Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 17 de desembre del 2014

17 de desembre: un dia gris i efectes de les pluges

Camp entollat vist avui dimecres amb cel gris des de Sant Daniel ( Calonge ).


Avui dimecres 17 de desembre, la combinació de diversos paràmetres, tals com la manca de vent en superfície, la presència d'una capa d'humitat en nivells mitjans de la troposfera i l'aparició d'una àrea de convergència de masses d'aire, ha propiciat una jornada freda i ennuvolada, a més, hem rebut petits plugims o roines esporàdiques que només han deixat 0,2 mm al centre del nucli antic de Palamós i 0,4 mm a La Fosca.

Aquestes minces precipitacions, les podem sumar a les pluges generoses caigudes el passat dilluns i a les de la llevantada dels dies 29 i 30 de novembre. Com és d'esperar, els 140 litres caiguts entre els dos episodis plujosos, han comportat que el sòl hagi quedat amarat, amb la qual cosa, l'aigua sobrant ha arribat a les rieres que baixen de les Gavarres, i aquests darrers dies per fi podem veure com porten un cert cabal.
Una altre de les conseqüències de les pluges, a part de la recàrrega dels aqüífers, ha estat l'aparició de camps de conreu amb zones entollades, amb la qual cosa es pot afirmar que no necessitaran més aigua durant una bona temporada.


El Rifred ( Calonge ) actualment presenta un cert cabal després de mesos baixant sec. Aquesta situació es pot aplicar a la resta de rieres que recullen les aigües de les Gavarres.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hem tingut al Baix Empordà avui dimecres, han patit una clara devallada d'entre 3 i 6 graus menys que les del dia anterior.
La màxima més alta han sigut els 13,7ºC de Palamós, mentre que la màxima més curta són els 10,3ºC de La Tallada d'Empordà.
Per la banda de les mínimes, aquestes han notat una devallada d'entre 4 i 5 graus cap a l'interior, amb els 1,5ºC de Monells com a mínima més freda. Els 8,7ºC de Calonge-Mas Pallí ha sigut la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades avui dimecres 17 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 12,4ºC (4,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,3ºC (2,9ºC)., Monells 11,1ºC (1,5ºC)., Castell d'Aro 10,4ºC (2,9ºC)., La Tallada d'Empordà 10,3ºC (2,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'avui dimecres 17 de desembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,7ºC, mínima 8,2ºC. Estat del cel a primers hores amb 4/8 Cu, Sc i St, i 7/8 Cs i As., la resta del dia 8/8 As, Cu, i St, plugim i roina. Vent predominant de component NO i O, a 2/5 km/h de mitjana i estones de calma total. Ratxa màxima de vent 16 km/h NO. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa o maror, mar de fons del N (onatge sig. de 3,28 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 18.00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)