Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 27 d’agost del 2023

Diumenge 27 d'agost: l'onada de calor finalitza de forma brusca

Els bassals dels Jardins de l'1 d'Octubre van aparèixer de nou degut a les pluges d'aquest diumenge 27 d'agost.

L'onada de calor que ens ha afectat aquesta setmana ha acabat de forma brusca durant aquest diumenge 27 d'agost.
L'arribada d'un profund solc d'aire fred en alçada, ha escombrat l'aire càlid que ens ha estat acompanyant aquest darrers dies, siguent substituït per una massa d'aire àrtic marítim, molt més fred. 
Cal tenir present que l'aire àrtic marítim que afecta la península Ibèrica es concentra a la conca subàrtica, entre Groenlàndia i l'arxipèlag de Spitzbergen, coberta de gel gairebé tot l'any. Segueix per regla general una trajectòria nord-sud fins a arribar a la nostra àrea geogràfica. No és una massa d'aire freqüent i pot donar un temps fred que a l'hivern pot anar acompanyat de ruixats i xàfecs de neu en cotes mitges o baixes.

En aquest sentit, cal tenir present que el passat dimecres 23 d'agost vàrem patir el dia més càlid de l'estiu, amb una màxima de 33,5 ºC i una nit tòrrrida amb 26,2 ºC de mínima. Aquella jornada ens va visitar l'isoterma de 24 ºC a 850 hPa, a comparar amb l'isoterma de 10 ºC que hem tingut avui diumenge, uns 14 ºC menys.
Aquest fet i el cel tapat, ens ha portat un dia de tardor avançada. A les hores centrals de la jornada el mercuri ha marcat al voltant de 16 ºC, donant-se la màxima diària a la mitjanit de dissabte a diumenge, amb 23,2 ºC. La mínima ha enregistrat uns agradables 15,4 ºC.

D'altra banda, l'onada de calor d'aquesta setmana que deixem enrera, també va deixar aquests altres valors notablement elevats, tractant-se de Palamós. Destaca especialment el fet que durant cinc dies seguits es superaren els 30 ºC de màxima i la presència de dues nits tòrrides (mínimes de 25 ºC o superiors): 

Diumenge 20 d'agost màx. 30,1 ºC, mín. 23,4 ºC. 
Dilluns 21 màx. 32,1 ºC, mín. 24,4 ºC. 
Dimarts 22 màx. 30,4 ºC, mín. 23,6 ºC. 
Dimecres 23 màx. 33,5 ºC, mín. 26,2 ºC. 
Dijous 24 màx. 30,4 ºC, mín. 24,7 ºC. 
Divendres 25 màx. 29,4 ºC, mín. 25,7 ºC.

La pluja generosa reapareix després de molt temps 

Sens dubte, a part de la refrescada, també s'ha d'esmentar l'arribada de les esperades pluges. Després que durant els passats mesos de juny i juliol la pluja hagi sigut molt escassa (15,2 mm juny i 3,2 mm juliol), aquest diumenge hem tingut el dia més plujós dels darrers mesos.
La pertorbació que ens ha afectat, acompanyada per un potent solc d'aire fred en alçada, amb l'isoterma de -14 ºC a 500 hPa sobre el nord-est de Catalunya i l'isoterma de -18 ºC a 500 hPa a l'oest, ha portat una tongada precipitacions molt ben aprofitades, gràcies al fet que no han sigut de forta intensitat i han caigut al llarg de moltes hores seguides. 
La pluja començà la tarda-vespre del dissabte i continuà, amb algunes pauses, fins a primeres hores de la tarda del diumenge (breu retorn al vespre-nit), amb moments de tempesta.  
Segurament, la presència de tramuntana en superfície (ratxa màxima 55 km/h) que presentà moltes fluctuacions d'intensitat, ha impedit que caigués algun aiguat.

En total, aquest episodi plujós ha deixat 51,0 mm a La Fosca, 49,8 mm a la zona portuària, 48,4 mm al carrer Enric Vincke, 45,5 mm al nucli antic de Sant Joan,  38,4 mm al port Marina i 36,4 mm al barri Vell de Palamós.  
Sens dubte, les precipitacions hauran sigut un autèntic respir per uns boscos molt afectats per la sequera i també hauran servit per fer neteja de la pols i dels efluvis que embrutaven els carrers de la nostra vila, així com per regar l'arbrat urbà que sobreviu. Esperem que episodis com aquest o millors, es vagin repetint durant els propers mesos, creuem els dits.

 Recull fotogràfic d'aquest diumenge 27 d'agost a primeres hores de la tarda