Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 25 de setembre del 2016

23 de setembre: l'aire de tramuntana evita que els núvols puguin crèixer, però avui diumenge podria caure algun ruixat

Temps assolellat i aparició d'esteles d'avions el passat divendres a les 09:27h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).

El passat divendres 23 de setembre, la presència d'un marcat solc d'aire fred en altura, amb isotermes de -16ºC a 500hPa, i la formació d'un lleuger flux de component est en superfície, van fer crèixer grans núvols convectius que descarregaren les típiques tempestes de finals d'estiu cap a la costa de Barcelona i en altres indrets del país., no obstant això, com que a la Costa Brava estàvem sota els efectes de l'aire de tramuntana, molt més sec que el vent de llevant, les nuvolades no van poder crèixer i no va caure ni una gota.

Aquesta inestabilitat que afectava àrees de costa situades més al sud de la nostre comarca, es va intuir degut a l'aparició de nombroses esteles d'avions i núvols alts al matí, així com l'arribada d'una extensa capa de núvols alts i mitgencs durant la tarda, els quals provenien de les encluses de les tempestes de la demarcació barcelonina. Cal remarcar que aquests núvols prims deixaren entreveure la posició de l'astre rei.

En un altre ordre de coses, per avui diumenge es preveu que ens creui un altre solc d'aire fred en altura, amb isotermes de -16ºC a 500hPa, però aquesta vegada no es descarta que a Palamós es pugui escapar algun petit ruixat, sobretot de cares a la tarda/vespre, degut a la presència de vent fluixet de component sud i sud-est carregat d'humitat, tot això dins un context de temps dominat pel sol al matí.
De cares a demà dilluns, el solc d'aire fred experimentarà un moviment retrògrad que el portarà a quedar estancat sobre nostre, amb la qual cosa s'espera un ambient fresc, però com que farà aire de tramuntana la possiblitat de pluja baixarà molt.

Després d'aquesta situació lleugerament inestable, es preveu que la tramuntana bufi de forma moderada durant el dimarts i el dimecres.

Aquí veiem el solc d'aire fresc que ens creua avui diumenge, amb isotermes de -16ºC a 500hPa. Aquest fet, combinat amb l'elevada temperatura que té el mar en aquestes dates i l'aire humit, pot fer crèixer algunes nuvolades, dins un context de temps assolellat.

Capa extensa d'altostrats que deixava entreveure la posició del sol el passat divendres 23 de setembre a les 18:26h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge). 

Més dades meteorològiques del passat divendres 23 de setembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 23,8ºC, mínima 18,1ºC. Estat del cel: al matí temps assolellat, però s'observà la presència de 3/8 o 4/8 Ci i esteles d'avions, juntament amb 2/8 o 4/8 Cu, Sc i St., a la tarda augment nuvolós amb cel tapat o resol, amb entre 6/8 o 8/8 Ci, Cs, As i Ac, encluses molt àmplies. Vent de component N, NNO, NNE i NE tot el dia., fins les 10:00h va bufar a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 22:00h va entrar vent del O i OSO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26 km/h NE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 72%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

D'altre banda, si s'analitzen les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 23 de setembre al Baix Empordà, es veu com el termòmetre va experimentar comportaments diferents segons l'estació meteorològica.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 2,0ºC respecte el dijous i a La Tallada d'Empordà pujà 0,5ºC, per contra, a La Bisbal d'Empordà descendí 1,9ºC i a Monells va baixar 0,8ºC. A Palamós la màxima va pujar 0,7ºC respecte el dia  precedent.
En aquest sentit, els 26,3ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 23,2ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com els valors van pujar a tot arreu amb més o menys força, degut a la presència d'abundants núvols alts que evitaren la pèrdua de calor per radiació nocturna, a més, també bufava vent fluixet de component nord que removia l'aire.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 2,5ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí ascendí 1,7ºC i a Castell d'Aro va ascendir 1,5ºC. A Palamós la mínima va ser 1,9ºC més alta que la del dijous.
Els 13,4ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 18,4ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 23 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 26,3ºC (15,6ºC)., La Tallada d'Empordà 25,2ºC (14,8ºC)., Monells 25,1ºC (13,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,7ºC (13,9ºC)., Torroella de Montgrí 23,4ºC (14,3ºC).

Alguns cúmuls poc productius apareguts el passat divendres 23 de setembre a les 12:11h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).