Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 30 de desembre del 2014

30 de desembre: altre cop tramuntana, però la fred s'enretira

Núvols de vent vistos avui dimarts a la tarda des dels Vinyers (Calonge).


Avui dimarts 30 de desembre, a Palamós s'ha mantingut amb força el flux del nord o tramuntana anticiclònica, no obstant, el fet que l'important embossament d'aire fred que ha afectat el centre i oest del continent s'hagi desplaçat cap a l'est, ha afavorit que el vent ja no hagi estat tan gèlid, a més, les màximes han experimentat una lleugera remuntada i ja no hi ha hagut cap valor per sota dels 10ºC.
Tal com podeu observar al panell de temperatura a 850 hPa previst per les properes jornades, la massa d'aire fred s'enretira clarament cap a l'est d'Europa, amb la qual cosa, podem afirmar que l'onada d'aire fred tan sols s'haurà quedat en un intent o, en tot cas, col·loquialment es podria parlar de " mini-onada d'aire fred ".

En relació a la tramuntana que ha bufat avui dimarts, a Palamós hem tingut una ratxa màxima de 79 km/h i ha assolit els 25/30 km/h de mitjana de matinada i al matí, siguent un xic més fluixa la resta del dia.
Altres ratxes de vent de la jornada d'avui han sigut els 148 km/h de Portbou, 85 km/h a La Jonquera, 85 km/h a Vilamacolum, 82 km/h a Bellcaire d'Empordà o 75 km/h a Roses.

Parlant del temps futur, per la propera matinada es preveu que es mantingui vent fluixet de component nord i oest al nord de la Costa Brava, el qual tornarà ha impedir que pugui gelar en els indrets més exposats al vent, malgrat tot en el nostre sector costaner el vent pot amainar i podran donar-se tímides gelades.
Cal destacar que per la propera nit/matinada pot tornar el vent, impedint que apareixin gelades, no obstant, es poden donar noves gelades fins a la mateixa costa durant la nit/matinada del dia 1 al dia 2 i la del dia 2 al dia 3.
Tot i que de nit pugui continuar la fred intensa en les properes jornades, de dia comprobarem com les màximes segueixen el seu camí ascendent i, fins i tot, per la propera setmana s'establirà una clara circulació zonal que podrà mantenir l'ambient relativament suau per l'època de l'any, en els indrets on tradicionalment no s'hi assenta la boira.


Panell de temperatures a 850 hPa previst pels propers dies. Veiem com l'aire fred (colors verds i blaus) s'enretira cap a l'est i nord d'Europa, sobretot a partir del divendres.


Altocúmul lenticular vist avui dimarts des de Calonge, al darrera del Puig de la Creu del Castellar (204,8 msnm), contrafort del Massís de les Gavarres. A l'edat mitjana al cim s'hi trobava la Torre de la Creu del Castellar, una de les torres de guaita de la Vall de Calonge, que dominava una panoràmica a quatre vents amb un radi de sis quilòmetres.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que han esdevingut avui dimarts al Baix Empordà, han pujat un parell de graus de mitjana, en comparació amb les del dia anterior. La màxima més alta han sigut els 11,8ºC de Calonge, i la màxima més curta no cal anar a buscar-la gaire lluny, ja que ha tingut lloc a Calonge-Mas Pallí, amb 10,2ºC.
Per la banda de les mínimes, aquestes han notat una pujada d'uns 2 graus respecte el dia abans, i en tots els casos s'han donat a darreres hores del dia. Els registres s'han bellugat entre els -0,7ºC de Monells, com a mínima més freda, i els 6,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades avui dimarts 30 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,3ºC (0,4ºC)., Monells 11,3ºC (-0,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 11,2ºC (0,8ºC)., La Tallada d'Empordà 11,1ºC (0,1ºC).,  Torroella de Montgrí 11,1ºC (2,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'avui dimarts 30 de desembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 10,7ºC, mínima 4,9ºC. Estat del cel serè al matí., tarda amb franges de Ac lenticularis i Ac stratiformis, amb entre 4/8 i 6/8. Vent del N de matinada i al matí, a 25/30 km/h de mitjana., migdia vent del N, a 20 km/h de mitjana., tarda amb vent del N, a 15/20 km/h de mitjana., vespre i nit vent del N i O, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 79 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 4,2 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 3,4 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1033hPa, mínima 1028hPa. Humitat relativa màxima 45%, mínima 31%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)