Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 31 de gener del 2012

Rècord de fred a Alaska


Mapa de temperatura i vent a 850 hpa (Alaska) previst per aquest dimarts a les nou del matí. Observeu com hi han isotermes de -33º C. Clicar per ampliar.


Mentre esperem la invasió d'aire fred siberià que ens ha d'afectar a finals de setmana, a Alaska (EUA), situada a l'extrem nord-occidental d'Amèrica del Nord, el passat diumenge s'hi van enregistrar temperatures de -54º C. Encara que aquesta regió septentrional està acostumada a patir unes temperatures extremadament fredes, aquesta vegada s'ha arribat a enregistrar algun rècord de fred.

Les dades que ens arriben des d'Alaska, són molt destacades, ja que els Estats Units, igual que a Europa, fins ara estan tenint un hivern molt suau, encara que aquesta situació de no-hivern té les hores comptades, almenys pel que fa a bona part d'Europa, la qual aquesta setmana pot quedar literalment congelada.

Durant la nit de divendres a dissabte, les temperatures van baixar fins a -46,1º C° a Fairbanks, siguent la temperatura més baixa des de l'any 1999. A l'Aeroport Internacional de Fairbanks, la mínima fou de -42º C i durant aquest mes de gener ja han tingut setze dies amb temperatures inferiors als -40º C.
D'altre banda, des del 1906, només hi han hagut tres anys (1906, 1934 i 1971) on s'han assolit temperatures inferiors als -40º C durant el mes de gener.

A -40º C, l'aire és tan fred que el vapor d'aigua es condensa en forma de gel, el qual es manté en suspensió en l'aire, tot creant una boira que redueix la visibilitat.

Algunes mínimes assolides el passat diumenge a Alaska:

Fort Yukon -53,8º C.
Kandik Riu -53,3º C.
Aeroport de Fort Yukon -52,2º C.
Bettles -52,2º C

Cal destacar que els -53,8º C de Fort Yukon, han empatat amb l'anterior rècord assolit l'any 1909 i els -52,2º C de Bettles han superat l'anterior rècord establert l'any 1989.