Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 13 de desembre del 2014

La llevantada del 29 al 30 de novembre

Cop de mar al dic d'abric del Port Marina el passat 30 de novembre.


El darrer cap de setmana del mes de novembre, els dies 29 i 30, el pas d'una pertorbació mediterrània va generar la llevantada més remarcable de la present tardor, la qual, ens deixà pluges molt generoses i, en general, molt ben caigudes a la nostre comarca.
A Palamós, tot i algun ruixat puntualment intens durant el vespre del dissabte, la pluja va anar caient de forma pausada al llarg de moltes hores seguides, on el gruix de les precipitacions van esdevenir aquell dia, fins a deixar-nos 70,8 mm acompanyats per vent moderat de component E i onades d'entre 3 i 4 metres d'altura.
El diumenge van continuar les pluges i aquestes ens deixaren 23,6 mm més, amb vent moderat de component ENE i onades d'entre 3 i 4 metres d'altura.
En total, a l'estació meteorològica del nucli antic de Palamós la llevantada deixà una suma de 94,4 mm i a l'estació de La Fosca 85,4 mm.
Cal remarcar que igual com va passar el mes d'agost, altre vegada es van donar les inundacions transitòries que es produeixen amb assiduïtat en els carrers pròxims al Mercat Municipal, coincidint amb la caiguda d'un ruixat intens durant el vespre del dissabte.

En resum, podem afirmar que aquesta llevantada no va tenir res d'extraordinari a la nostre vila. Com a prova d'aquest fet trobem que ni tan sols es va haver de tallar el pas de vehicles pel vial del Port, tal com sol succeir cada cop que hi ha una llevantada important.
Un altre aspecte que ens indica que aquesta situació fou benèvola el trobem a la riera Aubi. Tal com és habitual, la riera continuà amb un nul o migrat cabal, tal com podeu veure a la següent foto realitzada amb el telèfon mòbil el matí del dilluns, on es mostra la seva desembocadura.


Desembocadura de la riera Aubi amb només algunes basses el matí del passat 1 de desembre. En general la terra va absorbir molt bé l'aigua caiguda.


Pel que fa la resta del Baix Empordà, es pot afirmar que les pluges caigudes van ser molt benvingudes pels boscos i camps, sobretot després d'haver tingut un mes d'octubre excepcionalment sec i càlid.
Tot seguit us poso la pluja caiguda entre el dissabte 29 i el diumenge 30 de novembre, segons Meteocat i Meteoclimatic, en altres indrets de la comarca.

Monells 121 mm., La Bisbal d'Empordà 101,7 mm., Calonge 98,5 mm., La Tallada d'Empordà 90,7 mm., Verges 87,6 mm., Palafrugell 86,8 mm., Bellcaire d'Empordà 78,8 mm., Castell d'Aro 66,1 mm., Torroella de Montgrí 63,5 mm., Sant Feliu de Guíxols 57 mm.


3 fotos més del passat diumenge 30 de novembre, amb la llevantada a la cala dels Pots