Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 3 de gener de 2012

Bosa, la ciutat senyorial del riu Temo


La ciutat de Bosa vista des del Castell de Serravalle. Al fons ens apareixen uns meandres del riu Temo.


La ciutat fluvial de Bosa manté les petjades del seu passat senyorial a cada cantonada., el seu estat de conservació, sense edificis estridents, és digne d'admiració.

Aquesta ciutat situada a la vall del riu Temo (Sardenya), pertany administrativament a la província d'Oristano i el seu terme municipal s'exten al llarg de 135,67 km2, des de les muntanyes que l'envolten fins al mar.Una altre visió de Bosa des de dalt el Castell de Serravalle.


Històricament, el municipi es troba ubicat a l'antiga subregió coneguda com a Planàrgia.

Una inscripció fenícia (actualment desapareguda), que data del segle IX aC, documenta per primera vegada l'existència d'una tribu ètnica anomenada Bs'n, la qual es considera que donà origen aquest nom.
Des d'un bon principi, el nom de la ciutat fou sempre el mateix., fins i tot, l'ètnia bosanus, apareix en una inscripció en llatí corresponent a la primera època imperial. El nom de Bosa també l'utilitzà Ptolomeu, a l'Itinerari d'Antonino (Cosmografia de Ravenna), i al llarg de tota l'Edat Mitjana.Plaça de la Constitució, situada al centre de la ciutat.Detall d'un curiós rellotge que sobresurt de la façana d'una de les nombroses esglésies que hi podem trobar.Trenet turístic situat en un dels carrers més típics.


Bosa és l'únic nucli poblacional de l'illa de Sardenya construït al costat de la desembocadura d'un riu, el qual, és navegable per embarcacions de poc calat al llarg d'uns 5-6 km.
Degut al seu emplaçament, Bosa ha patit algunes inundacions a causa del desbordament del riu, la més catastròfica tingué lloc a l'any 1606.Antigues barques de fusta amarrades a prop del Pont Vell (Ponte Vecchio).Barca de pesca situada a prop del Pont Vell. El mar dista uns dos quilòmetres d'aquest indret.Construccions típiques situades a la riba del riu Temo amb els seus reflexos a les aigües manses.


Al llarg de la riba del riu Temo que creua la ciutat, trobem unes antigues construccions amb una arquitectura molt característica.
La majoria d'aquestes interessants construccions, estan relacionades amb activitats artesanals i industrials que foren abandonades, restant els antics magatzems.

Una de les activitats més destacades fou una antiga indústria de curtits de la pell., tot i el seu passat industrial, actualment els magatzems creen uns magnífics jocs de reflexos a l'aigua, que fan les delícies dels pintors o dels fotògrafs.Antics magatzems reflectits a les aigües del riu.


El riu Temo té uns 55 km de llargada, un cabal mitjà de 10m3/s i la seva conca hidrogràfica abarca uns 124 km2.
Neix al Monte Calarighe (Villanova Monteleone (SS)) a una alçada de 473 msnm.El riu Temo al seu pas per Bosa.


Continuarà...