Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 2 d’agost del 2023

Dimecres 2 d'agost: una altra garbinada estiuenca

Banyistes banyant-se amb fort onatge de garbí aquest dimecres 2 d'agost. 

Sens dubte, un dels trets característics del present estiu han sigut les garbinades recurrents que hem tingut, a part de la forta calor i la sequera.
La circulació zonal que s'ha establert durant alguns dies i l'aproximació de fronts per l'oest de la península Ibèrica, ha propiciat un reforç notable del vent de component sud-oest a casa nostra.
Aquest dimecres 2 d'agost, la marinada ha sigut especialment intensa, tot i que no massa duradora. El vent de garbí o llebeig ha aixecat tràngol i ha recomanat hissar la bandera groga de precaució al bany. La garbinada ha bufat amb especial intensitat entre les dues i les set de la tarda, a uns 30 km/h de mitjana, ratxa màxima 60 km/h, complicant el bany i la navegació, alhora que també s'agreujava el perill d'incendi.
Un cop més, la ventada ha omplert de blancalls la badia palamosina, en una nova jornada memorable i ha anat molt bé pels practicants de windsurf. 
Segons la boia de Puertos del Estado, al davant del cap de Begur, s'ha enregistrat un onatge significant d'1,29 m a les 19:00h i una alçada màxima de 2,66 m. 
Cal destacar que s'ha tractat de la segona garbinada en pocs dies. El passat dissabte 29 de juliol, ja n'hi va haver una altra que assolí uns 50 km/h de ratxa màxima. 
Aquest vent, malgrat que va frenar el mercuri arran de mar, terra endins va entrar ben reescalfat. Deixà una màxima de 38,5 ºC a Banyoles i a Anglès, 36,7 ºC a Torroella de Fluvià, 36,2 ºC a La Bisbal d'Empordà o 34,0 ºC a Calonge. 

D'altra banda, la temperatura màxima d'avui fou de 28,6 ºC i la mínima marcà 23,5 ºC.
Humitat relativa del 73 al 89 %. Pressió màxima 1011 hPa, mínima 1005 hPa.
Estat del cel amb algun núvol baix decoratiu i nuvolades molt més gruixudes llunyanes, cap a l'horitzó nord i nord-oest, a la tarda.
 
Mapa de superfície amb fronts del dimecres 2 d'agost. Veiem l'acostament d'un front pel nord-oest de la península Ibèrica. 


Fotos d'aquest dimecres 2 d'agost