Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 26 de desembre del 2014

24 i 25 de desembre: Nadal amb calma anticiclònica, però la fredorada es va acostant

La calma anticiclònica d'ahir dijous, dia de Nadal, amb alguns cirrus i minves.


Les dues darreres jornades ens han portat un Nadal marcat per la calma anticiclònica, amb temps assolellat i mar plana o arrissada que ha propiciat l'aparició del fenomen de les minves, amb el mar entre 20/25 cm més baix de l'habitual. L'altre tret característic ha estat la fred força notable que es nota en l'ambient a primeres hores del dia i quan el sol es pon.

Parlant del temps futur, tal com ja us vaig avançar en un anterior article, per avui divendres, dia de Sant Esteve, està previst que es mantingui una sensació de fred força acusada, degut a l'entrada freda que tenim en nivells baixos i mitjans de la troposfera, la qual es veurà agreujada pel vent de tramuntana moderat que pot bufar a les hores centrals. Aquest vent del nord, però, tindrà les hores comptades ja que de cares al vespre d'avui divendres desapareixerà gairebé per complet, tot això per deixar-nos un dissabte amb vent entre feble i moderat de llebeig.
Aquest vent de llebeig serà el preludi de l'acostament d'una pertorbació que viatjarà des d'Islàndia fins a Itàlia, provocant una potent irrupció d'aire polar a Centreuropa que hi arribarà entre els dies 27 i 28, la qual deixarà temperatures de rigurós hivern i algunes nevades en molts indrets de França, Alemanya, les muntanyes del Cantàbric i vessant nord del Pirineu, entre d'altres, dins una típica configuració meridional o un xic retrògrada.

A casa nostre, la potent entrada d'aire fred ens portarà una tramuntanada freda a partir de primeres hores del dia del proper diumenge 28 de desembre (dia dels Sants Innocents). Això ens enviarà isotermes de -5ºC a 850 hPa i pot fer que durant un parell o tres de dies les màximes rondin els 8/10 graus a la nostre zona, amb sensació de fred molt acusada degut al vent, talment com si estigués gelant.


Mapa de temperatures a 850 hPa previst pel proper diumenge. S'observa una potent irrupció d'aire fred amb isotermes de -5ºC a 1500 metres d'altura.


Mapa sinòptic previst pel diumenge 28 de desembre. Entre la pertorbació italiana i l'anticicló britànic es generarà una tramuntanada freda.


Si ens fixem en les dades termomètriques d'ahir dijous 25 de desembre al Baix Empordà, s'observà com les temperatures màximes van pujar entre 2 i 3 graus de mitjana, en comparació amb les del dia abans, amb els 17,9ºC de Les Olives, com a màxima més alta, i els 15,4ºC de Palamós mateix, com a màxima més curta.
Les mínimes, per la seva banda, baixaren un parell de graus de mitjana, amb gelades febles a l'interior, on hi destaquen els -1,2ºC de Monells com a mínima més freda, i els 5,2ºC de la vila palamosina, com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dijous 25 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,4ºC (0,5ºC)., La Tallada d'Empordà 17,0ºC (-0,4ºC)., Castell d'Aro 16,4ºC (1,4ºC)., Torroella de Montgrí 16,0ºC (2,4ºC).,  Monells 15,7ºC (-1,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 25 de desembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 15,4ºC, mínima 5,2ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb franges de núvols alts producte del pas de les restes d'un front, amb entre 2/8 i 4/8 Ci. Vent del NO de matinada i al vespre, a 2/5 km/h de mitjana., vent del SO a les hores centrals, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia forta maror, mar de fons del N (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 1,76 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1027hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 53%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Ambient assolellat i cirrus ahir dijous 25 de desembre a Cala Margarida amb mar arrissada.


Mar plana i cel serè el passat dimecres 24 de desembre a Castell.


Per rematar el resum, només em resta explicar que el passat dimecres 24 de desembre, el cel es va mantenir asserenat tot el dia, amb només algun estrat escadusser 1/8.
Tot i el temps assolellat, l'elevada humitat ambiental propiciava que hi hagués mala visibilitat, deixant-nos un paisatge enterbolit.
Aquest elevat grau d'humitat també es traduí en una abundant rosada que ens deixà una precipitació de 0,2 mm en els nostres pluviòmetres.

D'altre banda, les temperatures màximes registrades el passat dimecres 24 de desembre al Baix Empordà, van ser entre un i dos graus més altes cap a l'interior, comparades amb les del dimarts. Aquestes oscil·laren entre els 16,0ºC de La Bisbal d'Empordà o de Castell d'Aro, com a màximes més altes, i els 12,9ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van pujar un parell de graus a l'interior, però van romandre molt similars a la costa, comparant-les amb les que hi van haver el dimarts. En aquest sentit, els 1,1ºC de Torroella de Montgrí foren la mínima més baixa, i els 6,8ºC de Calonge-Mas Pallí, va ser la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades el passat dimecres 24 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,0ºC (1,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,0ºC (3,0ºC)., La Tallada d'Empordà 15,0ºC (1,6ºC).,  Torroella de Montgrí 13,8ºC (1,1ºC).,  Monells 13,8ºC (2,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 24 de desembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 12,9ºC, mínima 3,8ºC. Vent de component NO de matinada i al vespre/nit, a 2/5 km/h de mitjana i estones de calma total., al migdia i a la tarda vent del ESE, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 10 km/h ESE. Estat de la mar amb mar plana., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1027hPa. Humitat relativa màxima 99%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)