Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 12 de desembre del 2009

Devallada de les temperatures



Aquest cap de setmana vindrà marcat per una important devallada de les temperatures, les quals faran honor a l'hivern meteorològic.
Aquesta devallada tant important en els valors termomètrics, vindrà propiciada per una situació retrògrada, degut al posicionament d'un anticicló al nord de les Illes Britàniques i Escandinàvia que ens enviarà una entrada d'aire fred d'origen siberià.

Així doncs, per aquest dissabte a Palamós es preveu una progressiva devallada de les temperatures al llarg del dia, les màximes es quedaran entre tres i quatre graus més baixes que ahir.
El vent podrà bufar de gregal o provences a uns 20/25 nusos durant tota la jornada, amb un progressiu augment de l'onatge amb ones de 2 m al final del dia, a tot el nostre sector costaner.
L'estat del cel es mostrarà bàsicament assolellat, amb presència d'alguns núvols alts.

Per diumenge es preveu una jornada on la temperatura mínima es donarà al final del dia, degut a la progressiva devallada que anirà experimentant la temperatura amb l'acostament de la llengua d'aire fred siberià, les màximes tot just arribaran als 10/11 cº.
L'estat del cel es presentarà amb nuvolusitat variable i possibilitat d'algun ruixat en forma de calabruix de cares a la tarda., atenció si viatgeu a l'interior de la província , on es podria veure nevar feblement per sobre els 400 m i fins i tot en moments de xàfec caure neu granulada fins als 100 m.
La sensació de fred encara es veurà més acusada degut al vent d'entre tramuntana i gregal que bufarà, amb ratxes properes als 30 nusos, sobretot a partir de la tarda.
La mar es veurà molt alterada amb ones de 2/3 m fins la línia costanera, amb mar de fons del NE.

Per veure aquesta devallada dels termòmetres, és molt important veure les temperatures de la massa d'aire que tindrem a uns 1500 m d'alçada (850 hpa.)

Aquest primer mapa mostra les temperatures que teníem aquest passat divendres a les sis de la tarda a 850 hpa., observeu com eren d'uns 10 cº positius :




En aquest segon mapa, observeu com el diumenge a la mateixa hora tindrem temperatures properes als -5 cº, les temperatures a 850 hpa seran uns 15 cº més baixes:



El dilluns tindren mínimes negatives a l'interior de la província i fins i tot també es poden assolir temperatures pròximes als zero graus a la mateixa linia costanera i les màximes quedarien clarament per sota dels 10 cº .
Ara com ara, tot i que això no es podrà assegurar fins diumenge. Es preveu un progresiu augment de la inestabilitat al llarg de la jornada del dilluns, amb una situació de temporal de llevant agregalat, la qual podria acumular importants precipitacions fins al dimarts, al mateix temps que la cota de neu aniria pujant fins als 800/1000m i acumular gruixos de neu propers als 50/70 cm de neu nova al Pirineu gironí, esperem que això es pugui fer realitat, ja que la manca de pluja aquest any és molt important.
Atenció també amb l'estat de la mar, ja que podria haver-hi ones de cinc metres amb mar brava a prop la línia costanera.