Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 30 de desembre del 2009

Dades d'una tardor molt seca



Tot i que a hores d'ara hi han molts punts de la Península on surt aigua de sota les pedres, com a Andalusia o Galícia, no és menys cert que altres llocs arroseguen una gran sequera, només cal mirar els registres tant baixos de precipitació que s'estan donant a les comarques gironines.
Si tenim en compte que el final de la passada primavera ja va ser molt sec, juntament amb un estiu molt sec i una tardor (época més plujosa en molts llocs) on les pluges han brillat per la seva absència, podem dir que el balanç d'aquest any serà molt negatiu per manca de precipitacions a Palamós i en moltes altres poblacions de les comarques gironines., en un proper article farem un repàs de la sequera que ens està afectant aquest any, amb algunes dades que faran esgarrifar.
Si ens centrem en la tardor d'aquest any a Palamós, veurem com els 103,8 mm que hem recollit de setembre a novembre només representen el 43,6 % del que hauria d'haver caigut de mitjana (238 mm) amb el que podem dir que es tracta de la tardor més seca des de que jo agafo dades (2002).

Segons l'informe de l'AEMET igual que en les dues estacions anteriors, la tardor ha resultat en general més seca del normal, de manera que en el conjunt del trimestre setembre-novembre la precipitació mitjana a Espanya ha estat de 153 mm.,valor que se situa un 18% per sota del valor mitjà normal, sent la segona tardor més seca del que portem de segle XXI, després de la corresponent a l'any 2007.

En referència a la distribució geogràfica de les precipitacions, cal ressaltar que aquestes només han assolit o superat els valors normals en l'àrea llevantina, Galícia i àrees contigües del nord-oest de Castilla y León i sud-oest d'Astúries, així com a Cantàbria , País Basc, la Rioja, Navarra i Balears; en totes aquestes zones la tardor ha tingut caràcter humit sent fins i tot molt humit a les Balears, àrea llevantina, sud-est de Galícia i País Basc.

A la resta d'Espanya la tardor ha resultat en general seca o molt seca, quedant les precipitacions per sota dels seus valors mitjans, de manera que a Madrid, nord i oest de Castilla-La Mancha, oest d'Andalusia, la major part de Canàries i àrees d'Extremadura i sud de Catalunya, les precipitacions no han arribat ni tan sols el 50% d'aquest valor mitjà; aquest important dèficit pluviomètric s'afegeix al que en aquestes zones s'havia anat generant al llarg de la primavera i l'estiu de 2009.

Dels tres mesos de tardor, només al mes de setembre la precipitació mitjana a Espanya va assolir el valor mitjà (43 mm), principalment a causa de les copioses pluges registrades a l'àrea llevantina, mentre que tant l'octubre com el novembre aquestes precipitacions mitjanes es van situar al voltant d'un 25% per sota del seu valor normal.

Els episodis de precipitacions intenses d'aquesta tardor més destacables són sobretot els que van afectar les regions mediterrànies a la tercera desena de setembre, donant lloc a pluges molt intenses en punts de València, Múrcia, Andalusia i Balears, amb totals acumulats de precipitació que van superar localment els 300 mm en punts del sud de la província de València i del litoral sud de Castelló.
Són també destacables les precipitacions intenses que van afectar el País Basc els dies 18 i 19 de setembre, amb totals acumulats que localment van ser superiors als 200 mm, així com el posterior episodi que va afectar a aquesta mateixa zona la primera desena de novembre amb quantitats superiors als 200 mm a la meitat nord del País Basc i nord de Navarra i arribant a valors de l'ordre dels 300 mm a Sant Sebastià.
Cal per últim citar, les pluges intenses registrades a la primera desena del mes d'octubre a Galícia, on entre els dies 3 i 7 es van acumular quantitats superiors als 200 mm en zones de les ries baixes.

En el tram final de la tardor astronòmica, a la primera desena de desembre, les precipitacions han afectat principalment zones del terç occidental peninsular, regions cantàbriques, àrea dels Pirineus i Balears, siguent especialment importants a Galícia, on en algunes zones del sud-oest d'aquesta comunitat s'han acumulat quantitats superiors als 200 mm. A la resta d'Espanya les precipitacions han estat en general d'escassa quantitat, mantenint- se la situació d'escassetat de pluges que ha vingut caracteritzant la passada tardor.