Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 21 d’agost del 2023

Diumenge 20 d'agost: el segon terratrèmol en poc més de dos mesos deixa algunes dades curioses

Informe del terratrèmol d'ahir diumenge 20 d'agost. Font: Instituto Geográfico Nacional.

L'escorça terrestre està mostrant símptomes de gran activitat darrerament, en una zona molt pròxima a la costa del Baix Empordà. 
Ahir diumenge 20 d'agost, es va produir un nou terratrèmol, en aquest cas de magnitud 3,9 segons l'ICGC (magnitud 3,4 segons l'IGN). 
Es tracta del segon terratrèmol destacable que té lloc en aquesta àrea en pocs mesos, després del moviment sísmic que vàrem notar el passat diumenge 11 de juny (vegeu anterior post).

El terratrèmol d'ahir diumenge es va fer sentir des de moltes poblacions gironines, sobretot a la costa i prelitoral. Segons informà l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l'epicentre del sisme estava situat al mar Mediterrani, a un centenar de quilòmetres a l'est de la Costa Brava, i a uns cinc quilòmetres de profunditat. 
No es té constància que la tremolor hagi provocat cap dany. L'alerta pel terratrèmol va saltar a les 22.22 hores. Protecció Civil informà que el moviment va ser lleugerament percebut i que el telèfon d'emergències va rebre 3 trucades que alertaven del tremolor.

Aquests dos terratrèmols ens han deixat algunes dades molt curioses...Tots dos han tingut lloc en diumenge, en una localització molt propera (Latitud 41.84º N, Longitud 3.98º E el de l'onze de juny i Latitud 41.54º N, Longitud 3.57º E el d'ahir diumenge), a una profunditat semblant (entre els 3 i 5 quilòmetres) i a una hora molt similar (a les 23:03h el de l'onze de juny i a les 22:22h el d'ahir diumenge).

-
Sismograma del terratrèmol d'ahir diumenge i una petita rèplica a les 23:11h de magnitud 2,2.

Comunicat sísmic de l'ICGC.