Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 23 de gener del 2010

Cap de setmana gris, preludi de més fred


Mapa d'isozero o cota de neu, mireu com dimecres pot tornar a ser molt baixa.

Després de la pausa que hem tingut les dues darreres jornades, aquest cap de setmana vindrà marcat per un nou augment de la nuvolusitat, juntament amb l'aparició de nou de febles precipitacions.
Tota aquesta situació vindrà derivada per l'entrada de l'anticicló de les Azores en forma de falca, la qual, juntament amb la formació d'una baixa relativa al sud de les Balears, ens farà incidir vents allevantats amb aportació d'humitat del Mediterrani.
Tot això, esperant una nova irrupció d'aire fred per la setmana que vé, situació que si es confirma ja seria la tercera d'aquest hivern.

Per avui dissabte a Palamós, ens llevarem amb nuvolusitat variable, la qual s'anirà fent més compacte al llarg de la jornada. No és descartable que a la tarda es pugui escapar alguna gota.
També pot caure alguna feble precipitació cap al Ripollès, Alta Garrotxa i la zona de les Alberes, amb quantitats molt poc destacables. La cota de neu rondarà els 1500m.

La temperatura es preveu molt semblant a la del divendres, amb màximes d'entre 12/14cº a la costa i l'interior, més baixes al Pirineu.

El vent serà de component E/SE d'uns 10/15 nusos, amb ones de 0,5 m al matí, acostant-se a 1 m d'alçada de cares al vespre, mar de fons de llevant.


Per demà diumenge, tindrem un dia molt ennuvolat, amb pluja débil i intermitent durant qualsevol moment de la jornada. Les quantitats recollides seran minses, com a molt cauran entre 1/5 mm, aquestes podran ser més importants al Pirineu gironí, on podrien caure uns 10/15 cm de neu nova per sobre els 1400/1500 m.

La temperatura màxima no experimentarà grans canvis i tornarà a ser d'entre 12/14 cº, la temperatura mínima serà relativament elevada, producte de l'abundant nuvolusitat, arribant a baixar fins als 8/10 cº a la costa i entre els 3/5 cº a l'interior.

El vent serà de component E, d'uns 10/15 nusos de força amb onatge d'1 m d'alçada durant el dia, superior de cares al vespre/nit.

En dies posteriors, s'entreveu una devallada molt forta de les temperatures, entre dimarts i dimecres, en forma de tramuntana agregalada freda, la qual ens pot portar una massa d'aire fred de l'interior d'Europa.
A hores d'ara els models semblen indicar que es tractaria d'una irrupció freda contundent, però de curta durada.
Com que tindrem una bona glopada d'aire fred amb temperatures que podrien arribar als -32 cº a uns 5500 m d'alçada i a uns -5 cºa 1500, no es descartable que poguem tornar a veure algun ruixat de neu fins al nivell del mar, a la Costa Brava.
Caldrà estar atents de nou a la zona de Tarragona i al País Valencià, on la neu, per enéssima vegada, podria tornar a ser notícia en cotes baixes, en cas de confirmar-se ens trobaríem davant un hivern històric.

Recordar com sempre, que aquesta previsió és només a títol orientatiu, encara més si tenim en compte que els mapes poden variar d'un dia a l'altre. Es recomana seguir les prediccions actualitzades pels mitjans oficials.