesurat a la XEMA, amb sèries de més de 30 anys de dades: 45,1 °C el dia 18 de juliol, 1,3 °C més que l'anterior rècord, registrat a Alcarràs (el Segrià) el 29 de juny 2019, amb 43,8 °C. 

· 25 de les 254 estacions de la XEMA i la XOM (Xarxa d’observadors Meteorològics) van superar els 43 °C.

· 42 de les 151 estacions amb més de 20 anys de dades de la XEMA i la XOM van enregistrar la seva temperatura màxima absoluta. 

· Un dels fenòmens més destacats de l’episodi va ser la pujada sobtada de la temperatura que es va observar a Benissanet (la Ribera d’Ebre), quan cap al vespre del dia 18 la temperatura va passar de 32,2 °C a 42,4 °C en 12 minuts i la humitat relativa del 54% a l'11% en 11 minuts, amb 84,6 km/h de ratxa màxima. 

· L’estació de radiosondatge de Barcelona va mesurar la matinada del 18 de juliol un valor de 28,2 °C a 850 hPa. Tot i ser un valor excepcional, no va superar el registre del 12 de juliol del 2023, que va ser de 29,4 °C. 

Tempestes del 20 al 23 de juliol 

Tempestes que van afectar especialment el quadrant nord-oriental del territori i punts del litoral Sud, especialment els dies 21 i 22 de juliol, destacant els 35,9 mm que es van enregistrar a Vinyols i els Arcs (el Baix Camp). 

Tempestes el dia 27 de juliol 

Durant el dia 27 es van produir tempestes en relació amb un front i que va provocar una línia de torbonada que va creuar el país d'oest a est, amb fenòmens de tipus violent (precipitació intensa, tempesta, pedra o calamarsa i vent fort). 
Cal destacar els 46,8 mm de pluja de Maials (el Segrià) o els 115,2 km/h de ratxa màxima de vent a Alguaire (el Segrià). 

Juliol càlid a gran part de Catalunya 

El juliol s’ha de qualificar de càlid a Catalunya, especialment al quadrant nord-oriental del territori. Aquesta anomalia positiva ha afectat el Prelitoral, Prepirineu i Pirineu oriental, on la circulació zonal va comportar un flux de ponent que va provocar una temperatura elevada en aquests sectors.

El juliol no ha estat tan càlid com el de l'any passat, però algunes estacions del Pla d'Urgell i del Montsià amb més de 20 anys de dades han mesurat el juliol més càlid de la sèrie, superant per poques dècimes el juliol de 2022. 

Plujós o molt plujós al quadrant sud-occidental de Catalunya 

El mes ha estat molt plujós a la part occidental de la depressió Central i la zona litoral entre el Baix Camp i el Tarragonès, i plujós a la serra del Port i altiplà Central. 
A la resta del país ha resultat sec, molt sec a gran part del litoral i del prelitoral Central i Nord i a la zona litoral de la comarca del Baix Ebre. 

La precipitació acumulada està distribuïda de nord a sud i d'oest a est, com a resposta a la circulació zonal (vent de l'oest) i les pertorbacions atlàntiques que van afectar Catalunya, més efectives a l'occident que a l'orient del territori, on arriben generalment més desgastades. 
Respecte a l'anomalia de precipitació registrada durant el juliol d'enguany, cal esmentar que la precipitació acumulada a punts de la plana de Lleida ha estat per sota dels 30 mm, a excepció d'algun punt on es van mesurar més de 50 mm. 
Aquestes contrades registren durant aquest mes la precipitació més baixa de l'any amb una mitjana climàtica que està per sota dels 20 mm. 
En comparar la precipitació del juliol amb la mitjana del mes, l'anomalia surt en àmplies zones molt elevada per sobre del 300%. 

En canvi, si es compara amb les quantitats de precipitació que durant el juliol del 2023 a les estacions gestionades per l'SMC han superat els 50 mm, es veu com a les del Pirineu i Prepirineu l'anomalia baixa de manera sensible en ser el juliol un dels mesos més plujosos de l'any. 
Al Ripollès, la Cerdanya, al Pallars Sobirà i la Val d'Aran, amb una acumulació per sobre dels 70 mm, i amb una mitjana per sobre dels 75 mm i inclús per sobre dels 100 mm, com és el cas de Molló - Fabert (el Ripollès), el juliol s'ha de descriure com a normal o fins i tot sec. 

Irradiació solar normal a Catalunya 

La irradiació solar global del juliol ha estat normal a Catalunya, lleugerament per sobre al Pirineu i per sota de la normal al litoral i prelitoral Sud.

Per veure l'informe complet accediu al següent enllaç: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/530168/juliol-calid-a-catalunya