Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 5 de gener del 2010

Primeres pluges després d'un any molt sec



Aquesta passada nit, els Reis han vingut de manera anticipada, ja que ens han deixat 23 mm de pluja fruit d'una perturbació que per fí s'ha situat de tal forma que ha pogut agafar humitat, producte del vent de llevant que bufava en nivells mitjos.
Durant la resta del dia, les pluges han sigut molt febles amb un total d'1 mm.

Es preveu que durant les properes hores encara s'escapi alguna gota, fet que no farà perillar la Cavalcada, això si, el vent de gregal es farà sentir.

En referència a l'any 2009, amb 374,1 mm recollits, s'ha de dir que ha estat l'any més sec des del 2002 com a mínim, any en què començo a recollir dades de precipitació. Aquesta dada representa només el 55% de la pluja que hauria d'haver caigut, el segon any on va ploure menys va ser el 2006 amb 499 mm.
Cal dir que aquesta situació de sequera s'ha perllongat durant els darrers quatre anys, on en major o menor mesura no s'ha arribat a la mitjana pluviomètrica.
Hem de tenir en compte també, que la sequera a les comarques gironines ha estat generalitzada, amb notícies negatives que ens arriben des de molts punts de la geografia, amb poblacions com Besalú (Garrotxa) on ha estat l'any més sec dels últims 25 anys, Esclanyà (Baix Empordà) on ha estat el segon any més sec dels últims 20 anys, també hi ha plogut molt poc a Banyoles (Plà de l'Estany) a tot l'Alt Empordà (comarca més afectada), a la Selva, amb localitats com Tossa de Mar on es van morir grans extensions de suredes i també en punts del Ripollès.

En un altre ordre de coses, el SMC ja ha emès el butlletí del mes desembre:

"Termomètricament, el mes de desembre ha estat normal o lleugerament càlid a Catalunya.
Les anomalies positives més destacades s’han enregistrat a punts de l’interior del país i al litoral central. Pel que fa a les precipitacions, el desembre s’ha caracteritzat per una distribució molt irregular de la precipitació, si bé cal destacar que el quadrant nord-est,especialment a la comarca de l’Alt Empordà, ha estat molt sec fruit del caire de les pertorbacions que han afectat el Principat amb fluxos de l’oest i del sud-oest. Com a conseqüència d’aquest mateix fet, el mes ha estat molt plujós al vessant sud del Pirineu, al Prepirineu, a gran part de la depressió Central i a punts del litoral i del prelitoral sud"


Per una informació més detallada fer clik aquí

Dades actuals:

9,0 cº
98 % hr
999 hpa
mínima 7,7 cº
màxima 10,6 cº
pluja darreres 24 hores: 24 mm
cel cobert
vent moderat de gregal
maror

Que els Reis us portin moltes coses i que també ens portin un bon any meteorològic !!