Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 20 de setembre del 2016

18 de setembre: l'últim diumenge d'estiu s'acomiada amb una posta de sol espectacular

Posta de sol de pel·lícula observada el passat diumenge 18 de setembre a la badia de Palamós.

El passat diumenge 18 de setembre, últim diumenge d'estiu (dijous vinent comença la tardor astronòmica), es va voler acomiadar per la porta gran.
Degut a l'arribada de nombroses franges de núvols alts i mitgencs, es va poder gaudir d'una magnífica posta de sol a la badia de Palamós, un dels indrets més especials de tot el país per poder veure aquest moment màgic.
Per sort, el fet que aquest espectacle tingués lloc un diumenge, va facilitar que en pogués gaudir plenament, alhora que també el deixava plasmat mitjançant la càmera fotogràfica.
La jornada festiva també va reunir un nombrós públic format pels mateixos veïns i pels turistes que encara ens acompanyen, els quals es trobaren amb aquest premi que ens regalà la natura.

Tot i que l'aparició d'una posta de sol rogenca moltes vegades va associada amb l'entrada de vent intens, generalment tramuntana, o amb un canvi de temps que ens pot portar pluges, en aquesta ocasió la dita que diu "Cel rogent, pluja o vent" no es va acabar de complir del tot, ja que a Palamós no va entrar vent moderat ni tampoc va ploure.
Encara que a la nostre vila no s'hagi percebut cap ventada, ni hagi caigut una gota durant el passat diumenge ni ahir dilluns, cap al nord del cap de Begur el vent de tramuntana si que va aparèixer.
En el primer dia de la setmana, segons Meteoclimatic, es va poder constatar com al Baix Empordà la tramuntana deixava una ratxa màxima de 44 km/h a Verges o 43 km/h a Bellcaire d'Empordà., així mateix, cap a la comarca veïna de l'Alt Empordà, la tramuntana i altres vents germans encara hi bufaren més fort. Segons Meteocat, ahir dilluns a Portbou tingueren una ratxa màxima de 104 km/h NO, al Pantà de Darnius-Boadella 62,6 km/h NE, a Roses 57,2 km/h N i a Navata 47,9 km/h N.

4 fotos més de la posta de sol del passat diumenge 18 de setembre, la qual anunciava tramuntana cap al nord del cap de Begur






Dades meteorològiques del passat diumenge 18 de setembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 22,4ºC, mínima 13,2ºC. Estat del cel: a primeres hores del matí temps assolellat i 2/8 Ci., a partir de mig matí/migdia aparició de 2/8 o 4/8 Cu i Sc., a primeres hores de la tarda formació de 4/8 Cu i Sc., amb el pas de les hores arribada de núvols alts i mitgencs, amb entre 5/8 i 6/8 Ci, Cs, As i Ac, juntament amb 2/8 o 3/8 Cu i Sc, a més, cap al nord i nord-oest s'observaren Ac lenticulars. Vent: fins les 10:00h va bufar vent de component O, ONO i NO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del E, SE i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del S, SSO i OSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del SO, OSO i O, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h S. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maregassa (onatge sig. de 3,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,7 metres a les 12:00h i de 2,58 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 5,94 metres a les 10:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1005hPa. Humitat relativa màxima 86%, mínima 43%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Pel que fa a les temperatures màximes que van registrar-se el passat diumenge 18 de setembre al Baix Empordà, veiem com aquestes van pujar de forma important a l'interior, però amb menys força a la costa.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 6,6ºC respecte el dissabte, a Monells va ascendir 6,5ºC i a Torroella de Montgrí pujà 4,3ºC. L'excepció va esdevenir a Castell d'Aro, on la màxima va restar sense canvis. A Palamós la màxima va pujar 0,7ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 26,1ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 21,7ºC de Sant Feliu de Guíxols i de Calonge-Mas Pallí van ser les màximes més baixes.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar clarament respecte el dia abans a totes les poblacions, degut a l'aire fred que entrà el dia anterior i a la matinada estrellada, la qual cosa ens va deixar un ambient fred de bon matí.
En aquest sentit, a La Tallada d'Empordà la mínima fou 2,9ºC més baixa que la del dissabte, a Monells baixà 2,7ºC i a Castell d'Aro va descendir 2,6ºC. A Palamós la mínima va ser 1,7ºC més baixa que la del dia abans.
Els 9,3ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia i els 13,8ºC de Calonge-Mas Pallí foren les mínimes més elevades. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 18 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 26,1ºC (10,0ºC)., Monells 25,4ºC (9,3ºC)., La Tallada d'Empordà 25,1ºC (10,3ºC)., Torroella de Montgrí 24,7ºC (10,4ºC)., Castell d'Aro 23,8ºC (11,3ºC).

Cúmuls apareguts el passat diumenge 18 de setembre durant la posta de sol