Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 6 de setembre del 2016

3 i 4 de setembre: calor desmesurada i núvols prims

La posta de sol del passat diumenge 4 de setembre, amb abundants núvols alts i mitgencs.

El primer cap de setmana de setembre vàrem estar sota la influència d'una potent entrada d'aire càlid subtropical, acompanyada de temperatures que arribaren fins a 23ºC a uns 850hPa al damunt de Girona, i fins a 25ºC a 850hPa a sobre les Comarques de Ponent.
Aquesta situació, més pròpia de la plena canícula que no pas de principis de setembre, va trencar 58 rècords de temperatura màxima més elevada en un mes de setembre, en una jornada que es poc qualificar com a històrica. Cal remarcar que la situació encara hagués sigut molt pitjor si no fos pels núvols prims que enterboliren l'acció solar, així com per la falta de vent de garbí que entrés rescalfat.

Un d'aquests rècords superats va tenir lloc a la nostre comarca, concretament a Monells, indret on el passat diumenge es va arribar fins a 35,1ºC de màxima., sens dubte, aquest any la calor i la sequera no semblen voler tenir aturador.
A la següent llista elaborada pel Servei Meteorològic de Catalunya, podeu veure els 58 rècords de calor que hi van haver el passat diumenge.



Aquesta calor desmesurada s'uneix a l'extrema sequera que ha deixat en un estat precari els nostres boscos., si a aquests dos fets hi afegim la presència de vent de tramuntana, la combinació pot ser fatal pel gran perill d'incendi que això representa per les dues comarques empordaneses.
Davant l'augment de risc d'incendi el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, avui dimarts s'ha limitat l'accés a peu de persones i vehicles a la zona del Massís del Montgrí i del Cap de Creus. A més d'aquests espais protegits, es controlaran diversos municipis pel molt alt risc d'incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d'incendi. Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat fins avui a la nit.

Els municipis que es veuen afectats per l'activació del nivell 3 són els següents:

Alt Empordà: Cadaqués, Castelló d'Empúries, Colera, el Port de la Selva, la Selva de Mar, l'Escala, Llançà, Palau Santa Eulàlia, Palau-Saverdera, Pau, Portbou, Roses, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Siurana, Torroella de Fluvià, Ventalló, Viladamat, Vilajuïga, i Vilamacolum.
Baix Empordà: Albons, Begur, Bellcaire d'Empordà, Foixà, Fontanilles, Gualta, la Tallada d'Empordà, Mont-ras, Palafrugell, Palau-sator, Pals, Regencós, Serra de Daró, Torroella de Montgrí, Ullà, Ultramort, i Verges.
En aquests municipis s'han suspès totes les autoritzacions d'activitats que poden generar perill d'incendi forestal.


En un altre ordre de coses, el passat diumenge 4 de setembre, a part de la forta estuva que vàrem patir a Palamós, el cel es va veure enterbolit al llarg de tot el dia, a causa de l'arribada d'una extensa capa de núvols alts i mitgencs, els quals arribaren a ser prou espessos com per deixar resol durant molts moments.
En total, al matí hi havien 4/8 Ci, però amb el pas de les hores els núvols anaren en augment fins a deixar-nos una tarda amb 6/8 o 7/8 Ci, Cs, As i Ac, amb algun núvol lenticular.

Pel que fa a les temperatures màximes que van registrar-se el passat diumenge 4 de setembre al Baix Empordà, veiem com aquestes van patir lleugeres variacions amunt o avall depenent del lloc.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 1,8ºC respecte el dissabte i a La Tallada d'Empordà baixà 0,5ºC, per contra, Monells ascendí 0,8ºC i a la Bisbal d'Empordà pujà 0,2ºC. A Palamós la màxima va pujar 0,2ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 35,1ºC de Monells van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 27,6ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van baixar lleugerament a totes les poblacions. Per exemple, a Monells la mínima fou 0,6ºC més baixa que la del dissabte, a La Bisbal d'Empordà baixà 0,4ºC i a Castell d'Aro descendí 0,2ºC respecte el dia abans. L'excepció apareix a Torroella de Montgrí, on la mínima va ser 0,2ºC més alta que la del dia anterior. A Palamós la mínima va ser 0,6ºC més baixa que la del dia abans.
Els 17,0ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia i els 24,2ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 4 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 35,1ºC (17,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,9ºC (17,3ºC)., La Tallada d'Empordà 32,2ºC (17,6ºC)., Castell d'Aro 31,5ºC (20,0ºC)., Torroella de Montgrí 30,2ºC (18,1ºC).

Més dades meteorològiques del passat diumenge 4 de setembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 27,6ºC, mínima 21,8ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component NO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del E, ENE i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del E, ENE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del S a 2 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 24 km/h E. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol, lleugera mar de fons del SSO., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La posta de sol del passat diumenge 4 de setembre, amb abundants núvols alts i mitgencs.

Per acabar el resum meteorològic del primer cap de setmana de setembre, tan sols falta agregar que el passat dissabte 3 de setembre, a Palamós  vàrem tenir un altre dia assolellat i molt xafogós, amb una mínima tropical de 22,4ºC que ens deixà una nit d'insomni.
En relació a l'estat del cel, tot i que l'astre rei va ser el clar dominador, van aparèixer abundants núvols alts i mitgencs.
De bon matí la sortida de sol es va veure un xic vermellosa degut a la presència de 4/8 Ci.
El matí va continuar assolellat, amb 5/8 o 6/8 Ci i Cs que esmorteïren l'acció solar. Amb el pas de les hores els núvols alts encara van anar a més, fins a deixar-nos una tarda enterbolida amb 7/8 Ci, Cs i As, la qual cosa va provocar un capvespre de cel rogenc.
A tot això també cal afegir-hi l'aparició d'una enclusa de tempesta mirant cap a l'horitzó oest-nord-oest

Enclusa de tempesta apareguda el dissabte 3 de setembre a les 18:49h, mirant cap a l'horitzó ONO. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).

D'altre banda, si s'analitzen les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dissabte 3 de setembre al Baix Empordà, es veu com el mercuri va ascendir lleugerament a tot arreu.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va pujar 1,0ºC respecte el divendres, a Monells pujà 0,6ºC i a La Bisbal d'Empordà ascendí 0,4ºC. L'excepció va esdevenir a Torroella de Montgrí, on la màxima no va variar respecte el dia abans. A Palamós la màxima va ascendir 0,3ºC respecte el dia precedent.
En aquest sentit, els 34,3ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 27,4ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com els valors van pujar a tot arreu amb més o menys força. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 2,1ºC respecte el dia anterior, a Monells ascendí 1,6ºC i a Castell d'Aro pujà 1,5ºC.  A Palamós la mínima va ser 1,1ºC més alta que la del divendres.
Els 17,6ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 24,4ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 3 de setembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,3ºC (17,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,7ºC (17,7ºC)., La Tallada d'Empordà 32,7ºC (17,9ºC)., Torroella de Montgrí 32,0ºC (17,9ºC)., Castell d'Aro 31,7ºC (20,2ºC).

Més dades meteorològiques del passat dissabte 3 de setembre del 2016 a Palamós., temperatura màxima 27,4ºC, mínima 22,4ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component NNO, NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de component E, ESE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del SSE, S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h S. Estat de la mar amb mar arrissada o un xic de marejol, mar de fons del SSO., mar endins hi havia de maror a marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 63%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)