Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 2 de gener del 2012

Vídeo llarg del tornado de l'Espluga de Francolí


Captura de vídeo del tornado de l'Espluga de Francolí.


Tot i que anteriorment ja havia pogut visualitzar algun vídeo molt breu, de tan sols uns pocs segons, on apareix el famós tornado que afectà la població tarragonina de l'Espluga de Francolí, el 31 d'agost de l'any 1994., recentment, he tingut l'agradable sorpresa de topar amb un vídeo de tres minuts de durada, on es veu aquest espectacular fenomen, el qual, s'assembla als nombrosos vídeos que ens arriben des dels Estats Units.
Encara recordo el telenotícies on es mostraren les impactants imatges que tingueren un ampli ressó mediàtic al llarg de moltes jornades.



Mapa sinòptic de la nit del 31 d'agost a l'1 de setembre del 1994. Observeu com s'intueix un solc d'aire fred en alçada i l'existència d'una baixa relativa secundària, al sud de Catalunya.


El pas d'un solc d'aire fred en alçada a finals d'estiu, topà amb tota l'energia alliberada per l'escalfament del Sol i l'aire càlid i humit del Mediterrani, generant una situació explosiva que acabà amb el pas d'una línia de tempestes que escombrà bona part del país.

Eren quarts de cinc de la tarda del 31 d'agost del 1994, quan l'arribada d'una tempesta (segurament es tractava d'una supercèl·lula) a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà), generà un potent tornado, el qual, segons testimonis presencials, tocà terra al sud-est del poble, a uns 1.000m de distància, i es dirigí cap al al nord-oest, arrancant molta vegetació i provocant alguns estralls en construccions agrícoles.

Al llarg del seu recorregut canvià de direcció vàries vegades., primer va creuar el riu Francolí, arrencant molts arbres de ribera i cultius. Llavors es dirigí cap a la carretera i les vies del tren canviant altra vegada de direcció, dirigint-se cap a l'oest/oest-nord-oest.

En el seu moviment erràtic, fins i tot, s'enfilà per un turó situat a l'est de la població, a tan sols 200 metres de les cases, allí arrencà els pals d'una línia elèctrica i en va trencar els cables., a més, en aquesta zona també va tombar pins.

El tornado tingué categoria F2 i F1 en la major part del recorregut, amb un vent que arribà als 150/190km/h.
Pel que fa al seu diàmetre, es calcula que arribà als 100 o 150 metres, tot i que en alguns sectors arribà als 200 metres d'amplada. La seva duració es situaria en una franja que va dels 20 als 40 minuts.

Aquestes dades situen el tornado de l'Espluga de Francolí com un dels tornados més forts i duradors que han afectat Catalunya, segons es tingui constància.