Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 9 de desembre del 2009

Els deixants dels avions


Deixants dels avions que avui passaven sobre Palamós.

El dia que hem deixat ha estat una jornada marcada per la bonança i pels nombrosos deixants (coneguts com a esteles) de condensació que formaven els gasos emesos pels avions., era tal la quantitat d'esteles (contrails en anglés) que donaven un aspecte de cel ratllat.

Per entendre la formació de les esteles dels avions, hem de tenir present que les rutes aèries passen per la zona més freda que podem trobar entre la troposfera i l'estratosfera, molt a prop de la tropopausa.
El fenòmen del principi zero de la termodinàmica condiciona les masses d'aire , això provoca que com més fredes siguin menys vapor d'aigua poden contenir, aquest fet provoca que el vapor d'aigua que deixen anar els avions es sublimi molt fàcilment en forma de gel.

Les esteles dels avions les podríem considerar com "a núvols artificials" compostos per cristallets de gel, amb el temps aquestes esteles són capaces de transformar-se en cirrus amb la qual cosa,s'arriba a un punt on no es pot saber si els cirrus han aparegut de forma natural o bé provenen de les esteles avions.

El trànsit aèri ha augmentat tant els últims anys, que les esteles dels avions són capaces de cobrir el 5 % del cel per on passen les rutes dels avions a Europa, Estats Units i l'Atlàntic Nord., s'ha calculat a més, que els deixants creats pels avions cobreixen un 0,1 % del Planeta, aquesta dada podria arribar al 0,5 % el 2050.
Cal dir a més, que les esteles ajuden a l'efecte hivernacle, responsable segons els científics de l'escalfament del Planeta producte de l'activitat humana, això és degut al fet que deixen passar la major part de la radiació solar, però també són capaces de guardar la radiació infrarroja reflexada per la Terra, sense comptar el CO2 que també emeten els avions, el qual pot representar un 4 % del total que s'emet per les activitats humanes.


Un parell de fotos més de les esteles dels avions:






Dades actuals:

12,7 cº
76 % hr
1024 hpa
màxima 15,6 cº
mínima 7,5 cº
cel estrellat
vent en calma