Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 22 de gener del 2012

Per Sant Vicenç, el sol entra pels torrents.


Imatge de Sant Vicenç. Font: wikipedia.org.


Avui dia de Sant Vicenç (22 de gener), la presència sense pal·liatius de l'astre rei, ha fet bona la popular dita que diu "Per Sant Vicenç, el sol entra pels torrents; i allí on no hi tocarà, casa ni vinya no hi vagis a plantar".

Aquesta dita recull molt bé la saviesa dels nostres avantpassats, la qual relacionava els indrets més saludables per viure i aquells que eren més favorables pel creixement de les plantes, amb els efectes beneficiosos que otorguen els rajos solars. Com molt bé es pot comprobar, la llargada del dia i la cada vegada més elevada posició del Sol per sobre de l'horitzó, facilita que els indrets que durant l'hivern romanen ombrívols ja es vagin il·luminant.

La bonança associada amb aquest ambient assolellat, ens ha portat temperatures força agradables a les hores centrals del dia durant el cap de setmana que deixem enrera, amb màximes d'entre 18/21º C en molts indrets de la demarcació.

Alguns dels valors més elevats assolits avui són els 21,2º C de Medinyà, els 19,1º C de Sant Miquel de Fluvià o els 18,7º C de Boadella d'Empordà.

D'altre banda, sembla que aquestes temperatures força suportables, es poden veure estroncades a partir del proper divendres i en dies posteriors, degut a l'arribada d'una massa d'aire fred siberià impulsada per l'anticicló rus-escandinau i l'unió de l'anticicló de les Azores amb aquest. Com és habitual, caldrà estar atents a veure què ens diuen els mapes al llarg dels propers dies, per tal d'esbrinar l'abast i la intensitat d'aquesta fredorada i si vindrà acompanyada per precipitacions, les quals, amb mapes d'avui, podrien ser en forma de neu en indrets poc habituals....encara queda hivern.

Pel que fa a les dades d'avui diumenge a Palamós., temperatura màxima 14,3º C, mínima 6,1º C. Estat del cel serè. Vent de garbí a 5/10 km/h a les hores centrals, ratxa màxima 15 km/h. Estat de la mar amb maror mar endins (mar de fons de nord) i mar arrissada arran de costa. Pressió atmosfèrica màxima 1023 hpa, mínima 1019 hpa. Humitat relativa màxima 94 %, mínima 76 %. Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado.


Previsió per aquest dilluns

A Palamós cal esperar un dia assolellat, amb alguns intervals de núvols en varis nivells. A la resta de la demarcació gironina preveiem un dia molt plàcid, amb el cel enterenyinat per núvols alts i mitjos, més espessos cap a l'oest i al Pirineu, aquest fet donaria una posta de Sol rogenca.

La temperatura pot pujar fins a 15/18º C a l'interior, fins a 13/15º C a la costa i fins a 7/13º C al Pirineu. Mínimes sense grans canvis.

El vent al nostre sector costaner bufarà fluix de component nord o restarà en calma, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns , mar endins la tramuntana pot bufar a 24 nusos. Al matí tindrem una situació similar. A la tarda bufarà vent fluix de direcció variable., al nord del cap de Begur i mar endins la tramuntana pot bufar a 24/28 nusos. A la nit hi haurà vent de tramuntana a 10/14 nusos., al nord del cap de Begur i mar endins bufarà a 26/30 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb mar arrissada arran de costa i maror mar endins, durant la nit/matinada de diumenge a dilluns. Al matí tindrem mar arrissada o marejol arran de costa i maror o forta maror mar endins. A la tarda hi haurà marejol arran de costa i forta maror mar endins. A la nit es mantindrà la forta maror al nord del cap de Begur i mar endins, amb marejol arran de costa.



Mapa sinòptic previst per dissabte que ve. Observeu com l'anticicló rus-escandinau es vol unir amb el de les Azores, fet que impulsaria una entrada d'aire fred siberià.