Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 30 de setembre del 2016

28 de setembre: un altre dia beneït pel sol segueix portant gent a la platja

Temps assolellat i plàcid, amb alguns banyistes prenent el sol a la platja de la Fosca el passat dimecres 28 de setembre. Foto mostrada a El Tiempo de TVE.

Degut al canvi climàtic, cada vegada és més normal que el mes de setembre sigui com una mena de continuació de l'estiu i, fins i tot, no és estrany que es pugui arribar fins a Tots Sants (1 de novembre) amb molta bonança, la qual cosa pot fer que el significat primigeni de molts refranys deixi de tenir sentit, com és el cas del famós "Per Tots Sants, capes i mocadors grans", en referència a la fred que hauria de fer en aquelles dates.
Antigament, el període relativament càlid i assolellat que tenia lloc al voltant del 29 de setembre, era conegut com a "Estiuet de Sant Miquel", no obstant això, els estiuets semblen succeir-se un darrera l'altre al llarg de tota la tardor, amb algunes petites interrupcions, com per exemple la que tindrà lloc demà dissabte, degut al pas d'un sistema frontal que pot deixar-nos algun petit ruixat a darreres hores del dia.

Així doncs, el passat dimecres 28 de setembre, va ser un dia quasi estiuenc que va portar nombrosos banyistes, en la seva majoria estrangers, a gaudir del "bon temps" lluny de les aglomeracions de gent i de la calor desagradable que tenim els mesos de juliol i agost.
Com podeu veure a les fotos, no es va veure ni un núvol degut al domini de l'anticicló, i el Mediterrani presentava una gran transparència.
En relació a l'aigua del mar, cal destacar que actualment aquesta presenta una temperatura més elevada del que seria habitual, la qual cosa fa que el bany encara sigui relativament agradable.
De fet, els 22,2ºC que ara registra l'aigua supercial, segons l'observatori de l'Estartit, és molt semblant a la que podem trobar pels volts de Sant Joan.
A Palamós ens podrem banyar en una aigua que es troba al voltant dels 23ºC. A Barcelona i a Tarragona la temperatura de l'aigua del mar és d'uns 25ºC.
Aquests 25ºC, si els extrapolem a la temperatura que sol arribar el mar a la nostre costa, seria un valor molt més elevat que a finals d'estiu.

Temps assolellat i plàcid, amb alguns banyistes gaudint del "bon temps" a la platja de la Fosca el passat dimecres 28 de setembre.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 28 de setembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 24,7ºC, mínima 16,7ºC. Cel serè. Vent: fins les 10:00h vent de component N, NNO i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNO i NNE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del NNE i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del NNE i NE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 32 km/h N. Estat de la mar amb mar arrissada, però a poca distància de la línia costanera es veien molts blancalls, marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,34 metres a les 09:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1029hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 28 de setembre al Baix Empordà, es veu com el termòmetre va experimentar una certa baixada a tot arreu, degut a l'aire fresc de provences.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 1,6ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà baixà 1,2ºC i a Castell d'Aro descendí 1,1ºC. A Palamós la màxima va descendir 0,5ºC respecte el dia  precedent.
En aquest sentit, els 26,7ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 23,7ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les mínimes, veiem com els valors també van baixar a tot arreu amb més o menys força, degut a l'absència de nuvolositat.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 1,4ºC respecte el dia anterior, a Monells descendí 1,2ºC i a Castell d'Aro baixà 0,1ºC. A Palamós la mínima va ser 1,9ºC més baixa que la del dimarts.
Els 11,3ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 18,3ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 28 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 26,7ºC (14,7ºC)., Monells 25,8ºC (11,3ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,6ºC (12,3ºC)., La Tallada d'Empordà 25,3ºC (12,3ºC)., Torroella de Montgrí 24,6ºC (12,3ºC).

L'estiu sembla que no vol marxar del tot a la platja de la Fosca. Imatge del passat dimecres 28 de setembre.