Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 25 de gener del 2018

23 de gener: tot un espectacle, amb flors d'ametller, parheli i altocúmuls lenticulars

Curiós fals sol o parheli (el sol veritable es troba a la dreta de la imatge) aparegut el passat dimarts 23 de gener a la tarda. Imatge captada des de Calonge.

El passat dimarts 23 de gener es va poder gaudir del bonic espectacle que ens donà la natura.
El temps assolellat va permetre contemplar la floració dels ametllers amb tota la seva magestuositat, tot això després d'unes jornades anteriors on els núvols havien fet una mica la guitza. L'espectacle de colors que ens ofereixen les flors d'aquest arbre fruiter, contrastava en el cel blau i deixava unes imatges per guardar a la retina i, com no, aquestes també quedaren plasmades mitjançant la càmera fotogràfica.

Flors d'ametller observades el passat dimarts 23 de gener a Palamós.

Per si no n'hi hagués prou amb l'espectacle que es podia i que es pot veure a prop del terra, l'atmosfera no volia ser menys i també ens ensenyà un altre fenomen digne de veure.
La presència d'algunes franges de núvols alts va permetre que es pogués formar un interessant parheli, altrament conegut com a fals Sol. Aquest fenomen òptic és una taca de llum blanca o irisada (amb el color vermell o taronja mirant cap al Sol) que pot aparèixer quan hi han cirrus o cirroestrats a banda i banda del Sol (o a una sola banda) i a la mateixa altura. El cas extrem (molt poc habitual, però) es pot donar amb quatre parhelis, dos en els extrems de l’halo de 22º i dos més als extrems de l'halo extraordinari de 46º, aquests últims molt més dèbils.

Es formen per la reflexió de la llum sobre les cares verticals dels prismes de glaç dels núvols esmentats, col·locats en un posició especialment favorable. Aquest fenomen també es pot veure amb la lluna, tot i que és molt més rar. En aquest cas es coneix amb el nom de paraselene. Hi ha alguns tipus de parhelis que tenen una denominació específica, com l'antiheli, una taca arrodonida que apareix molt rarament al costat oposat del Sol i a la seva mateixa alçada, o el parantheli, una taca lluminosa de diàmetre lleugerament superior al Sol que apareix a 120º del Sol a la mateixa alçada sobre l'horitzó.

El seu aspecte arrodonit i brillant pot recordar el del Sol. Sovint només es poden veure fragments del fenomen. Els més vistosos i habituals es poden veure en presència de cirroestrats. Menys habituals són els parhelis amb altocúmuls. Van units molt sovint als halos i si el Sol està baix, els parhelis se situen en els extrems del diàmetre de l'halo de 22º, i si, contràriament, el Sol està alt, llavors se situen un xic enfora del mateix halo.

Curiós fals sol o parheli (el sol veritable es troba a la dreta de la imatge) aparegut el passat dimarts 23 de gener a la tarda. Imatge captada des de Calonge.

El parheli o fals sol en primer pla.

El parheli que es va veure a primeres hores de la tarda no va ser l'únic fenomen digne de contemplar. La presència de vent intens de component nord i nord-oest en altura, va tornar a fer aparèixer els típics núvols de vent o altocúmuls lenticulars en forma de platets voladors, sobretot si es mirava cap al nord i cap al nord-est.

Altocúmul lenticular observat des de Calonge el passat dimecres 23 de gener a la tarda.

Més dades meteorològiques del passat dimarts 23 de gener del 2018 a Palamós., temperatura màxima 14,6 ºC, mínima 8,7 ºC. Estat del cel dominat pel sol., al matí només hi van haver 1/8 o 2/8 Ci i Ac lenticulars., al migdia s'observaren de 1/8 a 2/8 Ac lenticulars., a la tarda els núvols alts i mitgencs van augmentar, amb de 2/8 a 3/8 Ci, Cs i Cc, juntament amb 1/8 o 2/8 Ac lenticulars.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent del N, NNO, NO i ONO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent en calma o vent del S, SSO i SSE, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h va bufar vent del S, SSO i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:30h vent del S i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h va bufar vent del S i SSO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h hi hagué vent en calma., a partir de les 20:00h vent del OSO, O, ONO i NO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 24 km/h S.
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror (ones de 0,5 metres), mar de fons de migjorn., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 2,34 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,23 metres a les 12:00h i de 1,17 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,38 metres a les 07:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Altocúmuls lenticulars vistos des de La Fosca, el passat dimecres 23 de gener.

Si analitzem la temperatura màxima que va tenir lloc el passat dimarts 23 de gener al Baix Empordà, es veu com aquesta va experimentar un ascens més o menys clar cap a l'interior, però a la costa va baixar un xic.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va pujar 3,0 ºC respecte el dilluns, a La Bisbal d'Empordà pujà 2,7 ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 2,3 ºC. No obstant això, a Castell d'Aro va baixar 1,2 ºC i a Palamós la màxima va descendir 1,5 ºC.
En aquest sentit, els 20,7 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 14,6 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per acabar, només falta afegir que la temperatura mínima va tenir un comportament a la baixa a totes les poblacions, respecte el dia abans, degut al cel ras que hi hagué de matinada i a la falta de vent.
A Monells la mínima va baixar 2,1 ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro baixà 1,5 ºC i a La Tallada d'Empordà va descendir 1,2 ºC.
A Palamós la mínima va ser 0,7 ºC més baixa que la del dilluns.
Els 1,8 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,7 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 23 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,5 ºC (3,1 ºC)., Monells 19,4 ºC (1,8 ºC)., Torroella de Montgrí 18,6 ºC (3,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 18,3 ºC (2,7 ºC)., Castell d'Aro 17,2 ºC (4,8 ºC).

Més fotos de la bonica floració dels ametllers que podem veure aquests dies






Més fotos dels curiosos altocúmuls lenticulars i també alguns cirrus molt bonics