Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 28 de desembre del 2009

Informe de temperatures



Tot i que avui és el dia dels Sants Innocents, a ningú se li escapa que aquesta passada tardor no ha fet gaire fred, donant la sensació de trobar-nos en una mena de primavera eterna.
Totes aquestes anomalies de temperatures es veuen reflexades a l'informe que ha realitzat l'AEMET pel trimestre setembre-novembre.
La dada més cridanera és que segons dades recollides per aquest organisme, la tardor passada ha estat la tercera més càlida des de l'any 1970 , només superada en temperatura mitjana per la dels anys 1983 i 2006 .
Al conjunt d'Espanya la tardor ha estat càlida i extremadament càlida en àrees del nord/est peninsular, així com parts d'Andalusia i nord/oest de Galícia. Les temperatures mitjanes de la tardor han superat en 1,7 º C seus valors normals (període de referència 1971-2000), havent estat la tercera tardor més càlida des del 1970.
Pel que fa a la distribució geogràfica de les anomalies de temperatura, a la major part d'Espanya aquestes han oscil.lat entre 1 º C i 2 º C, arribant a superar els 2 º C al sud/oest de Galícia, àmplies àrees de Castilla la Mancha, sud de Castilla y León i àrea del baix Guadalquivir. A Sevilla, Còrdova i Màlaga ha estat la tardor més càlida des de 1970, siguent nombrosos els observatoris dels territoris del quadrant nord/est i de l'extrem sud/oest peninsular en què ha estat el segon més càlid, només superat pel de l'any 2006. Cal afegir que, igual que en la majoria de les regions peninsulars, a l'arxipèlag canari el trimestre va ser molt càlid i al balear va resultar també càlid, encara que amb una anomalia tèrmica inferior a 1 º C.

Evolució de les temperatures al llarg del trimestre:

Cal destacar que en tots i cada un dels mesos de tardor les temperatures van ser superiors a les normals. El mes de setembre va ser el de menor anomalia tèrmica, amb unes temperatures mitjanes que van superar en el conjunt d'Espanya el seu valor normal en +0,6 º C. El mes en què comença la tardor va resultar relativament fred en àrees del sud/est peninsular, mentre que a la resta d'Espanya va ser normal o càlid en general, tenint caràcter molt càlid a la major part de Galícia i de Catalunya. A diferència del que va passar posteriorment als mesos d'octubre i novembre, només en algunes àrees del nord/oest peninsular, litoral de Catalunya i punts dispersos de l'interior peninsular l'anomalia tèrmica mensual va ser superior a +1 º C. No obstant això, com és habitual, les temperatures màximes absolutes del trimestre es van registrar en els primers dies del mes, el valor més elevat de 38,6 º C va ser observat a Múrcia el dia 3 de setembre.

El mes d'octubre va ser el més càlid en termes relatius de la tardor, amb una anomalia tèrmica mitjana de +2,4 º C. Aquest mes va ser molt càlid a la major part d'Espanya, resultant fins i tot extremadament càlid en àmplies àrees del centre i sud peninsular, així com a l'est de Galícia i nord-est de Castilla y León. Va ser el quart mes d'octubre més càlid des de 1971, només superat pels dels anys 1995, 1997 i 2006. Les anomalies tèrmiques van ser positives en totes les regions, arribant fins i tot valors superiors a +3 º C a gran part d'Andalusia, sud i est de Castilla-La Manxa i sud de Castilla y León, amb valors tèrmics entre +2 º C i +3 º C per sobre de els normals a la resta d'Espanya, amb excepció de les regions mediterrànies i meitat oriental de les regions de la vessant cantàbrica, zones en les quals l'anomalia tèrmica va ser inferior a +2 º C. A Balears el mes va ser lleugerament més càlid del normal, amb anomalies inferiors a +1 º C, mentre que a Canàries el mes va resultar, igual que a l'Espanya peninsular, molt càlid o extremadament càlid.
Les temperatures mitjanes d'octubre van superar els anteriors registres màxims per a aquest mes a Sevilla amb dades des de 1951 i a Izaña (Tenerife) amb dades des de 1916. D'altra banda a Pamplona es va superar amb 31,7 º C , registrats el dia 5, l'anterior temperatura màxima absoluta d'octubre de la sèrie històrica.



El mes de novembre va resultar igualment molt càlid a la major part d'Espanya, fins i tot extremadament càlid en àmplies àrees del quadrant sud/est peninsular. L'anomalia tèrmica mitjana sobre Espanya va ser de +2,0 º C, sent el cinquè novembre més càlid des de 1971, superat pels dels anys 1983, 1989, 1995 i 2006. Les anomalies tèrmiques van assolir valors superiors a +2 º C a la major part de les regions de la vessant mediterrània, Castilla-La Mancha, sud i est de Castilla y León, Cantàbria i País Basc, mentre que a la resta d'Espanya les anomalies van oscil.lar en general entre +1 º C i +2 º C.
En tots dos arxipèlags el mes va ser càlid a molt càlid, amb temperatures mitjanes entre +1 º C i +1,5 º C per sobre dels seus valors normals. En alguns observatoris del sud i est peninsular les temperatures mitjanes mensuals van superar els anteriors valors màxims per al novembre de les sèries històriques, com és el cas de València (sobre una sèrie de 141 anys de longitud), Alcantarilla (Múrcia), Múrcia / Guadalupe i Màlaga-aeroport.
Les temperatures màximes més elevades de novembre, registrades el dia 1, van superar els 30 º C a punts del baix Guadalquivir i els 25 º C a la major part de les zones de la meitat sud peninsular i regions cantàbriques, el que va fer que se superessin els valors màxims absoluts del mes de les sèries històriques en diversos observatoris d'Andalusia, Madrid, Astúries, Cantàbria i País Basc. Pel que fa al valor tèrmic més baix del mes, es va registrar entre observatoris de capitals de província a Terol amb -4.0 º C el dia 25, que va ser també la temperatura mínima més baixa registrada en el trimestre.

Les primera desena del mes de desembre de 2009 ha resultat en general més càlida del normal, amb unes temperatures mitjanes entre +1 º C i +2 º C sobre els valors mitjans, sent l'anomalia tèrmica més acusada a les regions del terç nord peninsular i menys significativa a Balears i terç sud peninsular.