Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 11 de desembre de 2009

El verd nadalencAquests dies molta gent ja haurà preparat o estarà punt de preparar l'ornamentació de Nadal a les seves llars., convé recordar que molts dels ornaments naturals que utilitzem impliquen afectacions al medi ambient i com a tals, se n'ha regulat el seu ús., tot seguit farem un repàs dels ornaments més importants d'origen natural.L'arbre de Nadal o avet nadalenc:

Aquesta tradició d'origen germànic, implica l'ús d'avets procedents d'explotacions regulades i sostenibles, amb etiques que ens informen del seu origen.
Mai s'han d'utilitzar avets que no provinguin de plantacions realitzades per aquesta finalitat, un cop hagi perdut el seu ús es recomana dipositar-lo als llocs habilitats pels ajuntaments, on només es solen guardar els exemplars que són viables per plantar-los, els restants es transformen en compost.El vesc:

Hi ha la creença que aquesta planta és portadora de la fertilitat i de la bona sort. És paràsita de les parts aèries d'alguns arbres i es manté verda tot l'any; per aquest motiu va ser considerada sagrada pels celtes. És molt fàcil reconèixer-la pels fruits, generalment de color blanc i enganxosos.

La seva recol·lecció no està regulada.
El boix grèvol (llex aquifolium) :

Arbret de gran valor ecològic, ja que a l'hivern és la base alimentària i el refugi de moltes espècies de fauna salvatge. Cal recordar que és una espècie protegida a Catalunya i com a tal, no es pot extreure del bosc ni tant sols una simple branca.
Només se'n poden comercialitzar els exemplars propagats en planters i les partides de branques procedents d'altres territoris (on no sigui protegit) amb l'autorització del lloc d'origen.

Trieu d'altres ornaments i vetllareu tant per aquesta bonica espècie com per la supervivència dels animalons del bosc.Molsa :

Les molses són petites plantes de color verd i se'n troba tot l'any. Tenen una gran capacitat de retenció d'aigua i d'acumulació de nutrients, són l'hàbitat d'animals petits, serveixen de substrat per a la germinació de llavors d'altres plantes i protegeixen el sòl. Així doncs, tenen una funció molt important dins del bosc.

Us aconsellem que busqueu alternatives a la molsa per als pessebres, com ara, gespes artificials o naturals, sorra, pedres, o bé que la reutilitzeu.Ponsètia (Euphorbia pulcherrima)o flor de Pasqua:

Planta originària de Mèxic. El qualificatiu de pulcherrima fa referència a la seva bellesa. Actualment, és habitual trobar-la en les nostres llars; l'ha popularitzat el seu espectacular color i la manca d'altres flors en aquesta època.

Es cultiva en planters, i, per tant, no afecta el bosc.Galzeran (Ruscus aculeatus) o galleranc:

El galzeran té uns fruits arrodonits i vermells enganxats a les fulles falses, que contrasten amb el verd de la resta de la planta.

La pressió recol·lectora per a la seva utilització com a ornamentació nadalenca l'ha fet reduir en algunes àrees, així doncs, es recomana abstenir-se de collir-lo allí on escasegi.