Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 7 de setembre del 2016

5 de setembre: la 1ª onada de calor de l'estiu

El sol i la calor van tornar a castigar-nos de forma important el passat dilluns 5 de setembre, tal com veiem en aquesta imatge. Font: càmera web de Sant Antoni de Calonge.

Hem hagut d'esperar l'arribada de la tardor meteorològica per patir la 1ª onada de calor de l'estiu astronòmic.
Tot això ha tingut lloc després que en moltes estacions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya, amb més de 10 anys de dades, es registressin de tres a quatre dies seguits amb una calor inusualment elevada per l'època de l'any, la qual va trencar nombrosos rècords de temperatura màxima absoluta de setembre.
El passat dilluns 5 de setembre, tot i que al Baix Empordà va continuar fent una calor desmesurada, amb màximes d'entre 34/35ºC cap a l'interior de la comarca, aquest cop no es va superar cap més rècord, no obstant això, en altres indrets de Catalunya la calorada va continuar ben viva, i en 43 estacions de la XEMA superaren la temperatura màxima absoluta de setembre (Vegeu el llistat de més avall).

A Palamós, la bombolla d'aire càlid que va emergir del nord d'Àfrica va deixar-nos un altre dia de plena canícula, amb una màxima de 29ºC i una mínima tropical amb 22,4ºC.
En relació al temps futur, per les properes hores estarem sota la influència d'una massa d'aire no tan càlida com la que hem tingut els darrers dies, ja que passarem dels 23ºC que hi havien el passat diumenge a 850hPa, als 13/15ºC que tindrem avui dimecres., no obstant això, el grau d'humitat tornarà a pujar de forma clara i farà que augmenti la sensació de xafogor, amb la qual cosa el que perdrem d'una banda o guanyarem de l'altre.
Aquest augment de la humitat ambiental vindrà després que ahir dimarts el vent fluixet de tramuntana que bufà a darreres hores del dia, amb algun cop moderat, el fes baixar fins a un mínim del 32%.
De cares a demà dijous i en dies posteriors, la temperatura tornarà a remuntar una mica, però sense arribar al llindar d'onada de calor. El vent es preveu feble i de component variable, amb ambient assolellat.


Rècords de temperatura màxima absoluta de setembre assolits el passat dilluns 5 de setembre. La 3ª columna ens diu l'any que va entrar en servei cada estació meteorològica, la 4ª columna ens diu la temperatura màxima assolida el dilluns (rècord actual), la 5ª columna ens diu el rècord que s'ha superat i la 6ª columna ens diu la data on s'havia aconseguit aquest anterior rècord de màxima absoluta en un mes de setembre.

Més específicament, si mirem les temperatures màximes que van registrar-se el passat dilluns 5 de setembre al Baix Empordà, es pot comprobar com els valors van ser un xic més elevats que els del dia anterior, a la major part de poblacions.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 1,6ºC respecte el diumenge, a La Bisbal d'Empordà ascendí 0,2ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 0,1ºC. L'excepció apareix a Monells, indret on la màxima fou 0,5ºC més baixa que la del dia abans. A Palamós la màxima va pujar 1,3ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 35,3ºC de Les Olives van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 28,5ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes també van pujar lleugerament a totes les estacions meteorològiques. Per exemple, a Monells la mínima fou 1,5ºC més alta que la del diumenge, a La Bisbal d'Empordà pujà 0,9ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,3ºC respecte el dia abans. A Palamós la mínima va ser 0,6ºC més elevada que la del dia anterior.
Els 18,1ºC de La Tallada d'Empordà van ser la mínima més baixa del dia i els 24,5ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 5 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,6ºC (18,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 34,1ºC (18,2ºC)., La Tallada d'Empordà 32,3ºC (18,1ºC)., Torroella de Montgrí 31,8ºC (18,5ºC)., Castell d'Aro 31,6ºC (20,3ºC).

Més dades meteorològiques del passat dilluns 5 de setembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 28,9ºC, mínima 22,4ºC. Estat del cel: matí assolellat i franges de núvols alts, amb entre 3/8 i 5/8 Ci., migdia/primeres hores de la tarda amb sol i entre 0/8 o 3/8 Ci., tarda assolellada amb entre 1/8 o 3/8 Ci i Ac., al vespre cel rogenc degut a la presència de bonics altocúmuls lenticulars mirant cap al nord-oest i oest, amb 3/8 Ac. Vent: fins les 10:30h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del E, ESE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S, SSO i SO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del NNO, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 52 km/h NNO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 12:00h, de 1,64 metres a les 17:00h i de 1,88 a les 21:00h), alçada màxima de l'onatge 2,66 metres a les 20:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 32%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i gent a la platja Gran de Platja d'Aro, el passat dilluns a les 15:10h. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.