Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 10 de desembre del 2014

Primera tramuntanada de l'hivern climàtic

Tramuntanada a la badia de Palamós ahir dimarts 9 de desembre. Foto mostrada al temps del TN Comarques de TV3.


El pas d'un sistema frontal durant la nit de dilluns a dimarts, a part de deixar-nos alguns ruixats, amb un total de 5 mm recollits a l'estació meteorològica del nucli antic de Palamós, va obrir les portes a una entrada sobtada del vent de tramuntana, el qual es veié afavorit per un acostament de l'anticicló de les Açores en forma de falca i per la formació d'un ampli centre de baixes pressions a la Ligúria.
Aquesta situació, amb un marcat gradient isobàric, ahir dimarts 9 de desembre ens va portar la primera tramuntanada de l'hivern meteorològic (desembre, gener i febrer).
A la nostre vila, la forta tramuntana va bufar a uns 40 km/h de mitjana i assolí una ratxa màxima de 100 km/h.
L'intens vent del nord, acompanyant habitual de les nostres contrades, va ocasionar lleus desperfectes a la vila palamosina, tals com algun arbre arrencat i branques trencades, alguns panells informatius tombats o mobiliari urbà i elements de façana desplaçats, així com petits danys en algunes bombetes de la il·luminació nadalenca., com és normal, la flota pesquera es va quedar a port.

Segons la boia de Puertos del Estado situada al davant del cap de Begur, la ventada aixecà un onatge significant de 6,09 metres a les 14:00h.
A la badia de Palamós, tal com podeu observar al recull de fotos, la tramuntanada ocasionava marejol amb nombrosos blancalls, a més, l'aigua de mar quedava pulveritzada i s'enfilava per sobre els molls., a poques milles mar endins, s'observava la típica gropada encesa.

A la resta de l'Empordà trobem les següents ratxes màximes de vent, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 151 km/h., Castelló d'Empúries 108 km/h., Bellcaire d'Empordà 102 km/h., Roses 95 km/h., Palafrugell 90 km/h., Figueres 90 km/h.

Cal destacar que a Palamós hem pogut comprovar com el vent ha anat a la baixa al llarg de la passada matinada i per avui dimecres es preveu que bufi de forma feble.


Mapa sinòptic d'ahir dimarts on veieu la típica situació de tramuntanada.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver ahir dimarts al Baix Empordà, van ser plenament hivernals i amb sensació de fred encara més acusada degut al vent.
Segons Meteocat, els 11,3ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més destacada, i els 9,7ºC de la Tallada d'Empordà foren la màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van ser molt similars entre elles, amb els 6,3ºC de la Bisbal d'Empordà com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dimarts 9 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 11,3ºC (6,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 10,7ºC (6,3ºC)., Monells 10,3ºC (6,5ºC)., Torroella de Montgrí 10,1ºC (6,7ºC)., la Tallada d'Empordà 9,7ºC (6,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 9 de desembre del 2014 a Palamós., temperatura màxima 9,9ºC, mínima 7,2ºC. Pluja 0,8 mm (caiguts de matinada). Estat del cel amb intervals de Ci i Ac lenticulars 3/8. Pressió atmosfèrica màxima 1025hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 66%, mínima 23%. Dades de Meteoclimatic.


Fotos de la tramuntanada d'ahir dimarts a Palamós






Foto mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 01:57).